kedy mat babatko

suzanna

prispejem aj ja. mam 23 a trojrocneho syna. a som pripravena mat aj druhe, lenze manzel este teraz nechce kvoli neistej buducnosti - a navyse este ta pomalicky sa ustalujuca kriza. takze sme este stale na neplatenej materskej dovolenke a hladam si pracu. tak tolko odomna.

tinka228

danieli garantujem ti že nie som skysnutá na materskej aj keď sa 24 hod. točím okolo nášho syna. manžel je živnostník a je väčšinu času doma s nami a akurát mi minule vravel ,že keby sme nemusli zarábať a vyhrali nejaký hriešny jackpot tak už v živote ani prstom nepohne a budeme mať ešte aspoň dve ďalšie deti a budeme sa venovať len sebe navzájom. nám to takto vyhovuje. ja som proste taký rodinný typ. presne ako mama zo 7th heaven :-)))

lek

Na chvilu sa pridam aj do tejto diskusie.Nico z vlastnej skusenosti. Ja som sa vydala este pocas skoly, 1 dieta som mala v 24rokoch a o 2.dva a pol roka nekor.Nebola som s detickami sice 3 roky doma, ale aspon rok s kazdym. Popri nich som zacala pracovat, robila som si atestacie a nic nelutujem. Keby som sa mala rozhodnut, urobim to znovu tak isto. teraz su dietky uz velke, 17 a 14 rocne a ja sa citim stale mlada a zdrava, mozem im byt aj matkou aj kamaratkou. Starych rodicov si stihli uzit.Nebolo to lahke, aj rodina, aj deti naplno aj kariera, ale da sa to.Boli sme na zaciatku dost chudobni, ale aj to sa dalo. Ked sa clovek rozhoduje pre deti, nemal by mysliet na seba - ci ma na to uz tie spravne podmienky, ci ma dost penazi, ci ma karieru a podbne,treba dat nabok egoizmus mysliet hlavne na to dieta, co bude ked sa narodi, ked bude mat 10...20...30 rokov.Aj 40-rocni su radi, ked maju este rodicov. Vzdy sa tak zamyslam, ked sa niekde objavi sprava, ze ten a ten mal v 55 rokoch dieta. Myslel ten clovek v tom momente na to dieta? Podla mna myslel vtedy hlavne na seba a nieco si dokazoval.(moj sukromny nazor). Dnes maju mladi ludia vela moznosti, studuju niekedy dlhsie, cestuju, idu na rozne studijne a pracovne pobyty, maju moznosti karierneho postupu. To su vsetko uzasne veci, len ma to aj tie odvratene stranky. Samotnej rodine a zalozeniu si ridiny to velmi nepraje, to prichaza potom ovela neskor, ak to vobec pride.Okrem toho, trvalo roky, ked som sama seba, nase zaujmy, spolocenske aktivity dala nabok, venovali sme sa detom. Ale stalo to za to, ak detom venujete dostatok pozornosti a hlavne svoj cas, tak to neskor poznat, to sa oklamat neda. Teraz su uz velki, samostatni a mozeme sa s manzelom vratit aj k svojim zalubam a venovat sa aj samym sebe. Takze zenicky neodkaladjte deti naneskor, majte ich vtedy, ked ste mlade a ked ich mate, venujte im hlavne seba a svoj cas.

delphia

zienky, ak len trochu mozte, tak budte so svojimi detickami co najdlhsie doma. je to velmi krasne obdobie, ktore uplynie sta svihnutim prutika a deti odrastu a zivot si zariadia podla seba. je pravda, ze kazdodenna starostlivost o ne je dost vycerpavajuca a stereotypna, ale nikdy uz male nebudu a svojich pracovnych povinnosti si uzijete do dochodku viac nez dost.

Danieli v 28 mat deti nie je neskoro, takze generacny rozdiel tam asi nehrozi. ja som seba porovnala so svojou sestrou- ju mala mama v 22. a mna v 32. a mam pocit, ze ony dve si rozumeli viac. ja netvrdim, ze je aj tych 32 rokov vela na dieta, (podla mna vela je urcite nad 40 rokov), ale teraz, v sucasnosti ma trapi skutocnost, ze rodicia su stari a chori, pricom ja mam 40, a sestra ma 50 a vnima to celkom odlisne ako ja.

titi...

tinka a delphia dakujem Vám,ste zlaté.Budem sa snažiť aby deti mali veľa radosti,porozumenia a lásky,no niekedy vôbec nie je to ľahké.Ani do práce nechodím,po materskej na dedine nemala som ich kde dať.Ked sa mi materská skončila svokor už bol chorý.manžeľ je šoférom na nákladáku a ráno odchádza nikdy neviem kedy sa vráti.deti nemôžem nechať samé,isť do NZ do práce.Zatiaľ fungujeme takto,no roky pribudaju vždy to bude horšie nájsť nejaku robotu.Zatiaľ nerozmýšlam nad tým čo bude,teším sa ked su deti zdravé,skola im ide.Je to veľa stále byť doma,vydržím.Krásne sny!!

Danieli

ďakujem tinka, ja som velmi aktivna, cez den robim tisic veci a dietatku bude patrit velka cast mojej pozornosti a starostlivosti, len musim mat cas aj na seba, partnera, relax a pracu, maminky co poznam okolo 30-tky su doma "skysnute" na materskej, 24hodin s babom, zanedbavaju starostlivost o seba, muz viac menej samotar funguje ako sa da, tak len tomu by som chcela predist

tinka228

však nikto ťa nenúti ostať doma tri roky.
ale práve za tie tri roky dieťatko najviac napreduje a ty o to prídeš ak pôjdeš do práce skôr. ja som doma už dva roky a pokojne by som bola aj dlhšie ale žiaľ z finančných dôvodov budem musieť ísť do práce o čosi skôr. ja som nikdy nechápala ženy čo na materskej tvrdia že sa nudia, je to stereotyp a podobné reči. pre mňa je každý deň niečím iný a pekný. a podotýkam že ma čaká skvelá práca aby si niekto nemyslel že som nevzdelaná trúba čo sa vie len o deti starať. ale mňa materstvo proste napĺňa a sebavedomie mi práve dodáva.
ale sto ľudí, sto chutí.
želám ti veľa šťastia a nech svadba dopadne podľa očakávaní.

Danieli

Tak ja mam 23, tri roky priatela, v septembri je svadba, vyrastala som ako jedinacik a maminke som sa narodila ked mala 28, nikdy som vsak nepocitila generacny rozdiel, sme si velmi blizke, akurat mi chybaju surodenci, ale nedalo sa zo zdravotnych dovodov, tak co uz...s priatelom mame zazemie, vsetko to hmotne co treba a obaja by sme chceli diatatko, takmer si pripadam ako sibnuta pretoze v mojom okoli mlade maminky nie su...jedine co ma vyslovene desi je 3-rocna materska...este tak rok doma ok, ale viac by ma pripravil o zdravy rozum a zvysky sebavedomia...

tinka228

delphia si neskutočne milá a máš zdravé názory. ja mám sestru o štyri roky mladšiu a už to sa mi zdalo dosť hlavne v puberte. a vždy som si vravela že ja budem mať deti po dvoch rokoch. no nebudem. vyzerá to na štyri - päť rokov. no čo už. ja mám momentálne 29, muž 30 a malý 2. ale vnútorne som rozhodnutá že som ochotná to skúšať do 35. potom už radšej ostaneme len s jedným. ale bude ma to mrzieť celý život. no ale nejdem malovať čerta na stenu.

titi - nie je to najľahšia situácia, ale veľa vecí si ty priamo ovplyvniť nemohla. delphia to napísala veľmi pekne a výstižne.

želám vám obom všetko dobré, pevné zdravie a veľa radosti s rodinou.

delphia

titi... treba uznat, nemas to lahke...:(
ale nesmut, asi to malo tak byt. a koniec koncov, vasi ta mali hned, ked fyzicky to bolo mozne....zial, niektore veci covek nevie a nemoze vlastnou volou ovplyvnit a zmenit. to je dobre, ze ty si svoje deti mala skoro po sebe, aspon si budu blizsie.
jedna vec, ked zivot to zariadi tak, ze sa zena vydava "neskor" a k tomu este ked sa nedari otehotniet, tak je radost, ked sa to potom vobec podari odhliadnuc od toho, kolko ma rokov...
ale co nepochopim je skutocnost, ked zamerne sa dieta odklada na "neskor" len kvoli kariere a peniazom. taky cas ma napada, ze aj kariera, praca aj peniaze boli aj budu, len uz my nebudeme.
a zial, v sucasnosti je in zacat deti rodit az po styridsatke. aj napriek tomu, ze manzelia su zabezpeceni a maju kde byvat, ale kariera je prvorada a nad vsetko prednejsia :(
a tak vznika realita, ze rodicia to tak chcu, ale akosi ich nezaujima a nechcu sa vzit do koze dietata, ci mu to bude po voli, ze bude mat rodicov o pol storocie starsich... nehovoriac o tom, ze sice gravidita je fyziologicky stav, ale na druhej strane ide o neskutocnu zataz na organizmus zeny a celit tejto zatazi vo veky vyse 40. rokov je viac nez odvazne...
zelam Ti, aby deticky Ti robili len radost a vela zdravia.