Bývanie v meste verzus bývanie na dedine (byt)

Príspevok v téme: Bývanie v meste verzus bývanie na dedine (byt)
ewinka

Zdravím všetkých,
S priateľom riešime otázku bývania, chceme sa osamostatniť, kupit si byt. Avsak nemáme taku hotovost na aspon 2-izb. byt v meste - Košice, musel by zobrat uver, ale v okoli Kosic je mozne kupit byt za sumu taku, kolko nasetrene ma. Ja si osobne myslim, ze ci byvanie na dedine-vo väčšej dedine tak ako v meste má svoje výhody aj nevýhody,
Povedzte, vlastne napíšte... co si o tom myslíte... ci radsej na dedinu, alebo ostat v meste a platit 15-20 rokov hypoteku,
dakujem za vsetky prispevky,
Majte sa.. :)

Tyna_Mal

Ja nechápem, prečo má stále niekto potrebu porovnávať život v meste a na dedine. Nedá sa to porovnávať, pretože oboje má svoje pre a proti. My bývame v Košiciach a jazdíme skoro každý víkend na dedine na chalupu a vyhovuje nám to tak. Cez víkend sa nadýchame čerstvého vzduchu a cez týždeň si užujeme mestský život. Najviac mi vyhovuje to, že nemusím každý deň variť, ale môžem objednať jedlo z www.foodora.sk a ísť si namiesto toho varenie treba zabehať :-).

vevericka

hm no vlaky u nas..teraz je to lesie, uz konecnce spoznali, co je to klimatizacia, len ti pubertiaci, co cestuju to stale nicia (teraz tusim vravim, ako moja babka :D)

lost

v takom svajciarsku ani nepotrebuje clovek auto :) tak dobre im tam funguju vlaky, ale u nas ? :D my totiz vlaky nemame..
alebo v nemecku aspon nemaju 110kmh na dialnici.. a v inych krajinach maju aspon rychlovlaky...

vevericka

noo banku sme mali, ale potom ako spravili bankomat ju zrusili, lebo jedine, co tam ludia chodili, bolo vybrat peniaze, teraz je tak akurat postova banka, ale tu moc neratam..v okruhu 250 metrov mam 2 potraviny, 2 mesiartva, 1 pekaren, 1 krcmu, 2x zelovoc, 2 kvetinartva jednu predajnu pre domacich milacikov, 2 novinove stanky..po celej dedine je obchodov podstatne viac, nie sme az taki malicki:)
susedov si nevyberie nikde, ani v byte v panelaku..na druhej strane, ten bazen, co mam pod oknom je tiez dobra vyhoda, akurat to uz zalezi, ci ma clovek rodinny alebo nie a jedno ci v meste alebo dedine..aj ked rodinny v meste stoji podstatne viac..

doubledog

kazdopadne, je to otazka osobneho vkusu

akurat ludia dost podcenuju otazku dopravy, ak maju pred ocami viziu vlastneho domceka na "dedine".
ale postupne sa to meni.

beskyd

idealne je male mestecko v peknom prostredi s cistym vzduchom a prijemnymi ludmi kde sa daju spojit vyhody mesta aj dediny, pripadne byvat hoci aj v tom panelaku, len treba tam vediet najst pracu, mat prijem. za idealne by som povazoval nieco na sposob turzovky, cadce, namestova, trstenej:)

lost

no banku som na dedine este nevidel :D
teda v jednej je len jeden bankomat a aj ten z polovice nefunkcny :D
a ta obec a 4000 ludi
asi je to hold malo..

teda zalezi od toho co sa povazuje za dedinu

no na dedine mi extremne vadi to, ze sused zacne kurit s drevom a idem sa v noci zadusit zo stiplaveho dymu - nie je mozne mat otvorene okna (ale toto sa stava obcas aj v meste).

na dedine som mal jedine "obchod" blizko - 1km :D i ked neskor otvorili iny, lepsi - 250metrov daleko

ale v meste, v radiuse 250m tu su dve nakupne centra, tesco 24/7, cerpacia stanica, garaze, rozne KFC a cinske a pizzerie, restauracie, kaviarne, disco/bary, cokolvek vlastne, banky - posty vsetko pokope, zmrzlina (i ked kvalita nic moc, zatial som skusal len raz :D ) sem tam cirkus, kolotoce.
na druhej strane tohoto kruhu je nejaka skola a potom uz len RD.. cize relativne pokoj z jednej strany a ruch z druhej :D
z tohoto hladiska je to lepsie ako na dedine, lebo prakticky kedykolvek nieco chcem, staci mi 20 minut pesi na tam aj spat..
nieco ako polodedina :D

avsak od skutocneho mesta to ma velmi daleko (tak isto ako aj Bratislava)

lebo skutocne mesto si predstavujem asi takto:
- byvam v nejakom hotely so stravou, pracovnou, a upratovanim v cene.
- pod hotelom je:
parkovanie, restauracia, posilovna, plavaren, wellness, relax / meeting / conference / ball / yoga room, miesto pre zvierata, obrovsy balkon s vyhladom ma mesto s anglickym travnikom na streche, kino, kasino, kaviarne, banky, potraviny, proste uplne vsetko na co si clovek moze spomenut.

cize nieco co moze clovek zazit jedine asi len v USA..

seriozne :) bratislava je oproti tomuto len slaby odvar, respektive smiesna dedinka niekde v strede puste... :D

vevericka

tak to ano..ked mam uprimne povedat, to cestovanie mi riadne lezie na nervy, to suhlasim a to byvam nie velmi daleko od BA, ja som to myslela skor tak, ze zije niekto na dedine, pracuje tam, tak nemusi do mesta koli nicomu, pokial sa nechce nejak kulturne vyzit..

doubledog

vevericka
ja skor hovorim o ludoch, ktory sa odstahuju z mesta, kedze takych vacsinou poznam.
ti vacsinou svoje vazby s mestom neprerusia uplne, viacmenej ziju v meste, ale byvaju mimo neho.

cize tu dedinu skor myslim ako "dedinu", kedze ide skor o periferiu mesta.
takze to auto hra velku rolu.

nepoznam nikoho, kto by naozaj odisiel byvat na dedinu.

vevericka

double dog..na dedine praveze auto nemusis vobec pouzit:)..
vsetko ma svoje nevyhody..lekaren, zdravotne str., potraviny, pekaren, postu, detske ihrisko, posilovnu, bankomat, krcmu (a nie jednu) mame na dedine aj my , ale to zavisi aj toho aka dedina..na druhej strane, co sa kultury tyka, je to dost blede..kino, muzeum, divadlo..to tu nie je, teda kino hej, ale to hra len detske veci, vyhodou dediny je blizskot lesa a moznosti sportu, cisty vzduch..
v meste je zasa viac zabavy a viac moznosti vo vybere kultury..to zalezi od cloveka, co ma radsej