Kvetinka budúcej svojkre! :)

AdamKrt

achjoj:

kedze mate jednu garaz, co moznost, postavit si druhu, alebo len pristresok pre garaz na vlastnom pozemku, ak je kde ?

AdamKrt

Inak, znamy pestuje papriky normalne. Kvalitne ich zalieval, ale iba 1x do tyzdna a mal nadherne papriky.
---------
Inak na papriky, ci chilli, neodporuca sa priame slnko. Oni na priamom slnku podstatne lepsie rastu a ked budu mat dostatok svetla, porastu vam pekne. Lenze, ak by bolo priame svetlo, tak vraj zavlaha vtedy moze byt narocna na polievanie, napr. na 3x denne vraj - pocas letnych horucav, ked na to priamo sala slnko.

Na tie moje papricky, kedze mam okna na severnu stranu nesvietilo nikdy priamo, takze bol klud. Kolega mal na zapadnej strane tusim okna a tam mu to svietilo poobede a papricky mal pekne. Neviem, ci to zalieval viac, staci to tak, aby poha bola vlhka, nie vsak blato, aby korenene nehnili. Zo zaciatku som si myslel, ake to bude narocne, ale v podstate to rastie samo, az na par krat zalievku do tyzdna :)

Mam kopec plodov na paprickach a jednu, ktora mala take plane vyhonky, kde nic nerastlo, som trochu prestrihal. Na tej zacali rast este aj teraz dalsie kvety. Na druhej, ktoru so neprestrihal uz nekvitnu. Hvori sa, ze ked castejsie potom zberate plodi, tak to rodi viac. Plodov som mal vsak dost, takze ak by to chcel niekto vyslovene na chilli urodu, tak ak bude zbierat plody castejsie, tak uroda by mala byt vacsia :) Ako ste videli, zarodilo to krasne. Pozor na to prehnojenie, ak bude niekto hnojit - slo by to pravdepodobne do byle rastliny, do listov a menej do plodov.

Ak chcete ozaj peknu rastlinku, tak odporucam najlepsi cim vacsi a hlbsi crepnik, aby sa mali kde tvorit dobre korene. Ako ste videli na fotkach, ma to bohate listy i vela plodov a uz sa mi zacali rastlinky aj ohybat na stranu, takze som ich musel podopierat. Tak vedla rastlinky by nebolo zle dat nejaku cistu drevenu latku, tycku. Aby ked to bude obtazkane, bolo to o co priviazat opatrne hrubsim povrazkom, nech to ma stabilitu.

AdamKrt

Daval som link na pestovanie chilli. Tu je to popisane:

chilli.techdot.eu

Citujem:

Sezóna pěstování chilli papriček většinou začíná přibližně mezi prosincem /december/ a únorem /februar/. Takto brzy je třeba začínat ze dvou důvodů:
Semínka klíčí velmi dlouho, 30 dnů je průměr, doba se liší dle odrůdy, zpravidla čím pálivější, tím exotičtější a tím déle klíčí.
Pěstujeme ve vnitřních podmínkách, takže rostliny nemají tolik světla a my potřebujeme mít připravené rostlinky pro venkovní výsadbu přibližně v květnu /v maji/.
------------
Tusim som s klicenim zacal okolo februara.

Na tom okne sa mi to nezda nejake narocne. Treba kvalitnu podu. Niektori to robia tak, ze kazdy rok si zasadia nove papricky, ale ja by som chcel, kedze ich par rokov nechat, nech to vyrastie trosku vacsie. Vraj to ma vydrzat tak 2 roky /mozno maximalne 3/. Z urody je dobre si nechat najkvalitnejsie plody pre semienka. Vraj je dobre aj okostovat plod, ci je napr. stiplavy, lebo niekedy sa moze vraj vyskytnut anomalia, ze by to stiplave nebolo a clovek by tak zacal slachtit nejakeho mutanta nepaliveho :)

Neni dobre velmi to hnojit. Znamy si sadil podobne, ale nie chilli, ale feferonky. Urobil vsak chybu, ze to velmi pohnojil a ma to nasadene normalne v 250mll poharoch, kde to nema kde poriadne korenit. Lenze byliny mu to hnalo v dosledku hnojiva do bylin a nie do plodov. Takze tam ma 2-3 zelene papricky teraz a 1.5m vysoky bylinu :-) Pozor na vodu, aby sa to neprelievalo. Ak zacnu sa krutit a odumierat listy, mohlo by to byt tym, ak to clovek moc preleje, ze to hnije. Mne to takto krasne narastlo a to to zalievam vydatne 2-3x do tyzdna, podla toho ako to vyschne v miske. Ked je miska sucha, tak na druhy den to zase vydatne zalejem a zas si to niekolko dni cuca vodu.

Inak, kto by chcel hnojit, tak opatrne. Ja som nehnojil, dal som si tam kvalitny kompost zo zahradky. Hnojiva staci pozriet nejake pre papriky - pozrite kvetinarstva, Baumax a podobne.

Inak dost informaci o pestovani chilli, ale aj diskusne forum najdete na
www.chilliweb.cz

zuzuzuz

a je to narocne pestovat si chilli...
nejako specialne sa starat ked chces mat male papricky,
proste ake je to tazkeb

AdamKrt

To je rozne. Mozes zajst
- napr. niekde do kvetinarstva a zahradnictva a opytat sa.
- od nejakeho, co to pestuje
- kupit si v obchode, ci hypermarkete, zelovoci normalne chilli papricky a vybrat z toho jadierka,
- kupit na inzerat napr.
rastliny-zahrada.predaj.sk

- kupit si startovaci balicek niekolko druhov aj s kvetinacmi
www.suy.sk

- alebo z obchodov specializujucich sa na chilli, kde mas na vyber X druhov....
www.chillimania.eu

www.habanero.sk

Velmi pekne mozu byt na kricku aj tieto, ktore casto dostat v hypermarketoch, alebo na trhu, kde ich predavaju nezrele zelene. Take gulate stiplave...

www.rastlinky.sk