Drzite dietu?

mira

Pšeno je lúpané proso. Proso nelúpané sa dáva vtákom. Je to tradičná obilnina. Keď som sa kedysi začala zaujímať o celozrnné obilniny, pýtala som sa svojej babky, či jedávali pohanku. Povedala mi, že pohanku nie, ale často jedli pšeno. Babka už nežije , zomrela 88 ročná, tak ďalšie podrobnosti neviem. Ešte hovorila, že za jej mladosti nejedli chlieb pečený, ale rôzne placky, knedlíky, cestoviny a pod. piecť začali až keď bola dospelá.

kamari

Ja som napriklad pred tým ako som ochorela na DM1 jedla mäso len veľmi veľmi sporadicky, skoro vôbec a ak tak biele (kura, rybu). Väčšinou som jedla sójové mäso, tofu,zeleninu, ovocie, cestoviny, ovsenné vločky, musli, jogurty a pod. Takže v konzumácii mäsa príčina DM1 určite nie je. A vždy som jedla skôr málo ako priveľa. A niekde som čítala, že aj priveľa vlákniny môže poškodiť alebo dráždiť pankreas, čomu by som v mojom prípade skôr verila. Takže som za zdravú stravu, snažím sa. Ale zasa sme 5-členná rodina a na kupovanie bio potravín jednoducho nemám. Keď čítam Mirkine aj Pierove odporučania, tak základ zdravej stravy o ktorej píšu sú zdravé potraviny bez chemických prísad, ale v obchode za normálnu cenu také nenájdeš. Takže jem "zdravé" potraviny zo supermarketov... Vyskúšam to pšeno, ale musím nájsť nejaké obyčajné, lebo zatiaľ som našla len pšeno s označením bio za nekresťanskú cenu.

mira

Už som to tu kedysi písala - to prasiatko bolo na celú rodinu a celý rok, takže vyšlo kúsok na osobu v nedeľu. Pritom sa ťažko pracovalo na poli a v lese, jedla veru nebývalo nadbytok ako teraz ..... nebol takmer cukor ani chemia ......ovocie bolo vzácne a len domáce.
Pozrite jedálniček, fotky aj teoriu na www.institut.celostnimedicina.cz
Recepty sú dobré v knihách Dagmar Lužnej alebo najlepšie na kurze, tam to človek na vlastné oči vidí, že to nie je utrpenie, ale radosť a pochúťky - mňam.

adriana

Dala som si do vyhladávača ,,pšeno,,a je tam pár celkom dobrých receptov,dokonca aj na sladko.Andel,aj moji starý rodičia ,,trpeli,,na dlhovekosť,ale rodičia už žiaľ nie.Pri tom starý rodičia zažili vojnu,aj koncentráčny tábor.Myslím,že problém je v tom,že vtedy sa tá zelenina pestovala na ,,normálnych,,hnojivách,aj tie prasiatka nežrali antibiotika a pod.Proste nebolo tak hojne chemikálií v strave.Aj keď som čítala knihu ,,liečenie surovou stravou,,tak sa tam dôraz kládol na to,kde a ako je tá zelenina vypestovaná.Sem-tam je dobre podržať takú radikálnu diétku,pre očistu organizmu,ale veľmi obdivujem tých,ktorí to vydržia celý život.

Andel

hera:

spravnou dietou mam na mysli, ze clovek nema hladovat, nema sa trapit odopieranim si jedla. Pre mna je spravna dieta vela zeleniny namiesto zemiakov ci cestovin a vela masa. Maso su bielkoviny a proteiny a neobsahuje cukry. A preco je v dnesnej dobe viac obeznych ludi? Mam na to 2 pohlady: 1. v minulosti sa na to neprikladal doraz, nerobili sa prieskumy, nepocitali sa obezni ludia a 2. hormony, ktore sa pridavaju do ovocia, zeleniny, masa atd. koli rastu, maju urcite zly vplyv na travenie, ja som vyrastla na domacich vyrobkoch zo zahrady a z chlievika ;o) A taktiez, za mojich detskych chvil sme mali k dispozicii horalky, kavenky a barilu cokoladu, vyber sladkosti bol ovela mensi ako dnes a namiesto pepsi sme pili vodu s ovocnym sirupom. To je hlavny dovod, myslim si, nie to, ze clovek je maso a zemiaky, ale to ako je to maso a zemiaky vypestovane.

marca

Mirka mohla by som ta porosit o ten jedalnicek? A dalo by sa to tu vo forume aby sme ta nezatazovali pojednom a tu si to precita kazdy kto ma zaujem. Dakujem!

hera

Andel,prečo podla teba tak (celosvetovo) rapidne stupa počet diabetikov,najma druhy typ?
Ja si myslim,že každy mame svoje stravovacie navyky,ktore sa very ťažko menia (niekedy sa vidi,že nie je ani prečo niečo zmeniť)a teda aj formulaciu stravovania si k tomu každy prispôsoby tak,ako mu najlepšie sadne.
A ešte....čo maš na mysli pod pojmom "spravna dieta" ?

Andel

Ono, dieta je urcite zdrava (samozrejme spravna dieta), ale ja som vyrastala na knedlo-vepro-zelo, svieckovej na smotane, rostenej, gulasoch, reznoch ap. A proste nech mi nikto nevravi (okrem vegentarianov samozrejme), ze by si pred seba na obed radsej postavili pseno, ako knedlo-vepro ...., teda budem radsej rozpravat za seba: JA TEDA URCITE NIE!
Moja prababka sa dozila 90 rokov, k lekarom nechodila, byvala na dedine, cely zivot tazko pracovala a jedla to co jej dvor dal. Ziadne odtucnene mlieko, vitaminity len v ovoci a zelenine, maso len z prasiatka, ktore od malicka rastlo v chlieviku na jej dvore, polievku zo starej sliepky taktiez z dvora, slaninku z toho isteho prasiatka a mala krasny, dlhy a zdravy zivot. Nepoznala diety a zila dlho. A ona nie je jedina, mali by sme brat do uvahy to, ze clovek nie je bylinozravec, ale vsezravec a tabletka s vitaminmi nenahradi cerstve ovocie a zeleninu.