Branie antibiotík

kaciatko7

tak to ti ATB predpisala naozaj bezdovodne. nachladnutie (dokonca aj virozu, chripku) mozes uspesne a bez vedlajsich ucinkov vyliecit napr. vit C (askorbat vapenaty, sodny), popripade sa poriadne vypotit pomoc nejakeho potopudneho caju (baza, lipa...) ja to takymto sposobom riesim stale a napr. taka chripka mi ani neprepukne v plnej sile. ATB som neuzivala mozno aj 6-7 rokov, nepamatam.
k tym betaglukanom, v lekarni ich dostanes pod roznymi nazvami, imunoglukan, betaglukan atd. moze byt aj pripravok z roznych susenych hub (reishi, shi-take, hliva ustricova atd. vsetky podporuju imunitu. ale pozri na nete, vyrobkov je kopec, treba vsak pozerat aj na zlozenie a cenu, niektoru su velmi drahe a popritom slabe. takze treba postudovat, pohladat.
probiotika - zameraj sa najma na tie, ktore maju v zlozeni viac druhov kultur a obsah zivych probiotickych kultur v miliardach, pretoze na trhu su aj slabe, ktore maju napr. len jeden druh zivych bakterii a napr. len milion, a to je rozdiel, tie budu logicky menej ucinne. je vhodne ich uzivat vecer pred spanim, zajest kuskom jablka, kvoli obsahu pektinu, ten pomaha zivym kulturam sa v creve rozmnozit a osidlit ho.
otuzovanie - vhodna je ranna sprcha striedavo tepla voda, potom studena, opakovat viackrat, zakoncit studenom.
samozrejme, teplo sa obliekat, radsej vrstvovo, nie 1 hruby sveter, radsej viac tensich vrstiev. plus po byte nebehat bosa, spat v hrubych ponozkach, na toto som ja osobne doplatila velakrat, teraz si uz davam pozor, aj ked mi je teplo, radsej spim v ponozkach. nohy su velmi nachylne na nachladnutie, takisto tym chladom od noh velmi trpia oblicky.
sauna je velmi dobra na podporu imunity, staci aj raz tyzdenne, okrem inych priaznivych ucinkov je perfektna aj na plet.
este som zabudla, pri nachladnuti je nevhodne konzumovat ovocie a najma citrusove, ktore ochladzuje, lepsie jest to, ktore rastie v nasom podnebnom pasme (jablka napr.) takisto pocas nachladnutia vylucit mliecne vyrobky, zahlienuju, cukor atd. ked ti pocas choroby velmi nechuti jest, nemusis sa nutit, telo si same vypyta, ked je organizmus chory, potrebuje minat energiu na vyliecenie, nie na travenie.

datelinka

antibiotika sa beru len pri bakterialnej infekcii, pripadne pri vaznejsej infekcii dychacich ciest. pri beznej viroze, nachladnuti su uplne zbytocne.
my mame uzasnu pediatricku, ktora v detoch nezabija ich prirodzenu mikrofloru, ale nauci organizmus zvladnut taketo bezne infekty.

stale chora

datelinka
to som nevedela. a kedy sa potom beru? pretoze ja okrem prechladnutia nezvyknem byť chorá a stale mi ich predpisuje.
ja sa pravdaze teplo obliekam, som zimomriavý typ cloveka, co ma stale studene nohy a ruky. Dokonca aj v lete mi býva zima.

datelinka

no vidis, stalechora, tu je kamen urazu!!! antibiotika sa neberu, ak si prechladnuta!! mas skostnatelu lekarku, ktora ich predpisuje na vsetko!!
kup si nieco, co obsahuje betaglukan. na zvysenie imunity.
a tie lieky vyhod. nie do kontajnera, do lekarne k nebezpecnemu odpadu.

stlae chorá

AtB beriem pretože som prechladnuta. Bola som u nej v pondelok vtedy mi vypisala prvé balenie a vcera som bola na kontrole a vypisala mi dalsie. Pred mesiacom a pol som bola tieť prechladnuta vtedy mi tiež predpísala antibiotiká, ale na kontrole som nebola. Ale asi týžden som sa cítila byť chorá.
Presne som rozmýšlala nad posilnením imunity. Dakujem za rady. Mohla by si mi napisat viac o betaglukane a probiotikach? Máš osobné skúsenosti? pohyb, cersvu zeleninu mám asi dostatok ale do sauny nemôžem chodiť ani sa neviem otužovať. :-)

datelinka

mozno beries tie antibiotika neodovodnene. niektori lekari predpisuju atb pomaly na vsetko. ak mas virozu, netreba ti antibiotika. nepises, preco si mala lieky predpisane, takze len teoreticky.
ale kazdopadne oslabujes si prirodzenu obranyschopnost.

kaciatko7

treba si posilnit imunitu. okrem toho, pri uzivani ATB je velmi vhodne uzivat probiotika, kedze ATB nicia crevnu floru, ktora ma velky vplyv na imunitu. cez crevnu stenu sa dostavaju do organizmu ziviny, ale aj neziaduce latky. takze podporovat imunitu (betaglukany, pohyb, cerstva zelenina, striedava tepla studena sprcha, sauna atd...) plus dat si do poriadku crevo (vlakniny - psyllium, lan. semiacka atd., probiotika)
a z akeho dovodu ti predpisali ATB?