Neprijemny samovolny unik plynov

Príspevok v téme: Neprijemny samovolny unik plynov
viťa

chcela by som sa poradiť s nejakým oddobrníkom, alebo s niekym kto má skúsenosti v tejto oblasti, prípadne takýto problém vyriešil.

Mám 22 rokov, som mladá žena a mám problém, že mi unikajú plyny z konečníka. Trvá to asi trištvrte roka, odkedy som si to všimla prvý krát a sposobuje mi to pomaly ale isto komplexy a snahu izolovat sa od vsetkych a vsetkeho... A neustale sa kontrolujem a "ocuchavam" ci mi nahodou nieco neubehlo... Je to velmi neprijemne a som uz zufala...

Obcas citim ze sa mi nahromadi pri konecniku plyn a snazim sa ho udrzat. mam pocit ze je to OK a ze sa to spat vrati (ked som niekde v spolocnosti) a potom predsa mi nieco ubehne. Alebo len tak sedim/stojim a zrazu citim okolo seba neprijemny smrad, a zial je to tym ze mi unikol plyn...

Vie mi niekto poradit, ake mozu byt priciny, preco sa mi to stava? Som vegetarian, maso ani udediny teda nejem a nadmerne mnozstvo strukovin a soje nejem tiez. A zas, aj keby. Tak ide o nafukovanie. To sa stavalo aj predtym... Ale toto asi suvisi s niecim inym, lebo tu ide o to, ze ja unik neviem kontrolovat.

pomozte mi niekto prosim.

zandriara

je to neprijemne a teda mne to sposobuje laktoza, vsetky taketo problemy a niekedy taku chut dostanem, pozabudnem sa a potom dva dni trva kym mi to nejako vytravi aspon trosku

jufidzina22

Dobrý deň ,mohla by som Vás poprosiť o kontakt ,mám podobný problém ako Vy a chcela by som si vymeniť skúsenosti a informácie.
Dakujem za odpoved .

R.123

***Môže to byť potravinová intolerancia. Medzi potraviny najčastejšie spôsobujúce intoleranciu patrí sója, laktóza, mliečna bielkovina, pšenica, kukurica, glutén, sorbit, červená fazuľa, vaječný bielok.
***Na Interklinik v Bratislave ťa vedia otestovať na intoleranciu potravín. Robia 3 rôzne druhy testov - podľa počtu potravín. Najmenší je na 59 potravín a stojí 139 € pre samoplatcov, no podľa všetkého by mala poisťovňa prispieť sumou 50 €. Na to sa pre istotu radšej opýtaj.
Väčšie testy sú s vyšším počtom potravín a sú aj drahšie. Plynatosť často pominie po vylúčení tých potravín zo stravy, ktoré práve tebe spôsobujú intoleranciu. Celkove sa budeš lepšie cítiť. Mäso intoleranciu spôsobuje len zriedkavo.
***Testy, ktoré sa robia z odberu krvi, neobsahujú cukry (laktózu, fruktózu a sorbit). Na tieto cukry ťa môžu otestovať v Rakúsku dychovými skúškami. Na laktózu aj na Slovensku u gastroenterológa, len sa nesmieš báť prehltnúť hadicu. Hadicové vyšetrenie je okrem laktózovej intolerancie zamerané ešte aj na celiakiu a na helikobaktera. Treba sa ti obrniť svätou trpezlivosťou, pokiaľ ide o čakanie na termín. Na gastro sa čaká dosť dlho, často aj 3 až 4 mesiace.
***Alergológ ťa môže z odberu krvi vyšetriť na histamínovú intoleranciu. Pri tejto chorobe by tvoje telo netolerovalo potraviny bohaté na histamín, čo sú skoro všetky. Napríklad pohánka, kyslomliečne výrobky, ryby iné ako čerstvo chytené, mnohé konzervačné látky, konzervy a zaváraniny, huby, paradajky, bazalka, citrón, kakao, špenát, sója, všetka varená strava vytiahnutá z chladničky (čokoľvek varené sa môže jesť len čerstvo uvarené, zvyšok vyhodiť)... Je toho naozaj veľa. Pri histamínovej intolerncii sa tieto potraviny môžu konzumovať len s liekom Daosin, ktorý je drahý a človek si ho musí celý zaplatiť sám, lebo je zaradený do kategórie výživových doplnkov a nie do kategórie liekov.
***Daj sa vyšetriť na cukrovku.
***Oplatí sa dať sa vyšetriť aj na parazity. Obzvlášť, ak pociťuješ svrbenie v oblasti konečníka. Netreba sa hanbiť.
***Parazitická baktéria Giardia - spôsobuje hnačkovitú zapáchajúcu stolicu a plynatosť. Vyšetrenie sa robí zo stolice. Ideálne zájsť ako samoplatca do chemického laboratória.
***Samozrejme, že plynatosť môže mať aj iné príčiny ako sú parazity a intolerancie, ale tieto sú vo všeobecnosti najčastejšou príčinou tohto problému, preto píšem práve o nich.

Lotka

Môže to byť pankreas . Musíte isť k lekárovi . Choroba pankreasu je nebezpečná až smrteľná .Treba hodne cvičiť .Ste mladá , mohla Vám to urobiť strava . Skúste sa stravovať podľa krvnej skupiny . Pozdravujem

ujodoktor

Moze to byt sposobene aj stravou alebo mas slabe zveraky.Jednoznacne sa nehanbi a treba navstivit odbornika aby zistil presnu pricinu.