Sociálna pomoc - opatrovanie alebo?

Príspevok v téme: Sociálna pomoc - opatrovanie alebo?
Mangel

Ahojte,
potrebujem radu. Mám veľmi vážne chorú manželku, má preukaz ZŤP, nepoberá žiadne dávky, pretože do istého času pracovala. Je vážne chorá a potrebuje teraz pomoc pri prevoze do nemocnice (chodí tam denne), obliekaní, podávaní jedla a podd. na čas, kým prídem z práce ja. Informoval som sa na UPSVaR a povedali mi, že musí dokladovať príjem za rok 2008. Nie je to choré, keď potrebuje pomoc teraz a teraz je bez príjmu, že chcú rok 2008? Pretože takto jej nevznikne nárok na nič, pretože v roku 2008 mala vysoký príjem (cca 450-500 Eur). Ale od januára tohto roku nemá ani korunu! Má nárok na osobnú asistentku, opatrovateľku alebo niečo podobné? Nie sme schopní si ju platiť sami, pretože mesačne za liečbu dopláca 210 Eur!!! Na koho sa mám obrátiť? Už fakt nevládzem. To mám teraz čakať až do januára, aby jej vznikol nárok? A čo dovtedy??

ddana

Mangelka, opatrovníctvo sa prideľuje podľa percent postihu - ale podľa potrieb klienta, kde je odkázanosť delená do stupňov a až pri tuším 5 a 6 stupni je nárok na opatrovníctvo.

Lulita

ja som mala kedysi mat starostlivost na dedka, plne ZTP, a vyslo mi 40 eur na mesiac :D s tym, ze nesmiem pri tom pracovat, dedko mal dochodok 350 eur, povedali, ze nemam preto narok na vyssiu sumu ako 40 eur, smiesny system

p.d.

Vies, len ono to je tak, ze ide o SOCIALNU davku, cize ak ty mas vyssi prijem, tak vam aj tak nic nedaju, ale mozem sa aj mylit. Oni to presne vypocitaju. Bude treba asi cakat a oni by vam tie peniaze, ktore vam patria, vyplatili so spatnou platnostou. Myslim si, ze ak ich vsetkych poriadne pootravujes, tak vam daju mozno nejake socialne davky. Uz neradim, lebo sa sam zamotam:)

Iveta Michael

Mangel...

Ak je touž naozaj neriešiteľné a neúnosné pre vás oboch,treba pozbirať všetky zamietavé odpovede / písomné / úradov a inštitúcií a podať žalobu do Štrasboughu!

Mám známeho ktorý bol v podobnej siutácii a po dlhom váhaní tak urobil...a na Európskom súde vyhral!

Treba sa však poradiť s právnikom,najlepšie z ústavným a určite nie hocikým zo štátnej byrokratickej mašinérie no a potom sa podľa toho zariadiť. Je to tu naozaj zúfalé v tejto krajine:(

ddana

Ja by som urobila jedno - v prvom rade vyrovnať dlh v zdravotnej poisťovni - budú protézy, ak bude protéza, mám šancu na nejaké zamestnanie - ak budem mať zamestnanie cez sociálne mám nárok na príspevok na auto a príspevok na prepravu - benzín. Ak to nechcem, resp. nemám z čoho /tu je riziko, že už nebude nikdy z čoho doplatiť/ požiadam o invalidný vozík na úrade práce sociálnych vecí a rodiny, nakoľko rovnako, ako si nedostal protézy, nedostaneš ani vozík cez zdravotnú poisťovňu.

Ladislav 69

Dobrý deň,potebujem poradiť.Som zťp na 75% (amput.dolnej konč.+iné zdr.problémy),nepriznali mi inval.dôchodok nakoľko mi chýbali odpr.roky potrebné na priznanie,rok som bez peňazí odkázaný na pomoc príbuzných,bohužiaľ som ani protézu nedostal,nakoľko dlžím Všeobecnej zdrav.poisťovni.Pohybujem sa po barlách a neviem takto zdolať veľké vzdialenosti takže ťažko si vybavím hocičo.Na starob.dôchodok tiež nemám nárok (mám 43rokov),neviem ako ďalej.Posielajú ma k jednému miestu na druhé.(s barlami sa to proste nedá zvládnúť)Prosím poradte či mám ešte niejaké možnosti aby dôstojne žil.

Irenej

Dobry den!

Potrbujem vediet vysku opatrovatelskeho prispevku pre jednu fyzicku osobu, ktora by opatrovala dve osoby z tazkym zdravotnym postihnutim. Tak ako som sa dozvedel z ostatnych prispevkov je to mesacne 148,42 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenú osobitným predpisom29) pri opatrovaní dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím. Dalej som sa dozvedel, ze tuto sumu moze ovplyvnit aj vyska dochodku opatrovanej osoby.
Mam takyto pripad: Moj znamy opatruje choru mamu so ZTP, ktora dostava dochodok 190 € mesacne. On dostava opatrovatelsky prispevok 211 € mesacne. On ma este sestru, ktora ma trvaly pobyt v druhej obci a je tiez ZTP, a ma 74% invaliditu - cukrovka. Byva sama a nema sa kto onu postarat. Je vdova. Ona ma svoj dochodok 300 € a za manzela berie 140 € mesacne. Je taka otazka: Ak by ona prisla byvat ku nemu, cize zmenila by prechodny pobyt, aby sa o nu mohol starat spolu so svojou matkou, tak aky opatrovatelsky prispevok by dostaval, ak by sa staral sucasne o mamu aj sestru. Dakujem za odpoved.