panensky kokosovy olej

RNG

Slovo Bio sa pouziva dnes ciste reklamne, vsetky prirodne pestovane produkty nespracovane chemicky su Bio.
Kvalit kokosoveho oleje je plno. Najvyssia je z duziny nezrelych-zelenych cca 12 mesacnych kokosovych orechov. Vytlacene mechanicky za studena alebo zbierane s povrchu rozomletej lahko fermentovanej duziny sa nazyva EXTRA VIRGIN.
Vyrabany zo susenej duziny zrelych orechov(tie co padnu sami na zem a rozseknu ich machetou a nechaju duzinu=kopru vysusit) ked vytlacane za studena bez chemickych uprav a cistenia sa oznacuju VIRGIN.
Kopra(susena duzina) je casto ciastocne zostarnuta a kontaminovana(bakterie, hmyz , hnilobne kultury) takze vytlaceny olej treba cistit a rafinovat.
Odstranenim niektorych zloziek sa zvysi jeho tepelna odolnost, takze sa moze pouzivat na vyprazanie, ale jeho biologicka hodnost je nizsia.
Je stale vhodny do jedla a na kozmeticke ucely, lebo zakladne mastne kyseliny v nom este zostavaju.
Cast oleja sa stuzuje do roznych tvrdosti(hydrogenizacia, kokosove margariny), to uz je chemicky zmenena forma, to by som uz neodporucal na vnutornu spotrebu.
Zialbohu potravinarsky priemysel ich s kludom pouziva, podobne ako aj ine stuzene rastlinne oleje...