diagnostika celiakie bez GFS!

Príspevok v téme: diagnostika celiakie bez GFS!
mmirka

Prosím vás o radu. ako dieťa som mala dg celiakiu. Od 12-tich rokov sa stravujem normálne/na základe vyš./. V poslednom čase ma často bolieva žalúdok, neviem, či to môže nejako súvisiť. Vraj najlepšm spôsobom, ako stanoviť dg je gastrofibroskopia. Lenže ja už na toto vyšetrenie nechcem ísť. Ak to odmietnem, tak čo bude ďalej? Dá sa to na istotu zistiť aj inak?! ďakujem!

mmirka

ďakujem za odpovede, asi budem musieť ísť k lekárke, lebo už znova mám tráviace potiaže a ak sa to dá aj z krvi, tak skúsim naprv to.

celiakia

celiakia sa bezne zistuje z krvi-krvne testy na lepok, gluten.
helikobakter tiez z krvi-protilatky, alebo dychovy test-doplaca sa

mmirka

Ďakujem za odpovede! Ten helikobakter ma vôbec nenapadol!
A k tej GFS- ja mám z toho paniku, už som to absolvovala a bojím sa komplikácii/mám nepríjemnú skúsenosť/.Ešte som to nevydržala úplne lepok vynechať, ale dosť som obmedzila. Chcela by som najprv vedieť, či to môže byť ono.Fakt sa inak nedá?

panča

mirka, ak je gastrofibroskopia potrebna, skus sa premoct-da sa to vydrzat. Byva ti zle tak vseobecne, alebo po konzumacii vyrobkov s lepkom? A ako je to, ked ich vynechas?

RNG

celiakia je z nedostatku enzymov v crevach,nemala by sposobovat bolest zaludka.
Na Helikobakter pilory-problem zaludkarov, netreba robit gastroskopiu, da sa zistit z dychovej skusky alebo krvnej skusku.
Pozri dalej na temu Helikobakter.