vysvätenie bytu, domu

lenca.

skus do kazdeho rohu izby nasypat trochu soli, zozen si svatenu vodu a nech niekto z rodiny - nevinny a neposkvrneny odrieka v kazdom kute kazdej izby otcenas. To by malo pomoct a este ale to si uz nepamatam - musim pohladat nejake dakovania

paskuda_

Ahoj. Je niekolko moznosti. Zvycajne sa posvatenie obydli vykonava na ludovo povedane Troch kralov. Vtedy sa na to specialne svati v kostoloch vo velkom voda so solou, ludia si ju prinasaju domov, svati sa i krieda, ktorou sa pisu znacky na dvere a vodou sa kropia miestnosti. Mozes si to urobit i sama, netreba nijake specialne modlitby, staci viera. Ak sa uz nedostanes k takejto vode, postaci i jednoducha svatena - napr. pouzivajuca sa na krst, alebo ak mas nejaku z Medjugorjia...
Ak chces volat knaza, tak zavolaj toho, pod ktoru farnost spadas. I ked teoreticky mal by prist kazdy. Ceremonia trva asi pat minut, Knaz zacne slovami:
"Pokoj tomuto domu." Obyvatelia odpovedaju: "I vsetkym, ktori v nom byvaju."
Nasleduje spolocna modlitba. Pocas tejto modlitby chodí knaz po dome, posväcuje ho a aj vsetkych tych, ktori v nom byvaju. Sprevadza ho ministrant s kadidlom - ale nemusi.. Potom nasleduje citanie zo sv. Pisma. Nakoniec knaz poda obyvatelom domu bozkavat kriz.
U nas je zvykom pripravit male obcerstvenie - na Troch kralov. A je to rozne, kolko do tej obalky das, tolko das. My sme toho roku dali 10 €, ale obalku nevzal.