-strava pre babatko-

Príspevok v téme: -strava pre babatko-
evita 80

Dobry den, potrebovala by som poradit ohladom mojho 5 aj pol mesacneho babatka. Doteraz ho plnohodnotne kojim, dokonca ani vodu ci cajik som mu nedavala, len materske mlieko. Kojila som ho kazde dve tri hodinky. Teraz je vsak prisaty skoro kazdu hodinu a ako keby bol stale hladny, pritom mlieka mam dost. Neviem ci mu este takato vyziva staci, alebo mam pristupit k pokracovacim mliekam, ci kasovitej strave, zelenine. Chcela som az po pol roku, ale asi treba skor. Problem je aj v tom ze nevie sat z flasky. Dakujem velmi pekne za rady a skusenosti...

slavina

čo sa týka tej dlžky materskej,ja som bola na materskej tri roky a bola som sama-slobodná matka,počas materskej som chodila na brigády,ale až po odstavení kojenia,nebola som na tom finančne dobre,ale zvládli sme to,teraz som sa vydala a som tehotná a mám v úmysle byť na materskej zasa tri roky,manžel má prácu,nieje to bohviečo,ale prežijeme plus rodičovský príspevok,ktorý budem dostávať ja po narodení dieťatka,myslím,že to zvládneme,ja som už dávno prišla o prácu,ktorú som robila pred materskou,ale mne stálo za to,prísť o ňu. Každá matka resp. rodičia sú v rôznych situáciach a tak sa aj podľa toho zariadnia,každá matka môže byť dobrou matkou,keď chce,stačí sa príkladne starať o svoje dieťa a dávať mu dostatočný pocit lásky,aby dieťa pochopilo,že aj keď s ním mamička nieje stále,tak ho miluje.
Ja som sa zriekla kôli dieťaťu profesného života a neľutujem to. S dcérkou máme nádherný vzťah. Pre mňa sú deti najpodstatnejšie.Viete neodcudzujem ženy,ktoré nezostanú na materskej,lebo viem,že často nemajú inú možnosť,ale myslím si,že je dôležité stráviť s dieťaťom čo najviac času,práve v tomto období: narodenie-3roky.
Po 1.zo psychologického hľadiska,môže rodič ovplivniť,resp. vychovávať dieťa len v tomto období,to čo sa dieťa nauči počas prvých troch rokoch od rodičov je smerodatné pre jeho ďalší život,po dovŕšení tohto veku,si dieťa z výchovy berie len to,čo mu vyhovuje a hlavne už sa nechá ovplyvňovať okolím,do troch rokov,opakuje len po rodičoch.
Po 2. kedy chce byť matka s dieťaťom,keď už bude veľké? a bude v puberte? myslím si,že to už bude neskoro,preto ja zastávam názor,že dieťaťu sa treba venovať vtedy,jkeď to skutočne potrebuje a je ešte závisle od rodičov,viete,potom samé uvidíte,že je na starostlivosť neskoro,zrazu dieťa nebude potrebovať pomoc pri jedení,obliekaní,potom s písaním úloh atď.,príde puberta a vy sa začnete o dieťa starať,lenže čo vám v tomto období najskôr dieťa povie,mami daj mi pokoj,veď som už veľký,ja to zvládnem a vy si uvedomíte,že vás už naozaj nepotrebuje a budete z toho smutné a tĺcť si hlavu,prečo som s ním len nebola doma,keď ma potreboval??? Jasné,že každé dieťa potreboju matke aj potom keď už vekovo nieje dieťaťom,aj keĎ sa ožení,alebo vydá,vždy bude potrebovať rodičov,ale je to už iná potreba.
Dúfam,že som nikoho neurazila,to by som nerada. Len som vyslovila svoj názor a ešte raz neodcudzujem žiadnu matku,ktorá ide do práce,aby uživila dieťa!

elle

Slavina na buduci tyzden mam poradnu, tak sa spytam radsej detskej lekarky ohladom toho masa, lebo ja mam dostatok mliaka tiez. A jasne ze je predne mlieko ktore je od smadu a zadne, vyzivne ktore zasyti, skoda ze to nevie kazda kojaca zena. Tiez vzdy vyprazdnim jeden prsnik, nikdy nedavam z dvoch, to mu uplne staci.
Cafiky, aj matka ktora bude doma s dietatom len rok moze byt velmi dobrou matkou, na tom nezalezi :)

cafiky

Aj mne sa paci, ako slavina stravuje svoje dietatko, ibaze nie kazda matka ma prilezitost byt x rokov doma na materskej. Bude pre mna luxus, ak sa mi podari byt rok doma. Neviem si to vlastne ani predstavit, kedze mam narok na sesttyzdnovu neplatenu matersku dovolenku...Viem, ze potiahne moj muz, ale ked sa odhodlam ist potom do prace, bohuzial nebudem sa mat kam vratit a zrejme odznovu si budem musiet hladat pracu...

slavina

A ešte jedna dôležitá vec ku kojeniu,niekedy má matka pocit,že je dieťa po nakojení hladné a myslí si,že je chyba v mlieku,je dôležité,aby si každá matka uvedomila že neexistuje zlé,alebo slabé mlieko. Je predné a zadné mlieko a je dôležité,aby matka kojila dieťa z jedného prsníka čo najdlhšie,aby sa dieťa dostalo až k tomu zadnému mlieku a až potom môže dať druhý prsník,pred tým,než dá druhý prsník si ho môže trochu odstriekať,aby sa dieťatko dostalo hneď k tomu zadnému mliečku. Ak si dieťa vyžaduje aj napriek tomu častejšie kojenie,je možno len smädné a stačí dať čajík,alebo prevarenú vodu po kvapkách z lyžičky-ak nechcete dávať fľašku. Práve v tomto období,keď si ľudia púšťajú radiátory môže byť v miestnosti suchý vzduch a teplo a to spôsobuje ,že je dieťa smädné.

slavina

elle,neviem či som príkladová matka,ale snažím sa starať o dieťa čo najlepšie ako viem,každá matka si myslí,že to čo robí je to najlepšie.
Mäsko môžeš kľudne už začať,aj keď kojené deti by mali začať až v 8 mesiaci s mäsom,ale to je môj názor a názor niektorých lekárov,iní lekári si myslia iné.Ja som dala tak neskoro až preto,že som mala strašne veľa mlieka a dcérke to úplne stačilo,takže som nepovažovala za potrebné dávať mäso skôr.Ale keby bola po zeleninovom obede hladná,tak by som jej mäso pridávala od osmeho mesiaca.
A Ďakujem...

elle

Slavina tak ty si prikladova mamicka :)
Mne sa zatial tiez vsetko idealne dari. Moj malicky ma sest mesiacov a jeden tyzden a do 6. mesiaca nic nepil ani nejedol okrem materskeho mlieka, raz som sa mu pokusila dat vodu, lebo mal nejaku reakciu, dostal fenistil, tak aby mu to rychlejsie vyplavilo, no nevedel pit z cumla.
A masko si zacinala az od jedneho roka? Ja planujem uz od buduceho tyzdna davat, to bude mat sest aj pol mesiaca. Ovocie zacnem az od siedmeho, taktiez obilninove kase az od siedmeho.
A gratulujem k tehotenstvu, aby ste boli zdravi, ty aj babatko :)

slavina

A po odstavení nočného kojenia som dcérke už nedávala v noci nič piť,ani čaj ani žiadnu šťavu,vôbec nič...

slavina

Nuž ja som svoju dcérku kojila do 19mesiaov. Do prvých 6 mesiacov som jej okrem materského mlieka nedala nič,potom som obednajšie kojenie vymenila za zeleninu a takto to bolo až do 12 mesiaca,žiadne umelé kašičky ani iné mliečka. V dvanáctom mesiaci som pridala k zeleninke aj mäso a vymenili sme večerné kojenie za detskú výživku a rôzne ovocné pyré.V noci sa mi ešte dcérka jedenkrát budila na kojenie.Do tej doby odmietala aj čaje a akúkoľvek inú tekutinu,potom som ju pomaličky učila piť detský čajík z hrnčeka.Od 14 mesica sme vymenili ranné kojenie za normálne raňajky,teda chlebík,vajíčko,raz za čas šunka,alebo párky,a vynechali sme nočné kojenie,akonále sme to nočné kojenie vynechali dcérka sa prestala v noci pocikávať a už nepotrebovala plienku.Takto to bolo až do 18 mesica,ten posledný mesica som ju úplne odučila od kojenia,ktoré ešte bolo 1-2krát denne podľa chuti mojej dcérky.S kojením sme odhodili cumlík a aj plienky...dcérka nikdy nemala v puse fľašku a ani žiadnu umelú kašičku či mliečko. Teraz som opäť tehotná a dúfam,že to takto bude aj s druhým bábätkom.
Kojenie je ten najkrajší pocit a zážitok,aký som kedy zažila.