Výcuc z tohoto príspevku zdrava-vyziva.doktorka.cz
V jedné studii doktor Hunter zjistil, že ze všech potravin nejvíce potíží způsobuje pšenice, která dráždí 60 procent lidí. Další v pořadí jsou mléčné produkty. Nejmenší počet lidí dráždil med, který působil potíže jen 2 procentům pacientů. "Je to divné, ale trpíte-li tímto druhem alergie, reakce se při zavedení dráždivé potraviny přímo do krevního oběhu nemusí vždy projevit," říká doktor Hunter. To tedy znamená, že místo v krvi a imunitním systému probíhá ve střevech. Podle jeho teorie se z potravin při rozkladu bakteriemi v trávicím traktu uvolňují toxiny a jiné chemikálie, které tyto reakce vyvolávají. Ty se pak v závislosti na citlivosti jedince a na křehké rovnováze různých bakterií v jeho zažívacím traktu bud' projeví, nebo neprojeví.
Tyto podivné a vysilující účinky potravin se snaží vysvětlit i několik dalších teorií. Jedna možnost je ta, že někteří lidé trpí chronickým zánětem střev a proto mají "děravá střeva", která nestráveným částem stravy dovolují proniknout stěnou tračníku do krevního oběhu, kde s nimi imunitní systém zachází jako s cizími vetřelci, a tak propuká alergická reakce. Další vysvětlení zní, že složky potravy vyvolávají příznaky přímo. Například káva, ovoce a zvláště víno obsahují fenoly, přírodní chemikálie, které enzymy během zažívání deaktivují. Pokud u určitého člověka enzymy pracují chybně a fenoly se správně nedeaktivují, působí potíže. Fenoly ve vínu jsou v podezření, že napomáhají vzniku migrény. Dále jsou některé potraviny bezprostředními nositeli silných alergických látek. Testy mléka v něm odhalily histamin, látku s významnou funkcí v mnoha alergických reakcích, mezi něž patří i astma. Mléko a pšenice obsahují přirozené opiáty, látky podobné morfiu, které mohou působit na činnost mozkových buněk, ovlivňovat tak náladu a duševní činnost a možná i vyvolávat únavu.