stres zo statnic, pomozte..

Mišo Compel

Ahoj,

Existujú techniky ako zvládnuť stres pred štátnicami. Vychádzajú z toho, že vzniká kvôli pocitu nevyhnutnosti aby sa situácia vyvinula podľa tvojích predstáv. No nemôžeš ju kontrolovať a bojíš sa, že sa vyvinie zle. Tieto tri body sú všetko, čo treba na odbúranie stresu.

Najzákladnejšie technika je ČO NAJHORŠIE SA MôŽE STAŤ?

Predstav si, že sa stane to najhoršie: Vytiahneš si najťažšiu tému zo všetkých. Zamrzneš a vypadne to aj to málo, čo si vedel. Nespravíš štátnice. Znechutená komisia ťa pošle preč.

A teraz sa spýtaj sám seba: Čo najhoršie sa môže stať, ak tie štátnice nespravím? Čo by sa stalo? Naozaj by som zomrel? Budem hladovať, žiť pod mostom, zamrznem cez zimu? Je škola moja jediná šanca? Už nikdy nenájdem dobrú prácu? Rozhodne NIE.

Nebude to jednoduché, ale prežiješ. Tvoj život NEBUDE zničený. Chvíľu by si sa cítil mizerne, skúčene, stratene. No časom to prebolí. Máš aspoň jeden opravný termín – jednu novú šancu. Niekedy i dve. Takže nič nie je stratené. Prípadne sa vrátiš domov, pôjdeš bývať s kamošom a budeš za čas pracoval v robote, ktorá ťa nebaví. Ale prežiješ.

Vedz aj to, že existuje mnoho ďalších príležitostí než škola. Samoštúdium, stovky vzdelávacích programov a kurzov, online vzdelávanie, celoživotné vzdelávanie. Veď pozri koľko ľudí sa vypracovalo na vrchol bez školy. Vymenuj ich niekoľko – z okolia aj zo sveta. Aj ty sa môžeš takto vypracovať.

Uvedomenie, že prežiješ aj keby si štátnice nespravil prináša zmierenie s negatívnym výsledkom. Nech to dopadne akokoľvek, ty pôjdeš ďalej – k lepšiemu. Preto prestaneš byť nervózny a vystresovaný.

Takže čo také najhoršie sa môže stať???

Ďalších 8 ukľudňujúcich techník ako zvládnuť stres pred štátnicami je tu:
bezbolestneucenie.sk
S týmito technikami zvládneš štátnice v kľude, bez nervov a paniky.

Všetky techniky sú ZADARMO :-)

katka...

Aj ja som mala plan, ale kazdy den som to musela menit, lebo som ho nedorziavala. Ale nakoniec som stihla tak, ze mi ostali este 2 dni na opakovanie. Na stres som ani nemala cas, kedze som isla medzi prvymi. Ked som vytiahla otazky, hned som si v duchu zanadavala. Neboli to tie najhorsie, ale mohli byt aj lepsie. Ale nakoniec som sa z toho vymotala, aj ked som si vsetko nepamatala, ale to ani nikto nechcel, aby som rozpravala vsetko od slova do slova. Po prvych vetach ma zastavili a pytali sa ma otazky. Je to naozaj ako maturita. Som stastna, ze to mam za sebou. Je to uzasny pocit. Aj ked mne to nedochadzalo este par dni, ze uz je po vsetkom. :) Drzim palce vsetkym, ktorich to este len caka.

wawa

Urobila som si presny plan. presny pocet otazok na kazdy den. pre istotu som mala aj rezervu - aby mi ostali 3-4 dni volne pred statnicami. na opakovanie alebo pripadne na dohnanie sklzu, ked som sa nevladala naucit tolko otazok, kolko som planovala, a to sa mi stavalo, ale nezufala som... o par dni som sklz dohnala. plan je zaklad, alebo aspon tak trosku sledovat, ci stihas, a nestresovat, ak nestihas... hlavne pokoj, normalny spanok, oddychuj, ak potrebujes, zabav sa obcas (zatancuj si, pusti film, prechadzka a pod.) Presla som si tym len nedavno, ale ta drina stoji za to, je to super pocit potom... drz sa!! Drzim palce!

majka__

blahozelam k tym A-ckam ODPOVEDAM. mna tie statnice cakaju tento nasledujuci skolsky rok. dufam, ze to bude ako maturita a nebudem pri nich viac stresovat ako pri maturite :o).

odpovedam

Ja som mala statnice pred 3 dnami a fu... vacsi stres som asi nezazila. Srdce mi bilo ako dive, klepala som sa od strachu a az mi bolo na odpadnutie, aka som bola vynervovana. Mala som pocit, ze vsetko vyfucalo z hlavy von a nebudem nic vediet. Ucila som sa cca 6 tyzdnov, vsetko som si presla. Ucila som sa od rana do vecera. Len s pauzami na jedlo. No po odpovedi som zistila, ze mi ten stres za to nestal. bolo to uplne v pohode a podarilo sa pekne na 4 A-cka :-)))

crossetdante

Bolo to uz sice davno ale pamatam si ze som si vsetko perfektne naplanoval, na treti ten bol cely plan v riti lebo sa mi nechcelo. Tyzden pred statnicami som zrychlil tempo a tri dni pred nimi som sa ucil len nahodne otazky lebo som nestihal. Vecer pred nimi som si uvedomil aky som debil a ze som to cele nezvladol. Rano som si spravil Obhajobu v powepointe a utekal na statnice. Isiel som prvy v troleji cestou som sa skoro posr*l. Od zastavky po ucebnu som vyfajcil asi 4 cigy. Prisiel som tam spoteny, bledy ako vol (To som isiel prvy rano na 7). Nakoniec som to zvladol a musim povedat ze to zvladli aj profaci :D. Takze taky to je moj priebeh a myslim ze nie som sam. Drzim palce

slniečko5

Ahoj, aj ja mám štátnice 28.8. A rada je - nestresuj. STres si vytváraš iba ty v hlave. veď o nič nejde, nejde o život. Sú to iba skúšky, troška náročné na učenie a čas, ale dajú sa zvládnuť. Ak nepotrebuješ mať áčka, tak nestresuj. dá sa to zvládnuť.....no uvidíme, ako dopadnem ja..hi hi

wiwika

fialocka,tak to som samozrejme urobila..vzdy si musim vsetko takto naplanovat.. len horsie je to dodrzat a ci to odhadnem spravne.. no nic ine mi neostava len sa do toho pustit a nepolavit :-( ..mam taku nechut k tomu..