alergia na hmyz...???

Príspevok v téme: alergia na hmyz...???
alergickaaa

Ahojte:-) minuly rok v lete, ked som chodievala behavat, sa mi raz stalo, ze ma pravdepodobne ustipol nejaky druh hmyzu(doteraz neviem aky). po par minutach som cela opuchla, tvar, ruky...ako keby som mala kozu podliatu vodou.a pamatam si, ze mi za uchom navrela obrovska hrca no a skoncila som v nemocnici. nastastie to nedopadlo horsie, ako by mohlo.od malicka som alergicka na kade co, ale to, ze som aj na hmyz, som vobec netusila. bojim sa, ze sa to moze opat zopakovat,aj ked sa mi to zda dost zvlastne, lebo sa mi to nikdy predtym nestalo (chodievam behavat uz par rokov).neviem ci to moze mat nejaky vplyv na alergiu ten beh???.chcela by som sa opytat, ci sa niekomu stalo nieco podobne, a ze ake su priznaky na bodnutie hmyzom? a este ake lieky su dobre? mam stale pri sebe ZODAC..ak by sa nieco stalo znovu, staci mi to? alebo su potrebne ine lieky? dakujem.

anys111

Som alergická na hmyz, prežila som asi 3x anafylaktický šok, bola som na ÁRE, mesiac som sa z toho nemohla dostať... Mám pohotovostný balíček, ale vždy ešte potrebujem záchranku, infúzku, kyslík,... Zaujíma ma, či sa dá táto alergia nejako liečiť, nielen čakať, až ma niečo poštípe, a čakať, či to prežijem, lebo nie. Nakoľko som ohrozená na živote, kvôli susedovi, ktorí si dal asi 2 metre k môjmu pozemku, kde máme sad, ovocné stromy, včelí úle. Každý deň som tu chodila oberať ovocie, a teraz ma tam ihneď poštípala včela, ako si tam dal úle, a nedá sa s ním vôbec nijako dohodnúť. Ďakujem.

Miloslav

No ja som tiež alergik na rôzne veci.Bol som na dobrovoľníckom tábore vo Vydrove a natierali sme zvonicu v skanzene.Potrebovali sme sa dostať na strechu a jediná cesta bola oprieť rebrík o most.Pobúchali sme po tom moste rebríkom a mali tam úľ lesné včely.Tie sme vyprovokovali nechtiac.Nás aj s kamarátkou nás poštípal celý roj.Kamarátka je zdravotníčka tak vedela čo a ako.Skočili sme do potoka.Potom prišli závrate,krútenie hlavy a mnoho ďalšie skysol som v nemocnici v Brezne.Nakoniec som vyfasoval adrenalínovú injekciu.Ktorú musím nosiť stále zo sebou cez sezonu.

PharmRamon

Ak s adobre pamatám alergie patria k chromozóvým anomáliam tzv. Aberácie do podskupiny Polygénová dedičnosť, kde sú zarátané aj vonkajšie teda expozičné vplyvy. Jednoducho povedané: Áno genetická predispozícia môže za alergiu je to didičná autoimunitná choroba, ktorá zasahuje 10% populácie a myslím si že toto číslo bude stúpať.
Čo sa týka provokoačných testov nemám nejaké skúsenosti, ale myslím že priamo na alergologicko/imunologickej ambulancii by sa to dalo zrealizovať.

mariaj

Krv mi brali,nic sa nenaslo.Mne sa to zacalo vyrazne prejavovat az okolo 15 rokov. vdetstve som mala len nejake neurcite potiaze.Ja som mala vyrazne tazkostitake ake som pisala,ak tomu aj uzkosti depresie a nespavost.Riesila som to u psychiatra,a tam som uz zistila,ze nemozem uzivat lieky den po dni a neznasam vlastne ani injekcie.Skusala som teda prirodnu liecbu/bylinky/ a zistila som,ze to je tiez tak,tak to bolo i s kvapkami,antibiotikami.Bohuzial ma obvodak ani psychiatricka neposlali vtedy k alergologovi.Brali mi krv casto aj ma obvodak poslal vselikade,len tam nie.Potom som dostala poriadny zapal do zaludka,mala som malo kyseliny a ja som myslela,ze tam je pes zakopany.ZApal sa vyliecil nahradu kyseliny som mala a tazkosti stale boli ale uz mensie,lebo som drzala dietu dost prisnu.Po 2 rokoch som si zacala pridavat potraviny a vtedy som to cele na sebe pochopila.,ze ja toto mam takmer zo vsetkymi potravinami.Ako som ich zacala jest,tak po opakovanom poziti dostanem tie hrozne priznaky.Je to nejaka dedicna zalezitost/alebo chytlava?/,lebo moja mama na to ochorela tiez/trochu v mensej miere/v 60 rokoch.Mozno ze sa to tak nerozvinulo,lebo uz sme vedeli o co kraca,lebo strasne to ide na psychiku,co je velmi zlastne.Ja ked zjem trebars jablko a zrovna mi nezapasuje,tak zacnem citit velku uzkost.Pri tej prilezitosti viem,ze si jablko,respektive surovu stravu nedam tak 8-10 dni.Je to taka zvlastna precitlivelost na potraviny.Alergolog jediny mi to uznal,lebo iste vedel o co kraca.Bohuzial asi aj vedel,ze sa moc pomoct neda.Ale zaujimal by ma ten provokacny test.Na to sa chodi do nemocnice?Ja moc k tomu alergologovi nechodim.myslim si,ze niet pomoci.Tieto alergie su potvory.

PharmRamon

Je mi ľúto, áno určite je to nepríjemné, prezradím že aj ja patrím k tým 10% alergikom takže viem ako to obmedzuje život. Je zvláštne že si dlho nevedela o tom na koľko potravín si alergická pretože alergia na potraviny je väčšinou zistená ešte v rannom veku života. Ešte mi napdla jedna vec že by si mohla byť alergická aj na niektorú zložku lieku, to by mohlo vyvolávať nežiadúce účinky ako svrbenie a dýchavičnosť.
Čo sa týka diagnostiky tak tu patria samozrejme krvné a kožné testy (to je to pichanie ihiel). A ešte sú provokačné testy kde je telo vystavené pôsobeniu podozrivého alergénu. Otázka znela či sa ti mohlo pohoršiť z kožných testov. Myslím si že nie.

mariaj

Zabudla som napisat,ze alergolog mi robil testy,napichal nieco do ruky,nemala som nic.Ci ma byt aj nejaky iny test,neviem.Potom sa mi aj pohorsilo,ci by to bolo z toho testu neviem.

mariaj

Velmi dakujem za odpoved.Ja som alergicka takmer na vsetko,co jem.Mne sa to velmi vyrazne prejavi,az vtedy,ked to jem opakovane.Na prvy krat to niekedy pocitim,niekedy ani nie.Avsak pri takom 4.-5.raze,dostavam tie priserne priznaky,ze mam obrovske krce v traviacej sustave,strasna unava nechutenstvo az vracanie,nuti ma na mocenie,nevladzem ani sediet,mam plytke dychanie ani sa nenadychnem,uvolnuju sa mi zvierace,ze mam pocit,ze neudrzim stolicu a vlastne az potom,dostanem sopel a bolest hrdla.Zimnicu vsak mam skoro stale vo vacsej,ci mensej miere.Som ako natrovena.Najhorsie,ze nemozem uzivat liecbu,lebo ta sa musi brat kazdy den a ja takmer vsetko striedam,a tu istu pozivatinu jem az tak za 5 dni.Neznesiem ani injekcie a obklady kazdy den.To je radost,vsak?A ako dlho som to nevedela ze tolko potravin neznesiem.Vsade sa pise,ake je surove ovocie a zelenina zdrave,a ja to mozem raz za 5 dni.Varene znesiem viac.

PharmRamon

Alergia alebo precitlivelosť je spoôsobená prítomnosťou alergénov a jej následnou reakciou organizmu na ne. Ide o problém imunitný a organizmus sa proti alergii bráni tvorbou špecifických látok. V tvojom prípade ide o alergiu Typu I. kde vlastne mastocyty uvoľňujú látku zvanú Histamín, ktorá je priamo zodpovedná za alergické reakcie, preto sú ti predpisované antihistaminiká ako Fixit. Liek Nalcrom je antialergikum, ktorý sa využíva priamo pri alergiách na potraviny, neviem ale dýchavičnosť a zmena tlaku nie je pripisovaná tomuto lieku Taktiež Fixit by sa mal celkom dobre znášať, ak sa prajavújú vedľajšie účinky je potrebné liek hneď vysadiť. Niečo podobné ako Fixit je Telfast, ten by sa mal takisto dobre znášať. Možno bude problém aj niekde celkom inde, je dôležité zredukovať jedálniček na potraviny, ktoré spôsobujú alergiu, teda lepšie povedané na látky , ktoré ju vyvolávajú. Neviem na akú látku konkrétne si alergická takže nemôžem sa vyjadriť, to by mal najlpešie vedieť tvoj alergológ/imunológ takže určite ti už dal nejaké pokyny ohľadom potravín.

mariaj

PharmRamon,mohol by si prosim,napisat nieco blizsie oliekoch na alergiu.Mam na potraviny velku alergiu,s mnohymi priznakmi,nemozem az dychat,tlak velmi klesa,mala som ho az nemeratelny.Casto som bola tak,ze som myslela,ze odchadzam a ja som nevedela,ze to je alergia.Ja som myslela,ze to su traviace tazkosti,lebo tam som sa aj liecila.Az som sla alergologovi,vraj sa mi neodburavaju boogenne aminy.Vtestoch sa nic neukazalo.Sople a ekzemy,alebo opuchy nemavam/zle travenie stale/.Alergolog mi dal Nalcrom a Fixit.Po Nalkrome mi malo byt urcite dobre,povedal alergolog.Nebolo.Fixit som tiez nezniesla.Potom mi predpisalnieco,co sa uzivalo raz v tyzdni/nieco s prasiat,dal mi to asi na vyskusanie,lebo som mu povedala,ze mi byva zle aj pri dychani cigaretoveho dymu,parfumov aj vyparov z varenia/.Nepomohlo,bolo mi horsie,nesla som tam viac,lebo sa mi zdalo,ze to nema vyznam.po tom Nalkrome sa mi tak pohorsilo,ze som nemohla dychat ani z vody.Ja totiz neviem,co sa mam alergologa opytat.lebo neviem,ake su lieciva,ci by mi neskusil nieco ine.Ja tu citam,ze tu ludia nieco maju na krajne situacie,mne nikto nic nedal,hoci som hovorila,ze priserne trpim,ked mi neda dychat.