Ako sa chovat k depresivnemu?hoci aka rada dobra

Príspevok v téme: Ako sa chovat k depresivnemu?hoci aka rada dobra
maniodepka

Mam priatela ktory trpi depresiou, podla mna uz takou formou ktora potrebuje liecenie. Vidim to na nom ze nereaguje v tie dni, nerozprava pomaly sa hybe spomalene odpoveda na otazky a nic nerobi len sedi a fajci.potom pride obdobie ked ma dobru naladu. To sa opakuje v priemere viem na stopercent ak ma 2-3 dni dobru naladu a je vesely ze iste 4 den bude nervozny a potom 5-7 dni bude zas hluchy nemy bez mimiky spomaleny proste depresivny.Opakuje sa to dokola co ho poznam. Normalne si mozem pisat dennik vlnoviek jeho chovania.Myslim si ze to je psychicka porucha manio depresia?. Chcem aby siel k psychiatrovy ako ho tam donutit? Este nie sme zosobaseny ,ale neviem, ja uz nevladzem. Ako ho dostat k lekarovy?AKo sa k nemu mam chovat ked je depresivny? piste mi najma ty co trpia depkou ako vam to vyhovuje aby sa k vam chovalo okolie?

zdenka

urcite ho nenut "prekonavat sa". V kazdom pripade by mal navstivit psychiatra, moze to byt bud cyklotymia, alebo aj bipolarna porucha. pri dobre nastavenej liecbe sa bude coskoro citit lepsie.

mariaj

!!!ak chces priatelovi pomoct,tak aj sama zajdi za nejakym terapeutom,alebo si zavolaj na nejaku linku dovery.Podla mna je velmi potrebna dobra komunikacia.Pomaly s citom by si sa mala dostat do jeho ubolenej duse,aby si vedela co preziva,ako mysli a citi.Tato choroba je tryzniva a ked okolie nechape ,je to casto velke ublizovanie.

maniodepka

!!! velmi si mi pomohla v tom si ma upozornila ze robim chybu ze ho nutim aby siel von, nieco robil,.. Myslela som ze praca ho zobudi.Poznam ked to na neho ide.On si nechce priznat ze nieco nie je v poriadku.Ja mu to vycitam{a to robim asi chybu}.

!!!

zmeny nálad, z veselej k depresii je prízank maniodepresie. trpeli ňou :
K.Svoboda, V.Brodský, M.Kopecký a v súčasnosti R.Muller, P.Muk...
Je to zradná choroba a musí sa liečiť.
Ja ňou netrpím, ale tiež mávam depresie. a nastanú z rôznych príčin.
napr.: nevídím svoju budúcnosť, neviem prečo žijem, som sama a opustená, chýba mi priateľ, ktorého nemám, a pri myšlienke, že to takto bude do konca života je to ešte horšie. alebo sa bojím straty zamestnania ....
ale viem ti povedať, že pri depresii nepomáhajú také slová, že:
poď von sa zabaviť, usmievaj sa, čo ti je ,rozprávaj sa so mnou, rob voľačo.
takéto slová viac ubližujú, lebo depresia prechadza z psychickej bolesti až na fyzickú. preto tie spomalené pohyby a reč, ticho, vtedy sa človeku chce len ležať, spať, nechutí mu jesť, má stiahnutý žalúdok, nič ho nebaví, ani TV, časopisy.
a ako sa k nemu správať? neviem.
ja potrebujem pokoj, ticho. rozmýšlam, zapálim sviečku, vyplačem sa. a keď mi je lepšie tak si ako zvukovú kulisu púšťam DVD: slnko seno..., dedičstvý...Marečku podejte...prost komédie. nevnímam ich, nesmejem sa, len aby som niečo počula. tak ho skús chytiť za ruku a pozerajte spolu, uvarte si kávu, večer s ním choď na prechádzku, alebo mu kúp šteniatko.
chlapi sa robia silný, ale vedia sa roznežniť.
neviem to poradiť, len ho musíš nahovoriť na návštevu lekára. toto nie je sranda, a pri spávne nasadených liekoch bude opäť fajn. nie je to hanba,v dnešnej dobe je návšteva psychiatra normálna vec.
Ja k nemu síce nechodím, ale v prípade potreby by som určite išla ( a v našom meste je to veľmi pekný psychiater)
tak ti držím palce, pevné nervy a hlavne veľa zdravia. pa-pa