Chcem pomôcť bratovi

- noface -

Nic moc k závidění... K těm kvasnicím: nejsou kvasnice jako kvasnice. Možná by pomohly sušené kasnice od Dr.Oetkera (v ČR cca 8 CZK za sáček v každém marketu). Samozřejmě pomohou, pokud je s nimi problém kůli lepku.
K základní suroině chleba. Před časem se v Evropě začaly objevovat potraviny z tzv. tefu. Český název je ilička habešská a jde o přirozeně bezlepkovou obilninu, původem z Etiopie. Zkušebně se pěstuje také v Holandsku.
V ČR se dá koupit tefová mouka, tefové těstoviny. Pomalu se objevují i cukrovinky, ale to už není jen o tefu.
Napiš si do Bezlepkového obchodu (www.bezlepkovy-obchod.cz)/ - jsou jediní, kdo to dováží. Není to nejlevnější záležitost, ale může pomoct.

- noface -

RNG

zemiaky ryza a kukurica su bezlepkove, ale zrejme sa nejedna o celiakiu alebo len o celiakiu, kedze ma reakciu aj na ryzu aj na zemiaky.
Okrem kukurice su rozne zrniny a ine, co moze vyskusat, ako pohanka, proso, kamut, sladke zemiaky, taro, sorghum,quinoa, chia(salba), sago(cassava, tapioca) ,...
Ale myslim, ze velka vacsina alergii je z neschonosti tela rozlozit urcite latky v potravinach, tj nedostatku roznych enzymov.
Odporucam najprv enzymaticke cistenie a potom brat enzymi s kazdym jedlom, aby sa telo znovu nezamorilo nestravenymi ciastockami.Pripadne brat aj Betain HCl, lebo zle travenie a z toho vyplyvajuce alergie zacinaju zlym travenim v zaludku kyselinami a enzymami.
Pri nafukovani a pale je treba brat aj Betain HCl okrem inych enzymov.

dadada

Tak toto je nadľudská úloha. Je veľká pravdepodobnosť, že má alergiu aj na raž, lebo kvasnice sú vlastne raž plus pivné kvasinky. Môžeš skúsiť použiť bezlepkové múky na výrobu chleba a miesto kvasníc použiť prášok do pečiva a sódu bikarbónu, prípadne stužiť cesto vajíčkom, aby sa to po upečení úplne nerozsypalo, ale pochybujem, že brat to bude ochotný jesť, bez pšeničnej múky je zle a bez kvasníc ešte horšie vyčariť niečo podobné chlebu. Ale niečo ako placky z kukuričnej múky by mohli byť celkom chutné. Také tie chrumkavé kukuričné popkornové okrúhle chlebíky, čo majú v každých potravinách sú tiež alternatívou chleba, možno jedinou. Keďže nemôže prakticky žiadnu prílohu k masu či zelenine ako sú zemiaky, ryža či cestoviny, riešila by som to kukuričnou kašou (polentou).