obhajoba

Príspevok v téme: obhajoba
obhajkyna

Prosím,prosím o pomoc: ak niekto píše do internetových novín bez interpunkčných znamienok, čo nikomu nevadí, len občas sa nájde vyrývač, čo kritizuje...ako sa obhájiť ? Poraďte, čo mu mám odpísať. Lebo ono tie články píše kolega niekedy v aute na kolenách...napr. o nehodách, obchádzkach, tvoriacich kolónach na ceste.... Už mi dochádzajú argumenty... poraďte: napr. niečo v štýle, že či je to vo svete zaužívané, alebo či klávenice s našimi písmenami inde napr. Maďarsku , či v Poľsku neplatia.... díííík.

pravopis

Veď to! Na fóre, ako je toto alebo na pokeci nech si každý píše ako chce a ako mu vyhovuje. Ja napríklad mám ekonomickú školu a tam nás tak trýznili strojopisom, že ja ani neviem písať bez dĺžňov a mäkčeňov na počítači. Proste keď ovládaš desaťprstovú metódu, automaticky ťukáš na písmená s mäkčeňmi a dĺžňami alebo na shift a písmeno, proste je to sila zvyku.

Ale novinárčina je niečo iné, živíte sa slovenčinou, tak ju aspoň neprznite.

SJ 4ever

A pred kym sa musis obhajovat? Pred sefom, alebo pred citatelmi? Lebo ked uz pytas radu ako sa obhajit pred citatelmi, no comment... A viem, ze to asi nenapises, ale pre ake internetove medium pracujes? Lebo niektori dobre pozname uroven napriklad aktuality.sk atd...mohla by som dalej menovat. Kde robia taki, ktori nevedia zakladne veci!!
Prepac, ale ste novinari, NEMATE co pisat bez interpunkcnych znamienok! Takuto vyhovorku, co si napisala, to je na odpadnutie... MUSIS pouzivat v mediach diakritiku, preboha... tam sa nepisu clanky ako na volno chat-e. Potrebujes pisat tak, aby suvis kazdy bez tazkosti pochopil a nie tak, aby si ludia museli domyslat slova... Lebo raz dva si to slovo zle vysvetli (alebo precita!) a potom sa musi vracat k vyznamu...
To je uz naozaj ubohe potom toto slovenske novinarstvo, ked este vy sa potrebujete obhajovat za nieco, v com ste pochybili. PISTE TAK, AKO MATE. To je cele tajomstvo. Za to ste plateni a vyuceni... a v neposlednom rade - JE TO ZAKLAD!
Si predstav, ze by kazdy odvadzal takuto polovicnu pracu...
Co ste vy za zurnalistov?! :-/ A este sa chcu branit, LOL :-/.

pravopis

Jasné, dá, lenže ja nemám čas lúskať, či slovo "pila" znamená "pila" alebo "píla", prípadne či výraz "macka" znamená "mačka" alebo "mačká" alebo "macka (nejakého plyšového)". To radšej zavriem dotyčnú stránku a kliknem na takú, kde si na slovenčine dajú záležať. Ale to je len môj názor, som si istá, že kope ľudí to nevadí. Len sa potom nečudujme, že deti sú čoraz hlúpejšie a pomaly ani človek s vysokou nevie, kam aké "i" alebo "y" patrí.

obhajkyna

my dodržujeme bodky, čiarky, malé a veľké písmená...len nepíšeme mäkčene a dĺžne. A to sa predsa dá čítať bez problémov.

pravopis

Môj názor je - a teraz sa neuraz - že je jedno, akou formou mediá fungujú, ale pravopis je dôležitý. Predstav si, že by si si kúpila noviny, chceš sa dozvedieť nejaké informácie a tam hrúbka na hrúbke, chýbajúce čiarky, vynechané písmená...Ja chápem, že práca novinára je ťažká, ale aký význam má potom písať, keď človek polovicu z toho článku nepochopí, lebo nedáva zmysel? A je jedno, či ide o ineternet alebo noviny zo stánku, ja chcem čítať normálny článok a nie iba zhluk nejakých slov.

obhajkyna

ešte dodám, že mi sa snažíme dodať ľuďom informácie čím skôr, pravdivo a ak sa nájdu ľudia, čo buzerujú na takomto, tak to aj pôsobí na psychiku a potom máme pocit, že to čo robíme je zbytočné. A pritom to robíme zadarmo.