Cipralex - skusenosti

Angelika3

Ja žasnem z existencie liekov na "poruchu pozornosti", napr. Concerta. Tu je výňatok z nežiadúcich účinkov:

Časté (môžu postihnúť až 1 z 10 osôb)

· nepravidelný tlkot srdca (palpitácie)

· zmeny nálady alebo nestála nálada alebo zmeny osobnosti

Menej časté (môžu postihnúť až 1 zo 100 osôb)

· myšlienky na samovraždu alebo samovražedné pocity

· videnie, cítenie alebo počutie vecí, ktoré nie sú skutočné, sú to známky psychózy

· nekontrolovateľná reč a pohyby tela (Tourettov syndróm)

· známky alergie ako vyrážka, svrbenie alebo žihľavka na koži, opuch tváre, pier, jazyka alebo iných častí tela, skrátenie dychu, sipot alebo problémy s dýchaním

Zriedkavé (môžu postihnúť až 1 z 1 000 osôb)

· pocit mimoriadneho nadšenia, prílišná aktivita a správanie bez zábran (mánia)

Veľmi zriedkavé (môžu postihnúť až 1 z 10 000 osôb)

· srdcový infarkt

· NÁHLA SMRŤ

· pokus o samovraždu

· kŕče (záchvaty, epilepsia)

· olupovanie kože alebo fialovo červené fľaky

· zápal alebo nepriechodnosť ciev v mozgu

· dočasná paralýza alebo problémy s pohybom a zrakom, ťažkosti s rečou (môžu to byť prejavy problémov s krvnými cievami v mozgu)

· svalové kŕče, ktoré nemôžete ovládať, postihujúce oči, hlavu, krk, telo a nervový systém

· pokles počtu krviniek (červené krvinky, biele krvinky a krvné doštičky), čo môže spôsobiť, že s väčšou pravdepodobnosťou sa môžete infikovať, ľahšie krvácať alebo sa vám budú ľahšie tvoriť modriny

· náhle zvýšenie telesnej teploty, veľmi vysoký krvný tlak a závažné kŕče („Neuroleptický malígny syndróm“). Nie je isté, či je tento vedľajší účinok spôsobený metylfenidátom alebo inými liekmi, ktoré môžu byť užívané spolu s metylfenidátom.

Tak toto by bol ochotný niekto podávať svojmu dieťaťu????
A vraj je to na liečbu toho, že dieťa sa nesústredí a nespráva "dobre", ako je uvedené v popise.
Nikto, vôbec nikto sa nesústredí. Čím má človek viac plnú hlavu myšlienok, tým sa horšie sústredí. Je to normálny jav a nie choroba.
Treba rozvíjať svoje vedomie, jedine tak sa dá dostať z pekla myšlienok, napr. meditáciou.
Očistiť si organizmus tým čo nám prirodzene poskytuje príroda.
Bohužiaľ ľudia slepo veria farmácii či napríklad kňazom mysliac si, že im tieto osoby chcú dobre.

Angelika3

Však keď niektorý liek, ktorý má "liečiť" depresiu, má v nežiadúcich účinkoch uvedené, že depresiu (a iné )spôsobuje, dáva to niekomu logiku to užívať?

NacoPrezivka

Zasnem ze ludia co su v prdeli zo zivota a ich zivot je peklo chcu toto nestastie prenasat na vlastne deti. Neviete si dat rady same so sebou a este chcete vychovavat deti pricom uz ste si dodrbali cely organizmus tymito liekmi co nikdy nikoho nevyliecili. Tieto lieky su nahodne chemicke zluceniny ktore v porovnani s placebom mali o 5 percent lepsiu ucinnost zevraj a naopak nehorazne vedlajsie ucinky a robia s telom absolutne neprirodzene veci. Inak dnesna spolocnost je narusena takze mat uzkosti a depresie je prirodzene znamenie toho ze nieje v poriadku. Nechapem ako mozeme nemat depresie uzkosti atd ked miesto skutocneho nepriatela hladame chybu v sebe.

satori

Ahojte, precitala som si mnohe z reakcii na temu Cipralex a rada by som prispela aj svojou troskou "do mlyna". Ja osobne nepatrim medzi tych "stastnych", ktorym tieto AD pomohli, a predsa, za posledne 3 roky som vdaka panickym atakom a uzkosti natrafila na mnozstvo ludi, ktori maju prave s Cipralexom dobre skusenosti. Pravda je asi niekde uprostred, a teda, ze nastup ucinku, samotne posobenie, ako aj vysadzovanie AD ako takych je velmi, ale veeelmi individualne. A preto, ziadnu z extremnych reakcii za bernu mincu urcite neberte. Ak ma nieco stve, tak su to polopravdy, ktore pocuvame od psychiatrov alebo citame v pribalovych letakoch, vrie mi z toho krv v zilach, kedze ja osobne som clovek disciplinovany s tendenciou respektovat autority, ale aj clovek gramotny, ktory si na temu uzkost, depresia, antidepresiva, take ci onake terapie toho aj dost nastudoval (pred lekarmi vsak psst, nemaju radi, ked viete citat :))). Absolvovala som uz takmer vsetko vratane psychoterapii, na ktore som chodievala takmer castejsie ako na hodiny klavira, zacala som sa venovat meditaciam (naucit sa narabat s myslienkami ci presnejsie, nestotoznovat sa s nimi, nevytvarat si identitu na zaklade ochoreni, ktore nam strpcuju zivot, neodporovat tomu, co uz je, deje sa, ale prave naopak, nechat to tak, nechat to byt, zit, dychat a so zaujmom to pozorovat, aj ked je to spociatku nelahke, atd. - to je asi to, co mi pomohlo a aj v sucasnosti pomaha zo vsetkeho najviac, hoci to ani zdaleka nie je idealne a ruzove.) Takmer pred 3-mi mesiacmi som Cipralex vysadila (vysadzovala som postupne 7 mesiacov, co mi pride dooost slusne - na vlastnu ziadost) a napriek tomu dodnes trpim symptomami z vysadenia (absolutna malatnost, strata rovnovahy, akoby som uz tri mesiace mala nejaku zvlastnu chripku, krk, sija, ramena v neustalom az palivom krci, atd... ), ktore, v pripade, ze by som bola citankovy pripad, uz min dva mesiace nemam a ktore sa ani zdaleka neponasaju na problemy, kvoli ktorym som Cipralex uzivat zacala. Mam za sebou styri navstevy u lekarov (krv, ekg, sono...) za posledny mesiac, samozrejme som zdrava ako ryba. Zmenila som psychiatra, ktoremu som sa pokusala vysvetlit, ze mi je aktualne zle v prvom rade fyzicky, a preto nie som ochotna dopovat sa dalsou chemiou, ale darmo. Bolo by fajn stretnut cloveka odbornika, ktory je skutocne znaly svojho remesla a nevyprevadi vas z ordinacie s dalsimi troma receptami na antidepresiva, anxiolytiká a hypnotiká, ale dá vám min. pocit, ze vas skutocne pocuval, ze doveruje tomu, ako situaciu prezivate a vnimate vy a ponukne vam aj nejake "odbornejsie" riesenia. No nevadi, ide sa skusat dalej, nejako to predsa ist musi :).. vsetkym vam zelam vela sil a energie!

MAREK17

edit :

Hodne som si preplakal sakra po tych liekoch :D .
Robilo mi to hlavne tme ,a za den aj 5-10x mi to vyskocilo.

*teraz len pri strese ma napadaju samozrazedne myslieky ale potom to prejde.

*Rozsireny cierny humor.

Vsetko som videl ciernymi okuliarmi.

Casto som maval pocit ,ze som niekoho stratil. Co som si preplakal.
NIektore sny byvali moc zive alebo to uz boli nocne mory, casto sa mi snivalo o bleskoch a burkach :D

MAREK17

JA SOM uzival cipralex 10 a potom 20mg pocas strednej a zakladnej skoly. Prezival som rozne stavy. Zo zaciatku ked som to braval , asi v 9.rocniku maji ,som mal pocit ze chcem blvat.
Bolo mi fakt ,ze z tych liekov.
Busenie srdca a podobne zavraty.

Strasne ma z tych liekov bolievala hlava,ked som nechcel vyvolat tu reakciu snazil som sa na to nemysliet.
Ono To aj islo.

Po liekoch som bol precitliveli a aj ked som spal na posteli stale som mal pocit ,ze lezim na zemi v kaluzi krvi.
Niektore veci som si vedel prestavit moc do detailov.

Popar razy ma to hnalo k tomu ,ze vyskoc z toho okna, uz som chcel otvorit dvere na balkone ale , nikdy som to neurobil.

Popar razy som sa chcel aj s nozom pichnut (rovno do srdca) :D ,samozrejme ze s kuchyskym :D . V tedy mi bolo strasne blbo, a tatko ked sa to dozvedel ,hned bol naspickach :D a mamka plakala.
Vsetci ma odhovarali aby som tu Samovrazdu nerobil.

V tom letaku bolo pisane , nepodavat mladistvim od 18+rokov. A hlavne ze na ZS 9.tr som mal 16rokov :D :D :D.

ze 16.rocny spachal samovrazdu :D len preto ,ze mi psychiatricka predpisala ten cipralex.(skratka SSRI)

A na sex som uz uplne vazne nemyslel.
Po liekoch som ostal otupeny a mentalne zaostaly ,potom som musel neskor mnoho veci dohanat co som mal stlmene neurotrasmitery v hlave.
Hlavne komunikacia bola na bode mrazu ale aj ine veci.

Do dnesnej doby sa stale citim silne izolovany od spolocnosti , ako keby som nepocitoval nutnost si s nimi pisat.

Potom som si dal predpisat asi minuly rok Prozac , aj bol kupeny na recept ,potom som ho vyhodil.

****POvedal som si , ziadne sracky typu Antidepresiva nebudem pchat do huby :D *****

Lulu2011

neviem ci sa na to nevyprdnem, depersonizalizacia ako hovado, pamat v prdeli a to som bola vzdy pohotova a citim sa cudne, potim sa, beriem týžden, dr. kazde vydrzat

roman28

Ja som uzival cipralex velmi dlho, neviem presne kolko ale bude to aj 10rokov. Vobec som nemal problem ho vysadit, postupne pocas 1 mesiaca, bez neziaducich ucinkov. Kto pise o AD ze to ma iba placebo efekt tak trepe sprostosti. Za tu dobu som si presiel depresiami, uzkostnymi stavmi, panickymi atakmi a momentalne som v pohode a neuzivam uz 2roky ziadne antidepresiva. Mohol som kludne aj pit alkohol aj sa ozrat, vobec to nezhorsovalo moj stav. Mozem za seba povedat, ze cipralex je celkom dobry s minimom vedlajsich ucinkov. Spomeniem tie moje: pribral som 20Kg pretoze sa mi zvysila chut do jedla a casto som pocas dna zival hlavne cez obed, to bolo vsetko.

lienka1977

ahoj, ja mam skusenosti s cipralexom 6 mesiacov. Zacala som ho brat zaciatkom septembra, ked som uz nevedela ,,normalne" fungovat. Zazivala som strasne stavy, neskutocne sa mi stale tocila hlava, bolo mi vkuse zle (neda sa to popisat), ale boli to brutalne stavy, skoncila som 5 X na pohotovosti, busilo mi srdce, nespala som, presla som vsetkymi oddeleniami a vsade, ze ste zdrava. No ja som sa tak vobec necitila, prave naopak, bolo mi stale horsie, az ma jedna super neurologicka poslala na psichiatriu. Skoncila som s polovicnou davkou Cipralexu a v pripade potreby si mam dat polku Lexaurinu. Prve tyzdne bolo peklo, uzkosti sa zvysili,k tomu sa pridali bolesti hlavy, nechutenstvo, hnacky, potenie sa v noci...nepravidelne udery srdca...DES!!!!!! Trvalo to 8 tyzdnov, potom sa to trochu ustalilo, ale stale mi nebolo dobre. Lekarka mi postupne zvysila davku na 20 mg a po nej mi bolo sice lepsie, ale nebola som celkom fit. Niektore dni boli super, ale niektore uplne strasne...fuj. Zacala som priberat, aale nie postupne, ale naraz, buch, za 2 mesiace 5 kg navrch a cez den som sa nemohla sustrediť, bola som stale otapena a hlava sa mi uz netocila len z depresie a paniky, ale aj z otapenia liekmi. Minuly tyzden sa lekarka rozhodla zmenit mi lieky na Tianeptin. Len tak, zo dna na den. A nasadila mi len davkovanie 1-0-1. Takze od stredy min. tyzdna prezivam peklo.Neda sa to opisat, je to hnus!!!!To hnusne obdobie vysadenia Cipralexu by som nepriala nikomu... hnusne zavraty, bolesti zaludka, napinanie na vracanie, stavy neviem coho su nevydrzatelneeee!!!!Tianeptin mi zjavne nezabral a toto vysadenie Cipralexu ma hadam nezabije, aj ked nie som si tym ista. Ak to prezijem,tak vysadim aj Tianeptin a toto svinstvo nikdy viac. Som vdacna tomuto lieku, ze ma dostal z najhorsieho, ale nikdy viac....