MAte info ci postupuje veda co sa tyka vynajdenia lieku na vyliecenie cukrovky?

Denz

ČLOVEK
Vedci vyliečili cukrovku v myšiach
tt, freerepublic.com | 4. februára 2007 23:57
Kapsaicín, látku v chilli papričkách spôsobujúcu štipľavosť, začínajú vedci objavovať ako zázračný všeliek na rôzne degeneratívne choroby. Podľa prvotných výskumov účinkuje nielen ako širokospektrálny liek na rôzne druhy rakovín, ale mohol by byť aj prelomovou látkou v boji proti cukrovke.
Rakovinové bunky neznesú štipľavé čili
Prvé štúdie na myšiach s cukrovkou 1. typu vyzerajú sľubne. Predpokladá sa, že to súvisí s prepojením cukrovky a nervov.

Kapsaicín sa v súčasnosti v medicíne používa proti bolesti, keďže, zjednodušene povedané, ochromuje nervy.

Vedci z Torontskej nemocnice prekvapení vlastnými zisteniami tvrdia, že cukrovku pomáha spúšťať nervový systém organizmu, čo by mohlo viesť až k objaveniu mechanizmu jej vyliečenia.

Myši s cukrovkou sa v pokuse vyliečili doslova cez noc. "Nemôžem tomu uveriť," čudoval sa jeden z vedcov, Michael Salter, expert na bolesť. "Myši s cukrovkou ju zrazu nemali."

Vedci ale varujú: Pokusy na ľuďoch sa ešte len uskutočnia a aj pri prípadnom úspechu sa žiadaná látka neobjaví na trhu skôr ako v horizonte niekoľkých rokov.

V Toronte však cítiť nadšenie: Nikdy som také čosi nevidel počas mojej kariéry, je to jedinečné," povedal vedúci štúdie, imunológ Hans Michael Dosch.

Po aplikácii kapsaicínu laboratórnym myšiam ostali vedci šokovaní. Ostrovčeky v pankrease sa totiž vyliečili zo zápalu a začali normálne produkovať inzulín. Niektoré myši ostali zdravé až štyri mesiace, a to len vďaka jedinej injekcii.

Závery vedcov by tak nabúrali tradičnú predstavu o cukrovke, že je to choroba vlastnej imunity, kedy obranný systém človeka omylom zaútočí na Langerhansove ostrovčeky v pankreasi, zodpovedné za tvorbu inzulínu.

Výskumníci z kanadskej Nemocnice pre choré deti ďalej zistili, že cukrovky 1. a 2. typu sú si vzájomne viac podobné, než sa doteraz myslelo. Takisto tvrdia, že nervy zrejme hrajú úlohu aj v iných chronických zápalových ochoreniach, ako je astma či Crohnova choroba.