Prosím, poraďte mi so svokrou.

Príspevok v téme: Prosím, poraďte mi so svokrou.
sysa99

Chcela by som Vás všetkých poprosiť o radu, lebo už som v koncoch. Je to päť mesiacov, čo mi zomrel svokor. Mal len 54 a bolo to dosť nečakané a len 8 mesiacov po mojej svadbe s manželom. Manželovi som to pomohla prekonať a myslím, že sme to spolu zvládli, ale problém mám so svokrou. Stále vyhlásuje, že nemá prečo žiť, že pre ňu už život skončil a nemá zmysel. My sme sa snažili, tak isto sme jej navrhli, že sa k nej na určitý čas nasťahujeme /bývame zatiaľ u mojich rodičov/, čo rezolútne odmietla. Čo je ale hlavný problém, a ja už neviem, čo stým. Môj manžel týždeň robí od 9 do 22 (príp. do 4.hod.rána), a druhý týždeň sa snaží pomaly prerobiť náš domček, lebo čakáme prírastok a chceme sa osamostatniť. Vždy, keď má čas tak sa u svokry zastaví, hlavne keď nerobí, alebo chodíme k nej v nedeľu, keď má chuť variť, na obed - to je ale málokedy. Ale keď sa u nej nezastavíme, tak nám a hlavne manželovi vyčíta, že nemá ani za potreby k nej prísť /aj keď jej vždy aspoň zavolá/ a že je stále sama. Pritom ona ho nepríde pozrieť ani na dom keď prerába, ani do práce (muž je čašník - takže problém nie je), a robí len 50m od jej bytu. Ja už neviem, čo urobiť. Ak máte niekto s týmto skúsenosti, prosím Vás o radu. ďakujem

jajka001

jedna vec je vztah so svokrou, druha ze prisla o manzela, citi sa sama a nevie co so zivotom. pomoz jej najst nejake konicky, nech sa neviaze na vas a vase dieťa.

AdamKrt

Je to iny pribeh, ale ma podobne charakteristiky

- smrt, samota jedneho zo starych rodicov, vyzadovanie pozornosti.

Je to len varovanie, ze takemu staremu rodicovi sa bude zdat celkom lahke kupovat si vnuka/vnucku nejakym sposobom a co uz, ked poskodi vychovu jeho rodicom...

Preto by som bol vcelku opatrny na spravanie milej starej mamy. Nehovorim, ze to tak zakonite musi dopadnut, ale je to tendencia, ktorej sa zufaly a osamely stary clovek tazko vyhne.

pauli 73

AdamKrt ale toto je zrejme iný prípad, pani prišla o muža relatívne skoro a jednoducho nevie teraz čo si so svojím životom počať lebo má v ňom dieru...ked sa narodí maličké, tá diera sa jej vyplní...To čo píšeš je pravda ale aj iný príbeh :)

AdamKrt

No, nebol by som si isty, ci babatko niektore sebestredne zahladene osoby dokaze zmenit. Napr. stari rodicia mavaju casto tendenciu podkopavat autoritu rodicov a napr. kupovat si lasku svojich vnucat sposobom, ze rodic im nieco zakaze a oni mu to dovolia. Podkopavaju tak rodicovu doveryhodnost, vaznost, autoritu a maju znicujuci vplyv pri vychove, ked doslova mozu takymto sposobom postvat deti proti im rodicom.

Rodic nieco zakaze, stary rodic povoli. Rodic chce potrestat dieta, stary rodic bude dieta chlacholit, podplacat, kupovat darceky a dietatu pritakavat, aby si ho za kazdu cenu pritiahol k sebe sposobom, ze mu je smutno a on/ona, za kazdu cenu chce niekoho lapit, podplatit, aby k nemu chodil. Potom samozrejme pre to dieta je ten rodic zly, lebo jemu zakazuje, tresta ho a stary rodic ten dobry, chapajuci. Tak stary rodic dokaze nicit vplyv vychovy rodica, co sa potom odraza aj neskor v dospelosti, ci neskorsom veku na vztahu k rodicom.

Sam som to zazil a taketo tahy prehliadol, ale nie kazdemu to dojde a vie to narobit velke neprijemnsti v rodine. Treba si dat na to pozor, urcit starym rodicom hranice, ze nebudu kazit dietatu vychovu a plati to co povie rodic a nie stary rodic. Taktiez pozor na darceky, uplacanie, vyzadovanie si pozornosti. Dieta sa velmi lahko necha zlakat, ak mu poskytne napr. hracky ake nema, alebo peniaze, ked mu rodic nechce nieco kupit, dovolit.

Zrazu zistite, ze ten milo posobiaci stary rodic, ktory navonok posobi velmi privetivo je jeden velmi zakerny a rozvracajuci cinitel vo vasej rodine. Oni za tie deti uz nie su zodpovedne a tak im dovolia to, co by svojim vlastnym detom nikdy nedovolili, alebo neurobili pre nich....

AdamKrt

Ano, to su zname tahy, neozvat sa, ci volat pod nejakou zamienkou, ze nieco vykona a nevie si poradit. Ale treba byt viac flegmatickejsi, lebo budete skakat, ako ona bude piskat.

Berte to tak, ze keby si chcela nieco urobit a urobila by si, tak jej uz asi nepomozete.

A mozete to urobit, tak ako ona, neozvite sa, nechodte k nej a povedzte jej, ze vsak aj ona moze dojst. Nechajte ju tak a ked jej bude smutno, ona dojde aj sama...

Clovek neni dvorny saso, aby niekomu robil nonstop rozptylenie. Cim skor si to uvedomite, tym lepsie sa mozete zariadit. Niektori ludia si myslia, ze mozu kazdym kyvat. Chce to obrnit sa pred ich trikmi, prekuknut ich a neopakovat rovnake chyby, vytrvat vo svojom.

Inak, nebolo by zle, vsetky tieto pripomeniky, co Vam vadi, jej adresovat. Nech si uvedomi, ze mate toho dost, neviete co skor a nech vam nepridava este starosti.

Ved nech si ona zajde za kamaratkami, alebo mozno ktovie, ci ju neoslovi aj nejaky jej davny priatel s ktorym si budem mat co povedat :)

pauli 73

pisala si,že čakáte prírastok...tak potom ked sa maličké narodi sa dá všetko do poriadku lebo svokra najde znova zmysel života :) len potom treba davat pozor aby sa ti privelmi nestarala do vychovy :) držím palce!

sysa99

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede. Aj keď s tým, že sa tam nezastavíme, je problém, lebo, už nám to spravila 2x, nám potom pre istoto nedvíhala telefón, a tak sme k nej s vyplazenými jazykmi utekali, lebo človek nevie, a pri jej rečiach, že to skoncuje sa bojí, a ona s úsmevom na tvári povie, že buď si ho zabula v špajzi, alebo tak, a dodá, no apoň Vás opäť vidím. Ja viem, že by jej to mal manžel povedať, lenže je jedináčik a snaží sa pre ňu urobiť, čo sa len dá, ale už sám priznal, že toho je veľa. A to si ešte nieviem predstaviť Vianoce, už nech je po nich...