OČR - dlhšie ako 10 dní - ako to riešite?

Príspevok v téme: OČR - dlhšie ako 10 dní - ako to riešite?
jajka001_

Štát poskytuje platené voľno na ošetrovanie člena rodiny - dieťa - na 10 dní, potom to už nie je platené. Chcem sa opýtať tých ktorí to už zažili, že museli ostať doma s dieťaťom dlhšie ako 10 kalendárnych dní, ako to riešili, či štát potom poskytuje nejaké dávky a aké. Tiež ako je riešené zdravotné a sociálne poistenie po 10 dňoch - musím si to platiť sama?

sojase

ešte ma napadla jedna vec. teda ani nepadla ale veľa rodičov to riešia že si zoberu PN. myslím že v tejto dobe je každý lekár rád že ma niekoho na PN a že s tým nebude robiť problémy a aj viem teda že to tak robia ľudia. máš to zaplatené a určite aj lepšie ako očr hlavne keď to je na dlhšiu dobu.

sojase

bambulos to sa čudujem že ti to doktorka spravila s tým prerušením a začatím novej OČR. vraj sa nesmie dávaj na jednu "chorobu" viac krát očr. teda ak ma dieťa zlomenu nohu a bude musieť byť 6 týždňov doma vraj by nemala byť vystavená medzi rodičov očr. teda že jeden bude 10 a potom sa to preruší na 3 dni a potom zase.
v tom že je to len 10 dní no žial je to fakt kravina pretože keď ma ozaj dieťa zlomenú tu nohu a treba s ním byť doma aj 8 týždňov tak Vám to fakt nikto nezaplatí. a dokonca sa vám preruší poistenie v práci. t. j. za tu dobu čo budete doma nebudete mať odvedené odovdy do SP ani ZP. ...buď si to sami uhradíte (čo si myslím že by ste mali) alebo neviem čo. môžete byť teda doma na očr aj rok ale nebudete mať zaplatené ani očr ani odvody. takže keď opäť nastúpite do práce a náhodou pôjdete na očr zase trebarz po mesiaci či 5 mesiacoch tak sa bude vyratúvať ako koeby ste boli len teraz nastúpili do práce - do novej práce takže asi len to minimum by ste dostali. (toto som si ale neni na 100 = istá)

mgd

dobry vecer,
ja by som rada dostala odpoved na otazku ci je mozne rozdelit OCR medzi rodicov, napr. 4 dni je doma s dietatom matka a dalsie dni otec. dik za odpoved

bambulos

ano suhlasim s tebou, ale vies, ti co schaluju taketo zakony tak bud deti nemaju alebo k nim maju pestunku, oni nemaju potrebu to riesit tak ako my, dufam ze chapes, to je moj nazor, my sa musime prisposobit tomu tak ako to je :-(

Kvietocek1

Áno, aj to je riešenie ale nechápem načo to takto ohraničili. Veď je to nezmysel. Na PN-ke môžem zostať koľko chcem a to chúďa dieťa aby si potom tý rodičia takto postrkovali.

bambulos

hmm no tak ja som v takej situacii bola a riesila som to takto, bola som s malou doma 10 dni, ale chora bola nadalej potrebovala som byt s nou dlhsie, tak manzel zobral tri dni dovolenky z prace viac nemohol, a pot troch dnoch som isla s nou znova na OCR ja kym sa nevyliecila :-(