Tehotna s reumatic.chorobou alebo potrat?

Príspevok v téme: Tehotna s reumatic.chorobou alebo potrat?
tina

Prosim vas o pomoc a radu. Pred par dnami som sa dozvedela, ze som tehotna a neviem co dalej, pretoze trpim reumtologickou chorobou Sharpov syndrom(ktora je teraz v kludnom stadiu). Zijem v BA ale mojho reumatologa mam na vychode, co ma trochu paralizuje. Chcela by som vediet, ci ta choroba moze nejak ovplyvnit vyvoj dietata alebo mna a dieta nejak ohrozit. Nenasla som ani ziadnu zmienku v tejto suvislosti na internete, ani ziadnu online poradnu, preto sa obraciam na vas, ci niekto nema podobnu skusenost. Neviem ako sa rozhodnut,ci si to dieta nechat s rizikom, ze to nemusi byt ok alebo podstupit radsej interupciu. Dakujem..
---------------------
Interupcia - www.zdravie.sk
Potrat - www.zdravie.sk
Tehotenstvo - www.zdravie.sk

ifka

Tina,drzim ti palce.Chcem ti este napisat toto.Nasa pacientka nevedela dlhe roky otehotniet,mala uz jednu dceru,ale velmi tuzila po druhom dietati.Snad po piatich rokoch to uz vzdala a s manzelom sa rozhodli pre adopciu.Takze maju druhe dievcatko.Mala asi tri mesiace,ked ju dostali .Jasne,ze nam ju prisla na ambulanciu ukazat.Ona uplne ziarila stastim,bola ako vymenena.Pytala som sa jej,ako sa citi,ci vnima,ze malu neporodila.So stastnym usmevom na tvari mi povedala,ze ked ju prvykrat uvidela,zamilovala sa do nej a vedela,ze toto bude ich dieta.A ze nie,ze je jednocho jej dcera a tak to aj ostane.Tym som chcela povedat,ze ta uplne chapem a myslim si,ze zena moze svoju lasku,ktoru ma pre dieta,tak moze ju dat aj takymto nechcenym detickam.Pretoze aj hlavne tieto deti potrebuju lasku,lebo ju necitia od narodenia,ako ostatne deti.Tato nasa mamicka mi vravela,ze ju ma stale na rukach,ze mala sa stale ku nej tuli a ze ju zboznuju.Dievcatko ma asi rok apol teraz,ale usmievavejsie dieta som davnio nevidela....dufam,ze som sa vyjadrila tak,aby si pochopila,co ti chcem povedat..zelam ti vsetko dobre,lebo vsetko je este pred tebou:-)))

nellla

Aj Tebe nech sa darí, myslím to úprimne. Každá skúsenosť človeka niekam posúva. Všetko nové nás trochu mení. Želám Ti v živote veľa šťastia.

tina

nellla ifka ma pravdu, bolo to uplne na mne a moje rozhodnutie...nemozes porovnavat rozhodovanie sa o chcenom, milovanom a ocakavanom dietati a nenaplanovanom, kedy je zena zaskocena a nevie co robit...inak to znasa zena, ktora pride o chcene dieta a inak ta co sa rozhodne dobrovolne akokolvek... ja som uz osud svojho "specatila" nemala som podmienky na jeho vychovu a nemala som istotu ci by "otec" bol tym spravnym otcom ked mal este sposob zivota poniektorych teenagerov... necitim vycitky...len lutost, ze to muselo prist v obdobi kedy som bola nepripravena, pretoze vekovo a rozumovo sa uz na to citim...a ako teraz badam "otec" to znasa tazsie...tato situacia mi aspon otvorila oci... nech sa vam v zivote dari...

ifka

ok,ja by som volila radsej potrat,ako si vycitat,ze som dietatu pripravila zivot plny bolesti.lebo jedna vec je zamyslat sa,ako sa budem citit,ked pojdem na potrat a druha vec,ked sa nebudem moct vediet o dieta postarat.viem,ze to znie necitlivo.ale ja to vidim takto.

nellla

Ifka, ak by takto reagovali všetky budúce matky-že sa môže narodiť postihnuté dieťa, tak by pôrodnosť na celom svete klesla na minimum. Tehotenstvo je vždy risk. Celé tehotenstvo môžeš byť ok, a nakoniec pri pôrode dieťa utrpí nejaké zranenie a všetko sa zvráti. Nedá sa o tomto probléme diskutovať jednostranne. Tina, Tebe držím palce a ak sa rozhodneš akokoľvek, je to na Tebe, Ty ponesieš následky. Nikto Ti nemôže radiť čo máš robiť, si to Ty a Tvoje dieťa. Môžem napísať snáď len to, čo som zažila. Ja som o dieťa prišla. Tá prázdna duša potom je strašná. Nechcem Ťa ovplyvňovať. Len Ti hovorím, bolí to.

ifka

a este nieco.necitaj clanky,kde sa pisu tie kraviny o vrazde plodu.nikto nieje v tvojej situacii a v tvojom stave.drzim ti palce,aby si sa rozhodla spravne.zelam ti krasne dni:-)))

ifka

precitala som si o tvojej chorobe a vzhladom k tomu by som ja osobne volila potrat.nikto nezaruci na 100%,ze toto ochorenie nezdedi aj tvoje dieta.predstav si,aky zivot by malo.mala by si vycitky,ze sa takto bude trapit.

RNG

Problem medzi plodom a clovekom je momentalne silne diskutovana tema.
Krestanske nabozenstvo, hlavne katolici povazuju oplodnenie za zaciatok ludskeho zivota.
Zakony ale kladu vzniknutie cloveka na den narodenia.
Ani jedno ani druhe nevyhovuje kazdemu. Ak by totiz od momentu pocatia zakon povazoval existenciu cloveka, kazdy rychlejsi krok alebo neopatrny pohyb matky by bol ohrozenim zivota toho cloveka(plodu) a spontalma aborcia(prirodzeny potrat) by mohla byt povazovana za neumyselnu alebo aj umyselnu vrazdu.
Aj cirkev by mala poriadne problemy s tym, 2 tyzdenny zarodok odideny(to sa stava velmi casto, aj viackrat tej istej zene) by bol nepokrstena dusa, hoci nevinna, nemoze sa dostat do neba podla sucasnych praktik.
Takze toto je nedoriesena otazka aj zo strany nabozenstva, aj legalne a pridat sa na jednu alebo druhu stranu znamena vopchat ruku do osieho hniezda...
Zakon sa dokonca aj po narodeni sprava inac k detom podla veku, takze tie iste pravne praktiky neplatia pre mladistvych ako pre dospelych.