CELIAKIA

Príspevok v téme: CELIAKIA
veronika líšková

Dobrý deň, píšem znova, mám celiakiu a chcem sa Vás opýtať či je nejaká web.stránka kde by som si našla celý jedal. lístok vhodný pre mňa, čo možem a čo nemožem jesť??? mám rada sldkosti, ale v zložení potrav. produktoch sú látky aróma, kys.citronová, rumová esencia, ktoré by nemali celiatici prímať, chcem vedieť, či tie stopové prvky, ktoré sa nachádzajú v napr. Deli tyčinke by mohli mi uškodiť??? Kde sa takéto veci o celiakii dozviem??? Za každú radu Vám vopred všetkým Ďakujem. Veja.

inga22

Beb, na gastro idem až v polovici januára, chcela som týždeň existovať bez múky, či sa mi prilepší, nie dlhodobo. Vydržala som 4 dni, experimentovať už nebudem, i tak ma nafúklo. Vlastne to moje nafukovanie je súčasťou každého večera.
A to podozrenie je iba z mojej strany, tým čo čítam a informujem sa. Teda nie z pohľadu lekára.
Musím už vydržať, ale som asi príliš netrpezlivá. Našla som tzv. domáci test na celiakiu, ak by jeho cena bola nižšia, isto by som ho odskúšala, i keď viem, že vyjadrenie lekára je prvotné.

beb

Pre Ingu22, naozaj Ti dobre poradili. Pred biopsiou s podozrením na celiakiu netreba držať diétu, lebo výsledky budú skreslené a zase nebudeš vedieť na čom si. A zápchy sú jeden zo znakov celiakie, pokiaľ viem.

inga22

Jajkafr, neviem aké má podozrenie lekár, ani som s ním nehovorila. Iba so sestrou, keď som volala do ambulancie a objednala sa na vyšetrenie, pýtala sa ma na potiaže, keď som jej spomenula neustále nafúknuté brucho, ihneď mi povedala, že musím absolvovať gastroskopiu.
Ako som už spomínala, opäť idem na vyšetrenie cca po 3 rokoch. Tri roky som bola bez lekárskeho sledovania.
Túto "dietu" som si nariadila z dôvodu, že som chcela skúsiť, čo to so mnou urobí. Avšak včera večer som i tak mala bolesti a nafukovanie. Zvláštne je, že väčšinou sa mi tento stav objavuje s príchodom večera, teda až vo večerných hodinách. Oddnes jem všetko, ešte mesiac vydržať s bruchom ako balón. Snáď ma lekári "vyfučia" :).

jajkafr

inga
keď si objednaná na gastroskopiu z dôvodu podozrenia na celiakiu jedz normálne potraviny s lepkom, pretože výsledky môžu byť skreslené, alebo falošne negatívne...
moja lekárka má u mňa podozrenie tiež na celiakiu a to trpím len bolesťami brucha už asi 6. rok mávam kašovitú stolicu, poruchy menštruačného cyklu a výkyvy váhy niekedy chudnem aj keď jem všetko čo vidím a inokedy priberiem aj z pohára vody... ale iné príznaky nemám navyše mám tiež alergiu na obilniny zistenú kožnými testami na alergológii v pondelok idem na gastroskopiu a budem mať už výsledky z odberov krvi...

aluska

hej, mas pravdu, nemam celiakiu...ale poznam jednu zenu, ktora to ma uz od destva...a ona hovorila, ze jej sa tie hnacky prejavovali len ked zjedla nieco obsahujuce lepok..inokedy nie...skus si to odsledovat

inga22

Aluska, ale veď v mojom prvom príspevku spomínam, že gastroskopiu - "hadičku" som absolvovala.
No nič, Ty zaiste celiakiou netrpíš, tak mi poradiť v tomto smere nevieš. Ale i tak ďakujem za Tvoje zareagovanie.

aluska

to uz si mala riesit s lekarom hned...v prvom rsde si mala ist na hadicku a mozno by ti zistili aj tam nieco, so zaludkom

inga22

To mi je jasné, ale vraj tmavé je zdravšie. Ale teraz skúšam bez akéhokoľvek pečiva, bez všetkého, kde by sa mohla nachádzať múka. Jem len zeleninu, ovocie, ryžu, tofu syr, sóju... Len by ma zaujímalo, či sa ľuďom trpiacim celiakiou objavovali i zápchy. I keď na toaletu idem, stolicu, myslím, že nemám v poriadku. Je akoby svetlá, a to je taktiež jeden z príznakov. Avšak nechudnem, skôr naopak, posledné mesiace som pribrala.

Neviem sa dočkať odborného vyšetrenia. Nech viem, na čom som.

inga22

Aluska, probiotiká som už skúšala, nič sa nezmenilo. Zápcha nonstop, nafúknuté brucho a plyny tiež.
Chlieb normálny už ani nejem, kupujem si tie ražné tmavé "husté", s ľanovým semenom atď, grahamové a tmavé rožky.
Ja mám pocit, že ma nafúkne zo všetkého, odpozorovala som, že káva mi tiež nerobí dobre, tak vynechávam...obmedzujem to, čo myslím, že mi škodí. Teraz skúšam existovať bez múky tretí deň. Mám pocit, že nafúknutá som i tak (i keď nie až tak extrémne), avšak aspoň tá stolica sa mi upravila.

Ďakujem za radu.