prosím dajte svoj názor (HAK a fajčenie)

Príspevok v téme: prosím dajte svoj názor (HAK a fajčenie)
InLoweee

Moja mama užíva hormonálnu antikoncepciu Tri-regol a popritom veľa fajčí, dá sa povedať, že už zopár rokov takto fičí. Hrozí jej niečo v rámci srdcovo-cievnych chorôb? Alebo je to typ ATK, pri ktorej je deovolené fajčiť? Ďakujem za odpovede.
PS: pre informáciu, zvykne sa sťažovať na bolesti srdca, resp. arytmické búšenie, v práci ma popritom i stresy, takže to môže byť aj z toho, no zaujíma ma podstata veci.
Ďakujem.

alzbee

No hneva ma s tym mamina :(( ako musim si zaklopat, ze ona hadam ani nikdy nemala chripku, ci nadchu, bolest hrdla alebo taketo bezne choroby, takze ku obvodnemu lekarovi tiez uz niekolko rokov nezavitala...jedine, kam chodi je zubar a minule bola u ocneho...ale s tym gynekologom ma hneva! Ked ju tam posielam, tak mi povie, ze radsej ani nechce vediet, ci jej nieco je :-/ alebo dost casto ju sledujem, ze si rukou drzi miesto na lavej strane..tam, kde je dvanastnik, ci co sa tam nachadza:( zanedbava sa:( a pritom mne stale vravi, ze aka je rada, ze so sestrou sa starame o zdravie, ze chodime na prehliadky a ona nato uplne kasle!

InLoweee

alzbee - fuha, no teda teraz som ostala prekvapena, co sa tvojej maminky tyka. No ale v podstate viem o co ide - i moja mama je skoro taka ista. Tazko s nou, aj ked jej vravime, aby zasla za lekarom, ked jej nie je dobre, stale odmietne.

alzbee

Ahoj InLoweee: no v kazdom pribalovom letaku pri HAK pisu,ze zeny nad 35rokov by v ziadnom pripade nemali fajcit, ci jednu, ci 10cig! ale moja mama je na tom podobne...teda neberie HAK a ani nefajci, ale lekarov maximalne flaka a nepocuva ma, ked jej vravim, aby obcas sla na prehliadku. Ved u gynekologa nebola uz 20 rokov-odkedy mna porodila!!!

InLoweee

no vlastne teraz som zistila, ze na vikend si kupuje 2 krabicky. z toho vyplyva, ze na den vyfajci jednu :( a to je rozhodne viac ako 10cig denne :( pane boze

InLoweee

ups - ospravedlnujem sa za duplicitny prispevok, omylom mi to hodilo dva krat. No a na tej stranke co feferonka uviedla, pisu, ze zeny po 35, ktore fajcia viac ako 10cig.denne by HAK vobec nemali uzivat. A tusim ze je to pripad i mojej mamy. Ma 43rokov, a vyfajci v priemere tych 10cig.denne.

karioll

kto je ako tvoja mama skor alebo neskor dostane trombozu a zomrie na infarkt,porazku,zlyhanie obliciek,plucnu emboliu.vzdy kvoli vysokemu riziku sa vylucuje fajcenie a hak.ale kazdy zije ako chce.
kazda zena zodpovedna k svojmu zdraviu sa necha vytestovat na geneticke anomalie veduce k tromboze,to znamena faktor v leiden,inr,mthfr.v pripade pozitivneho vysledku sa nikdy nemoze hak brat,teda ak chce zit.

InLoweee

feferonka -no nebola u kardiologa, ona je typ cloveka, ktory obmedzuje akukolvek formu odbornych zdravotnych vysetreni, celkovo chodi k lekarovi, len ak ju posle zamestnavatel, t.j. rocna zdravot. prehliadkaa. Jednoducho na vsetko kasle. Ale stale sa stazuje na to srdce. Tvrdi, ze to tie nervy z prace a takisto rodinne problemy. Kedysi i menej fajcila, no odkedy ma "noveho priatela" tak fajci jedna radost :(( ... Ked som jej povedala ze co jej moze sposobit kombinacia HAK+nikotin tak len kyvla plecom, ze jej je to jedno.

Co sa tyka krvnych testov, na ktore musi chodit kazda zena uzivajuca HAK, tak o tom neviem, teda podla mna chodi, kedze si zbehne raz za 3mes. predpisat dalsie balenie, tak pod jednym jej aj vezmu krv v obdobi, kedy je to potrebne. Ale ten gynekolog je taky, ze vsetko flaka, i ja som unho, takze viem aky berie ohlad na svoju pracu. Vsetko fusuje :(