Darovanie Orgánov

Príspevok v téme: Darovanie Orgánov
TheMentor

Zdravím Vás!
Rád by som požiadal všetkých, čo majú ako-také informácie o darovaní orgánov, aby mi ich poskytli.
Počul som totiž o tom, že ak by som náhodou zomrel, môžem bezodkladne darovať svoje orgány.Jediné, čo o tom viem, že treba podpísať akési papiere.Po tomto akte vám príde kartička, ktorá obsahuje vaše základné info:krvnú skupinu a pod. a tiež je dokladom o tom, že ste jedným z darcov, čím sa urýchli, poviem to tvrdo: proces vybrakovania. Ak niekto zvás vie, akou formou sa môžem stať jedným z darcov, prosím napíšte.
Ďakujem

Kobenka

Ahoj, nemusíš podpísať nič. Po smrti si hneď automaticky darca orgánov. Podpisuješ papiere len ak nechces byť automatický darca. Podľa legislatívy či zákonov či čo je hneď každý Slovák darca. Ak nechces pitvu či darovať, potom kuk postup písomne a cez notára a5.sk

A keďže ja sama nemám ani tušenia a nemá to nikto, komu to zarobí peniaz a či sa náhodou orgány nevyvážajú boháčom do Nemecka, lebo neexistuje žiadne poriadne info, odmietam darovať čo i len vlas. Odrbávali ma za života, nepotrebujem aby sa na mne priživoval niekto aj po mojej smrti.

zuzka

TheMentor caves....

No podla toho co viem ja, tak u nas plati, ze kazdy z nas je potencionalny darca a ked je vhodny a splna predpoklady, tak ho aj na darcovstvo pouziju. Co by pravdaze nemali urobit bez suhlasu tvojich najblizsi ako napr. rodicia, manzelka, deti,... ale v podstate na to suhlas nepotrebuju... a aj sa tak robi pri nehodach a podobne, zalezi od doktora... jedine co u nas je a plati, tak to, ze ked nesuhlasis s darcovstvom, tak, musis pocas svojho zivota urobit prehlasenie v Bratislave pri centre transpaltacii, ze nesuhlasis s odberom tvojich organov, tak ako pisala syma. Ak tak neurobis si potencialny darca. Ja mam taku skusenost, ze ked mi zomrela sesternica, teda nastala u nej klinicka smrt, tak sa tyzden cakalo ako sa rozhodneme a az po suhlase rodicov ju odpojili a doslo k darcovstvu... je to skor tazke rozhodnutie pre najblizsich.... :-)

Nilola0407

Pietro, načo ti tie orgány budú po smrti. Nie je lepšie niekomu pomôcť? Tiež by som chcela darovať orgány po svojej smrti. Môj snúbenec tiež.

syma

musis spravit len to , co pisala evik na Slovensku totiz plati predpokladany suhlas na odber organov po smrti, ak niekto darovat organy po smrti nechce, musi sa zaregistrovat v bratislave pri centre transplantacii

evik

je to pomerne jednoduche. 1. musis to nahlasit svojej obvodnej lekarke, ktora to zaznamena do tvojho chorobopisu, a 2. musis napisa prehlasenie (obycajnymi slovami o tom, co si prajes), podpisat ho, dat ho odobrit hocijakemu notarovi a tento dokument si zalozit do svojej zdrav. karty. tiez mam take. a aby som nezabudla, musia tam byt podpisany tvoji najblizsi-manzelka, prip. rodicia.