čo je výhodnejšie ID, alebo PN?

Príspevok v téme: čo je výhodnejšie ID, alebo PN?
tibios

Mám príbuzného, ktorý je už od januára PN. Postihla ho mozgová príhoda – porážka. Má problém s jednou stranou tela, nevie poriadne ovládať nohu, ani ruku. Má postihnuté rečové centrum, nie je mu poriadne rozumieť.
K tomu všetkému sa pridal ešte problém s prostatou. Našli mu cystu, ktorú mu vyoperovali, ale problém s močením pretrváva. Podávajú mu chemoterapiu 1x mesačne formou injekcie.
Striedavo má veľmi vysoké onkomarkery.
Má 55 rokov, niečo cez 30 odpracovaných.
Chcem sa spýtať, či je výhodnejšie vybaviť si invalidný dôchodok už teraz, alebo je lepšie zostať celý rok na PN. Je na 99% isté, že do zamestnania sa nevráti.

radana

Ano a tiez prehodnotit zdravotny stav blizkeho,neviem ako na tom je,ale moze mu byt priznane aj opatrovanie,niekoho z vas-blizkej osoby a tiez nejake kompenzacie..

radana

Budu ho pravidelne predvolavat na kontroly pocas PN a casom ho sami posunu do ID.A bolo by treba dat aj prehodnotit zdravotny stav,kde by mu mohli dat Preukaz ZTP.

aduliena

Podľa mňa pri vybavovaní ID zaváži aj to, že bol dlhú dobu PN. Ak pred chorobou pracoval, tak iste má nárok na PN. Rok môže dostávať peniaze, keď je PN, potom už nie. Poraďte sa aj s lekárom, čo navrhuje on.
Ja mám síce inú diagnózu, ale tiež som bola rok PN, potom som si vybavovala ID. Ale aj to vybavovanie je zdĺhavé. Trvalo mi takmer rok, kým som ID vybavila.