Otrasná tréma:( Veľmi prosím o radu

Príspevok v téme: Otrasná tréma:( Veľmi prosím o radu
kikina

No, viem že to nie je až také strašné, v zivote budem asi robit o dost strasnejsie veci,ale o 2 dni mám prednášat pred triedou. A ja sa strašne bojí, ked si to predstavim už mi je zle:(... a ešte som si vybrala kontroverznú tému, testovania kozmetiky na zvieratách... lebooo prípadne nielenže by som mohla dostať dobrú známku, ale mohla by som aj tejto veci pomôcť...nemyslím, že niaka baba si bude moct tieto vyrobky kupovat ked uvidi obrazky.... + k referatu bude patrir aj diskusia, tam sa ma budu pytat hlavne "tak co mame potom kupovat"...... velmi by som ocenila aj niaky schopny proti argument...a ale aj vas nazor na toto, nmozno ma inspiruje... strasne dakujem ....

RNG

Kikina, myslim ze tu temu zvladnes bravurne, si zasadne na strane zvieratiek, milacikov. Ja osobne som radsej, ked sa veci vyskusaju najprv na zvieratach, ne na ludoch.
Ak je nieco pravdepodobne neskodne(prirodne) ani zvieratu to neuskodi.
Ak je to ale skodliva syntetika, nema to vlastne ani zmysel testovat, ved ked je to skodlive, tak to nie je vhodne ani pre ludi.
Problem teda nie je v testovani na zvieratach skor nez sa to pouzije na ludi
ale vymyslanie skodlivych chemikalii a snazenie sa ich dat do vyrobkov pre ludi, kde testuju na zvieratach, kolko este znesu tej skodliviny, aby ju mohli v takych "znesitelnych"mnozstvach davat aj do roznych kozmetik a liekov pre ludi.

kikina

Ťažko by sme si mohli predstaviť odpornejšie, krutejšie, a predsa plne legálne týranie zvierat. Ľudia boli dostatočne inteligentný na to, aby vymysleli rôzne technické vynálezy, ale doposiaľ túto krutosť nedokázali zastaviť . Značky najmä kozmetiky, ale aj rôznych liekov a náplastí už od nepamäti testujú svoje výrobky na zvieratách, tým najnehumánnejším spôsobom aký len môže byť. V tomto referáte sa budem venovať testovaniu kozmetiky. Skúste sa napríklad vžiť do kože králika, ktorému nakvapkajú do očí pred tým neoverovanú chemikáliu, a samozrejme, zabezpečia mu viečko tak, aby nemohol oko zatvoriť. Isté je že králik oslepne. Ale čo to utrpenie, ktoré musí pred tým prežívať, len aby sme si mohli kúpiť šampón, ktorý neštípe oči! Určite máte doma aj vy svojho domáceho maznáčika, či je to už myška, morča, alebo pes. Predstavte si, že by takto testovali kozmetiku na ňom! Dopriali by ste mu to? Istotne nie ...
Najhoršie ale je, že ľudstvo už pozná alternatívne metódy testovania. Každý sa už dopočul o testovaní na umelej koži, tvz. Episkin, ktorú používa napríklad značka Loreal. Tkanivové a bunkové kultúry tiež už dnes niesu ničím výnimočným-rastlinné alebo živočíšne bunky pestujú v laboratóriach, a môžu byť veľmi dlho udržiavané prii živote pomocou fyziologických roztokov. Keď sa takto pestuje viac bunkových kultúr naraz, vytvorí sa imitácia ľudskej pokožky. Citlivými prístrojmi potom vedci zistia aj tie najnepatrnejšie zmeny tkaniva. Táto alternatíva má aj tú výhodu, že tu neplatí druhová rozdielnosť, tj. Je isté že na imitáciu ľudskej pokožky budú pôsobiť látky rovnako, ale pri zvieracej pokožke to vždy neplatí. Iné alternatívy sú aj počítačové modely alebo ľudská placenta. Ale tiež aj mikroorganizmy. Techniky založené za použitia kvasiniek môžu stanoviť fototoxivitu, tj. Reakcia kože na určitú látku pri pôsobení svetla.
Keď existuje toľko alternatívnych metód, prečo väčšina firiem naďalej testuje svoje výrobky na zvieratách? Hlavným dôvodom nie je to, že tieto metódy sú drahšie, opak je pravdou. Je to tým, že firmy sú doslova „lenivé“ na to, aby vymenili svoje prostriedky za humánne, ale samozrejme, je v tom aj cena výmeny testovacích prostriedkov. Ale to by bola jednorázová investícia, a utrpenie zvierat rozhodne jednorázove nie je.... Najväčším výsmechom takýchto firiem sú ich vyjadrenia k testovaniu. Podľa nich sa „zvieratá už nenachádzajú v takých zlých podmienkach ako kedysi. V klietkach majú dokonca aj hračky“. Na čo sú však zvieratu hračky, keď mu práve odchádza zrak? Osobitnou kategóriu sú podmienky, v ktorých takéto zvieratá žijú. Klietky majú minimálne rozmery na prežitie, aby sa ušetrilo čo najviac miesta. Nažrať a napiť dostávaju takisto minimálne, aby sa ušetrili peniaze. Jednoducho, jediné čo im zabezpečia sú základné podmienky pre ich krátky život, plný utrpenia.
Určite si pomyslíte, že ako tomuto môžeme zabrániť my, obyčajný spotrebitelia. V prvom rade je dôležité tieto výrobky NEKUPOVAŤ, alebo aspoň obmedziť ich nákup. Našťastie aj u nás je dostať mnoho značiek, ktoré testovanie na zvieratách striktne odmietajú! Majú na svojom obale logo zajačika alebo logo Vegan(to znamená, že firma nielenže netestuje na zvieratách, ale aj používa čistoprírodné zložky). Ale keď výrobok toto logo nemá, neznamená hneď, že bol testovaný. Veľa látok bolo totiž v priebehu 60-80 rokoch otestovaných na zvieratách, ale dnes sa už logicky znova testovať nemusia. Teda firma mohla použiť takéto látky ktoré boli otestované, ale ona sama netestuje ani nikdy netestovala. Značka zajačika teda znamená, že vo výrobku nie je žiadna látka ktorá bola niekedy testovaná na zvieratách. Vôbec nie je pravda, že výrobky firiem ktoré netestujú na zvieratách sú drahé. Je to len klasická výhovorka!
Musím ešte podotknúť, že bylinné zložky sa nemusia testovať, teda bylinná prírodná kozmetika nemusí byť s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec testovaná.
Teraz je už len na vás, na čej strane sa rozhodnete stáť- na strane mučitelov zvierat alebo na strane ich ochrancou? Budete túto krutosť jednoducho ignorovať a ďalej ju podporovať, alebo sa jej postavíte čelom? Je to len na vás....

kikina

Tu je mlj vytvor, ak sa vm chce precitajte, zahrnula som tam vsetko co ste radili, ak som na nnieco zabudla tak doplnte. Je to vsetko, co tejto teme viem, a informacie mam overovane viacerymi zdrojmi. Samozrejme, rozdam aj niake "pekne fotky" zvieratach na ktorych testovali, aby som zaposobila na city :D a zoznam testujucich a netestujucich firiem, ktore su lacnejsie a bezne dostupne:))

kikina

silonka, veľmi pekne ďakujem. Veď to viem a toho sa bojim že to pokazím ak budem nervozna. Ale pokusim sa byť teda vystreta s hlavou hore :)) ... ved ja som si ista svojim nazorom na tuto temu, a je len na druhych ci budu so mnou suhlasit alebo nie.... a mozno sa strapnim... alenevadi :D moja trieda je aj tak len banda dementov :D cest vynimkam :D... cast triedy sa na mne bude isto udrbavat, ale co uz, budem ich ingnorovat, su trapny.... a ja sa buddem smiat na nich ked oni budu pred tabulou.........
inak som nakoniec rada ze som sa rozhodla urobit referat na tuto temu, aspon robim nieco uzitocne. JKtovie, mozno niaka rozumnejsia baba si vdaka tomu prestane kupovat vyrobky testovane:))

janíča

super tema!odvážna ale zmysluplná. v prvom rade bud presvedčená o pravde ktorú hájiš. ujasni si prečo si si to vybrala. a potom jedna rada...hovor o konkretnych ludoch a ich konkretnych zvieratach! ak ma nejaka spolužiačka psa,menuj ju aj jej psika,ludia vždy lepšie reagujú ked im povieš napr.:skusali by kozmetiku tak a tak na Zuzkinom Rexovi ,ako ked povieš nejaké neznáme zvieratka v labáku...citové podfarbenie toho že hovoríš o konkrétnom "rexovi" ti pomůže udržař temu zaujímavou, Držím palce,zvládneš to. a napíš čo na to spolužiaci,aká bola diskusia.

kvietok13

silonka to napisala super...
presne tak kazdy ma svoju volbu na vyber kozmetiky.. napr. kozmetika avon nie je testovana na zvieratach.. to je jedna z moznosti ak chces dat konkretny priklad