otázka na právnika

Príspevok v téme: otázka na právnika
santhal

Pomóóóc,sestra podala návrh na rozvod,s manželom žijú v spoločnej domácnosti a majú spoločné 7-ročné dieťa.Jej manžel sa jej začal vyhrážať že ju dostane na psychiatriu,zbaví ju svojprávnosti a tým príde o dieťa, byt, chatu, auto(vsetko nadobudnuté počas manželstva).Prefotil jej zdrav.kartu a išiel za právnikom aby nieco nasiel.Sestra je uplne zdravá osoba.Denne sa s ňou háda,ponižuje ju, nadáva jej,začal huckať dieťa proti matke,hovorí mu že je k...a, že chodí j...ť atď no zlé veci.Malý úplne prestal s matkou komunikovať,sestra je z toho hotovaá.Manžel ju aj pár krát udrel,dieťa bolo svedok.Prosim poradte nám vsetko čo sa dá na jej manžela použi´t,aké kroky podniknúť.Može prísť o dieťa aj ked je zdravá zodpovedná matka?Má niekto skúsenost.Rodičia sú zničení.

Shakira

Zdravím, chcem sa opýtať neviete mi náhodou povedať aký je postup pri porušení podmienky? Známemu skončila podmienka a hned nato mu prisiel list, ze v prvom roku porusil podmienku lebo dostal pokutu, co sa bude nasledne diat?

L_A

Žiaľ, ak pánovi niekto dá rozum, tak Ťa môže udať a to ešte aj za neoprávnené zverejnenie na FB bez jeho súhlasu. Okrem toho, tým, že si napísala, že išlo o kradnutú vec, si ho automaticky obvinila z niečoho, čo vôbec nemusí byť pravda. Urýchlene stiahnuť príspevok z FB .....

zuzikk

Dobry den. Boli som svedkom podozriveho predaja veci dvoma muzmi tretiemu muzovi. Nenapadne som si tento predaj odfotila. Svedomie mi nedalo a isiel som to nahlasit na policiu. Zobrali odomna fotografiu a udaje a poslali ma prec. Zial som bola prilis iniciativna (asi som urobila chybu, teda urcite) a uvedene som zverejnila na soc.sieti s popisom a fotografiou ,ze pan kupil pravdepodobne kradnutu vec a dufam ze sa vec vrati povodnemu majitelovi. Bola na nej aj cast tvare muza ktory vec kupoval. Nikde som ho z kradeze neobvinila. Nasledne sa zdielanim prispevok rozsiril a dostala som anonym ze ak sa preukaze ze nebola vec kradnuta, bude sa to riesit sudnou cestou. Pisal mi pravdepodobne udajny kupujuci. Chapem ze on mozno nemal tusenie ze vec je kradnuta.Chcem sa opytat ci mi realne hrozi nejaky postih v pripade, ak by sa ukazalo ze vec ukradnuta nebola. Viem ze som pravdepodobne nemala nic zverejnovat ale socialne siete su vazne silny fenomen.

beskyd

teda pardon, prva veta je trocha domotana, chcel som povedat ze narok na odstupne mas ked s tebou zamestnavatel konci pracovny pomer vypovedou, t.j. ked ti on da vypoved alebo dohodou z tych konkretnych 3 dovodov ktore su v § 76 atd., potom je to uz ok.

beskyd

narok na odstupne mas vtedy ked koncis pracovny pomer vypovedou alebo dohodou z 3 presne stanovenych dovodov takze ak si ta nechaju tak nemas narok na odstupne. ak ty das vypoved, nemas tiez narok na odstupne.
.
pokial ide o pripustnu zmenu pracovnych podmienok, uvadzam zo ZP nasledovne:

§ 54
Dohoda o zmene pracovných podmienok

Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.

Preradenie na inú prácu
§ 55

(1) Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v prípadoch ustanovených v odsekoch 2 a 4.

(2) Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak

a) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,
b) tehotná žena alebo matka dieťaťa mladšieho ako deväť mesiacov vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie,
c) je to nevyhnutné podľa lekárskeho posudku alebo rozhodnutia orgánu štátnej správy v oblasti verejného zdravotníctva v záujme ochrany zdravia iných osôb pred prenosnými chorobami ďalej len "karanténne opatrenie"),
d) je to nevyhnutné podľa právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu,
e) zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu,
f) tehotná žena alebo matka dieťaťa mladšieho ako deväť mesiacov pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu.

(3) Ak nemožno dosiahnuť účel preradenia podľa odseku 2 preradením zamestnanca v rámci pracovnej zmluvy, môže zamestnávateľ preradiť zamestnanca v týchto prípadoch po dohode aj na prácu iného druhu, ako bol dohodnutý v pracovnej zmluve.

(4) Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

(5) Práca, na ktorú zamestnávateľ preraďuje zamestnanca podľa odseku 3, musí zodpovedať zdravotnej spôsobilosti zamestnanca na prácu. Zamestnávateľ je povinný prihliadnuť aj na to, aby táto práca bola pre zamestnanca vhodná vzhľadom na jeho schopnosti a kvalifikáciu.
.
.
pokial ide o pripadne casove obmedzenia:

Úprava pracovného času
§ 164

(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný jej žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

ioanna

Dobrý deň! Pracujem vo firme, ktorej súčasťou je aj moje terajšie pracovisko. Od 1.4. môj terajší zamestnávateľ toto pracovisko dáva do prenájmu.Mám nárok na odstupné, ak si ma nový majiteľ nechá? Čo ak mi vytvorí podmienky, pre ktoré budem musieť dať výpoveď /napr.problémy s dopravou,časové obmedzenia - som slobodná matka/. Ďakujem za odpoveď!

ta3

Beskyd, to mas pravdu, tu sa ludia spravaju slobodne, zena si kludne zabehne na nakup s natackami na hlave, u doktora mozes vidiet ludi v teplakoch, dokonca s dierami na rukavoch, ale doktor sa sprava milo ku vsetkym, tak isto v obchode si vazeny zakaznik, ci kupujes za dolar alebo za sto, 26.1. je statny sviatok Den Australie a ja stale nevychadzam z udivu, ako su auta ovesane vlajkami, niekedy je to az komicke, no tu ludia maju byt na co hrdi a za co vdacni, tu sa zije krasne a pocas vianoc alebo velkej noci vsetci saskuju vyzdobeni ako v materskej skolke na maskarnom plese, dokonca aj verejni cinitelia, policajti, funny krajina, to su plusy tejto krajiny, ale na druhej strane je tu obrovska kriminalita (penazi ako pliev, alkohol, drogy), nadvaha ako narodny problem a vedomostna uroven a pracovna moralka su hlboko pod europsku uroven
roman bude v dvoch dieloch, ked ho napisem, pravdaze dam vediet, priamo tu na tomto fore

beskyd

ta3, no ked napises ten roman, daj vediet ked sa bude dat zohnat:) inak s tymi neoholenymi nohami to ma aj druhu stranku veci, pocul som ze v zahranici resp. vo vyspelych krajinach to tak ludia neriesia co mas na sebe a ci mas oholene nohy a trendy uces podla najnovsieho diktatu alebo nie, proste ta spolocnost je viac vpredu, nie ako tu ze vyjdes von a kazdy ta tu posudzuje podla toho ci mas na teniskach 3 pruzky alebo 4, 5:)) uz len z vlastnej skusenosti by som vedel rozpravat aky sakra rozdiel je tu v pristupe k cloveku ked je v obleku, serioznom kabate, topankach a ked je rovnaky clovek v obycajnej x rocnej zimnej vetrovke z tesca a rifliach:)) strasna sranda niekedy:) smrdi tu malomestiactvo viac ako by bolo zdrave. v kazdom pripade nadhlad nad vecami po tom vsetkom co mas odzite musi byt obdivuhodny takze urcite mas co odovzdat, posunut dalej nie len vlastnym detom.

ta3

Beskyd,
Prezila som toho naozaj velmi vela (aj detstvo som mala tazke, moja mama spachala pokus o samovrazdu, prezila, ale potom pre vazne telesne postihnutie trpela cele roky a my spolu s nou), tiez hovorievam, ze viac ako traja ini ludia spolu dohromady a preto chcem aj pisat roman, lebo si myslim, ze mam co ludom povedat. Ale mas pravdu, co nas nezabije, to nas posilni a ja som vlastne na stresoch odchovana, takze nic ma len tak lahko nepolozi a este k tomu som aj povaha (baran), ktora sa nerada vzdava. Preto na Sweaterovo velke pocudovanie si len tak kludne lietam po meste s neoholenymi nohami, po tom vsetkom, co som prezila, pramalo ma zaujima kto si co o mne mysli a konam vzdy tak, ako ja uznam za vhodne, nie tak, ako kaze reklama a ako kona vacsina.
Zaciatky su vsade tazke, najma v cudzej krajine bez pribuznych, priatelov, najma ked mi ani toto druhe australske manzelstvo nevyslo a ked som nemohla dostat robotu ani po 470 !! ziadostiach o pracu, pravdepodobne pre vysoky vek a nie 100% anglictinu, moj rocnik sa ju v skole neucil, ale som stastna, ze som aspon svojim detom zabezpecila lepsiu buducnost, dcera skoncila na Slovensku bakalara, tu jeden stupen preskocila (master degree) a rovno zacala studovat PHDr, tento rok uspesne konci a ma take skvele vysledky, ze chodi po svete a prezentuje ich na vedeckych konferenciach. Skratka je po mame, ja som tiez za tazkych rodinnych podmienok uspesne skoncila chemicko-technologicku fakultu v BA.
:-))) Teraz uz vies o mne dost a dufam, ze tento moj pribeh kazdeho, kto si ho precita, inspiruje k odvaznym cielom.

beskyd

ta3, tak to uz je hardcore.. musis byt strasne psychicky zoceleny clovek po tom vsetkom.. ani sa ti necudujem ze si odisla, ja by som tiez najradsej zmizol kdesi uplne mimo a to nemam ani zlomok z tych strasti co pises. ale zase to tiez asi nebolo lahke zacinat niekde uplne mimo odznova.. fuha, este s rakovinou, ..dneska su ludia v "depkach" kvoli uplnym sprostostiam, ty napriek tomuto tu na fore posobis ako vyrovnana vesela spokojna osobnost.
.
inak to ze manzel neprijal rozsudok nema relevanciu ale, neviem sice kedy sa toto vsetko odohravalo (zda sa ze dost davno) ale dneska ked nie je adresat zastihnuty ak sa v mieste dorucenia zdrziava, pisomnost sa povazuje za dorucenu dnom ked bola sudu vratena aj ked sa o tom adresat nedozvedel. tiez ak adresat odoprie pisomnost prijat, je pisomnost dorucena dnom ked jej prijatie bolo odoprete. cize by sa dal normalne dat na podklade takehoto rozsudku ktory sa stane vykonatelnym (uplynie lehota na plnenie) navrh na vykonanie exekucie exekutorovi.. ale mala si to fakt brutalne teda, vela pruserov aj na 3 zivoty...