PET vysetrenie,ako prebieha...

jedlička

Keď sa politika pletie do zdravotníctva, tak sú tam prachy! Škoda,že ich potom užívajú tí,na ktorích možno príde čoskoro rada a ani prachy im už nepomôžu.Prajeme im to, čo najskôr.

llek

Na PET/CT pracovisku v Kosiciach nevykovnavaju vysetrenia. PET-je v Bratislave v Bionte a v OUSA, v Nitre a Banskej Bystrici. Su 4 pracoviska n SR

DUDIKA

Liecim sa na Dg. Ca ovarii bilat.Absolvovala som operaciu,nasledne chemotherapiu6 krat.Rok som mala markery v norme,no potom sa zvysili.Bola som na PET CT kde bolo zistenych niekolko metastaz.Zase som dostavala chemotherapiu 9 krat,doncila som vjanuari.V marci som bola na kontrolnom PET CT ,vysledok bol negat.bez meteztaz.Markery v norme.Od maja zase stupaju,robili SONO RTG Gama skeletu,vsetko negat.Moja onkologicka tvrdi ze PET CT sa moze robit len opol roka,pre vysoku davku ziarenia.Tak neviem,pol roka u onkol .pacientov je vela.

llek

PET vyšetrenie je vyšetrenie, pri ktorom je velmi dolezite mat presne definovanu otazku preco ho davam robit, co mi vysledok povie a co s tym vysledkom urobim. Nie je to vysetrenie, ktore sa dava robit len tak. Moze sa robit aj opakovane, ale musim presne vediet preco. Napriklad aby to bolo zrozumitelne - pri Hodgkinovom lymfome ho dame spravit na zaciatku, pred zahajenim liecby a potom po ukoceni celej naplanovanej liecby, len potrebujem vediet, ci je pacient skutocne v remisii ochorenia. PET vysetrenie nenahradza ine vysetrenia napr CT, MRI a podobne a v ziadnom pripade nikdy nemoze nahradit biopsiu, teda odber vzorky na histologiu. Biopsiu nemoze nahradit ziadne vysetrnie, na to sa niekedy zabude. Urobi sa nekonecne vela vysetreni, ktore vsetky hovoria o tom, ze niekde nieco je, len biopticka vzorka sa neurobi a medzi tym cas bezi a aj bez histologie nemozeme s pacientom robit nic.Zaujimalo by ma DUDIKA, preco si postavila tutop otazku, ze ako casto sa PET vysetrenie moze robit

damian

Ale ved maju BODY, a pocit, ze nieco robie, nie? A to je na 1 mieste. A k tomu to, ze aj vyrobcovia PET tekutin a ostatnych procedur si dobre napchaju vacky.

Pravda je, ze je viac ludi co sa na rakovine prizivuje, ako je ludi, co na nu umiera.

bambulecka

PET :vysetrenie na slovensku je jeden velky humbuk.Lekar vas tam posle a kym sa dopracuju k vysledku(2 mesiace a viac)tak nador narastie do takej velkosti ,ze uz sa to neda operovat.Super nie? A co vam ponuknu? Bud chemo alebo ozarovanie,alebo vas poslu s panom bohom.Asi tolko.No ale pre info sa vas opytaju ci by ste este aj tak neboli ochotny ist dat odobrat vzorku z tkaniva aby zistili o aky typ rakoviny sa jedna,lebo ten ich super drahy pristroj im to neprezradi. TO JE STRASNE!

damian

1. Treba upresnit, ze ta radioaktivna latka je GLUKOZA

2. Glukoza je palivom pre rakovinu a rakovina najviac z toho zj zije. Vlastne na tomto zaklade je aj PET zalozene, ze kedze rakovina "miluje" glukozu, po podani radio. glukozy ta smeruje rovno k rakovine. Teda, okrem "vysvietenia" rakovinovych lozisk, je rakovina zarovan aj radio. glukozou podporovana k progresii.

3. Na priklade PET je jasne, ze onkologia VIE, ze rakovina zije z glukozy a aj napriak tomu pacientov nevystrihaju pred konzumaciou sladkych alebo glukotvornych jedal, ako napr ryza, zemiakya pod.

PRECO?