pariz alebo rim?

Príspevok v téme: pariz alebo rim?
potrebujem_tip

viem ze to sem asi velmi nepatri ale ked ja by som strasne chcela niekam v lete ist, teraz su este aj akciove letenky a mam aj nieco nasetrene z brigad a v ramci hesla - zijeme len raz - by som chcela ist na niekam na 3-5 dni. len si neviem vybrat... pomohlo by mi keby mi niekto poradil, rozhodujem sa medzi rimom a parizom, lebo tieto dve mesta ma vzdy pritahovali. bol niekto z vas uz v niektorom? mate nejaky tip? mozno ako to kde chodi aby som sa vedela rozhodnut... dakujem za vas cas a tip :)

salima

potrebujem_tip, ak mas zaujem o paris museum pass, pozri na web, su tam aj ceny, v zavislosti od toho, kolko dni sa chces venovat prehliadkam. paris.conciergerie.com

happi

na musse karte si spominam, ze sa dala kupit v muzeach, ale len do tych, do ktorych platila, lebo nie vsetky ju uznavaju. Na tri dni stoji nejak 45 eur. Potom sa dala kupit este orange karta, ale ta platila len cez tyzden, mimo vikendu a prvu nedelu v mesiaci su muzea zadarmo.

safa

ja som bola len v parizi..ale mozno sa mi raz podari ist aj do rima...
z mojich zazitkov v parizi mam len krasne spomienky,mali sme uzasnu sprievodkynu,navstivili sme zamok versailles + samozrejme jeho zahrady,louvre, notre dame, boli sme na uliciach,kde sa nachadza ćhram sacra coeur (neviem presne ako sa to pise), a mali sme don aj pristup,taktoez sme sa dostali do mouline rougu,nepochybne sme nevynechali eiffelovku, vitazny obluk..myslim,ze som aj nieco zabudla... co sme vsak nemali moznost vyskusat bola plavba po seine a vylet do disneylandu,pretoez tam vtedy nehorazne zvysili ceny..pariz je krasny =)) a rim nepochybne tiez,musis si poprezerat ci uz na nete,alebo v katalogoch a rozhodnut sa,ktore bude to prve =))

ema123

Obe mestá sú krásne, plné zaujímavostí. V Ríme som bola minulý rok v lete a v Paríži teraz na jar. Poviem ti svoj praktický postreh: Rím je podstatne lacnejší ako Paríž. Týka sa to ubytovania, stravovania a hlavne dopravy v meste. Odporúčam prečítať si napr. tieto diskusné fóra, nájdeš tam veľa užitočných informácií:
mesta.orbion.cz
mesta.orbion.cz

potrebujem_tip

salima ja to aj tak beriem ze sa raz pozriem aj na to druhe, len teraz ide o to, cim zacat :) o talianskej pohostinnosti a takom priatelskom pristupe som pocula vela, co je pre mna ako malo (takmer vobec) skuseneho "cestovatela plus", na francuzsku ma odradza take tie story od ludi, ze si prilis vlastenecky na to aby s ludmi komunikovali AJ alebo NJ, tak neviem... a nevies mi poradit ako to je s tymi kartami na vstup do muzei? kde sa to da zohnat a tak?

salima

bola som v oboch mestach, no neviem ti poradit. kazde je cimsi nadherne, osobite, v oboch najdes vela historickych pamiatok, ale aj pokojnejsich miest na oddych a relax. z oboch si urcite odnesies nezabudnutelne zazitky. tazko poradit, zavisi od tvojej volby, k comu viac inklinujes, ci k francuzskej elegancii alebo talianskej juzanskej pohostinnosti, ktorou na teba dychne mesto svoje poklady. a ber to tak, ze si mlada, a tu druhu volbu mozes uskutocnit kedykolvek neskor :-)
vela stastia, hlavne nech sa ti aci, a nech si spokojna.

leerka

jednoznacne rim, a potom mozno a benatky...su to krasne mesta a rim je plny historickych pamiatok....ja som tam bola niekolkokrat, ale pacil sa mi velmi, sice som mala neakych okolo 9-12rokov.... ale toto mesto niecim zaposobilo.....