Vyhlásenie konkurzu

Príspevok v téme: Vyhlásenie konkurzu
Nickita

Dobrý deň chcem sa Vás spýtať či by mi niekto nevedel poradiť ako mam postupovať pri vyhlásení konkurzu. Moja firma už dlhší čas je v mínusovom stave a nabehlo mi dosť exekúcií ktoré nemám možnosť vyplatiť. Som živnostník. Dúfam že som to zaradil do dobrej témy. Chcel by som sa týchto dlhov zbaviť a neviem si rady. V prípade ak by existovala aj nejaká iná možnosť by som uvítal. Bohužiaľ žiaden firemný majetok mi už nezostal. Ďakujem za odpovede.

Nickita

to určite by som zverila do rúk právnikovi ale skôr ako by som ho oslovila som chcela vedieť či na to mám nárok pokiaľ som fyzická osoba podnikateľ nie s.r.o. a nemám žiadne majetky na seba písané ani hnuteľný ani nehnuteľný majetok a koľko by ma to asi stálo dakujem za odpovede

datelinka

musis podat navrh na vyhlasenie konkurzu na prislusnom okresnom sude.
vypracovanie navrhu zver do ruk pravnika.

Denz

Zrušenie s.r.o je možné urobiť veľmi jednoducho tak, že niektorý z konateľov dá návrh na obchodný súd, ktorý vedie obchodný register, že spoločnosť nie je činná a nemala viac rokov valnú hromadu, nerobí obchody, nie je aktívna a dá súdu návrh, aby spoločnosť zrušil. Súd si vyžiada rozličné vyhlásenia o majetku, o záväzkoch, pohľadávkách, o daňových priznaniach, súvahy a výsledovky za posledné dva roky a tiež súvahu a výsledovku ku dňu zrušenia, tiež vyhlásenie od policajtov, že nemá dopravné prostriedky, a od Katastrálného úradu, že nemá napísané pozemky a nehnuteľnosti, výpis z banky, že účet bol zrušený. Stojí to nejaké kolky, asi doteraz som platil cca 4000,00 Sk.
Ak sú nejaké pohľadávky, ktoré sú už nevymožiteľné, a tiež záväzky, ktoré sa nebudú platiť, je potrebné ich polikvidovať tak, aby zostalo len základné imanie, v pokladni 0, bankové účty tiež nula, čiže na účtoch dať všetko preč, a potom poslať súvahu súdu.

Denz

Ak chce podnikateľ prerušiť (zrušiť) živnosť musí túto skutočnosť oznámiť mieste príslušnému živnostenskému odboru na Obvodnom úrade. Z pohľadu Daňového úradu, Sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne je živnostník s pozastavenou živnosťou v takom istom postavení, ako keby mal živnosť zrušenú.
Zdravotná poisťovňa:
Živnostník o tom informuje poisťovňu do ôsmich dní od pozastavenia alebo ukončenia podnikania na tlačive Oznámenie poistenca, ku ktorému doloží fotokópiu rozhodnutia živnostenského úradu.

Sociálna poisťovňa:
Ukončením alebo pozastavením živnosti zaniká aj povinné nemocenské a dôchodkové poistenie (pri pozastavení živnosti minimálne na šesť mesiacov). Živnostník je povinný sa odhlásiť z týchto poistení najneskôr do ôsmich dní od ich zániku. Môže tak urobiť osobne alebo písomne vyplnením odhlášky" na tlačive Registtačný list FO, kde vyznačí odhlásenie. Zároveň zašle fotokópiu rozhodnutia o zrušení alebo pozastavení prevádzkovania živnosti na pobočku Sociálnej poisťovne, kde bol prihlásený. TIačivá a doklady odoslané faxom alebo elektronickou poštou treba potvrdiť písomne najneskôr do troch dní odo dňa ich doručenia poisťovni.

Daňový úrad:
Zrušenie alebo pozastavenie živnosti treba správcovi dane oznámiť do 15 dní. Podnikateľ vráti správcovi dane osvedčenie o registrácii, priloží aj originály alebo overené kópie, ktoré potvrdzujú zrušenie alebo pozastavenie podnikateľskej činnosti. Nevypĺňa sa žiaden formulár. Ak živnosť zruší platca dane z pridanej hodnoty, daňovému úradu to omámi do 15 dní a navyše ho požiada o zrušenie registrácie pre daň. Správca dane určí posledné zdaňovacie obdobie. Môže ním byť aj práve prebiehajúce, počas ktorého platiter dane požiadal o zrušenie registrácie. Po skončení posledného zdaňovacieho obdobia zaniká platnosť osvedčenia o registrácii pre daň. Platiteľ ho odoyzdá do desiatich dní od skončenia posledného zdaňovacieho obdobia. Ak platiteľ pozastaví živnosť, platiteľom dane z pridanej hodnoty zostáva naďalej.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny:
Pri skončení podnikania nie je povinnosťou prihlásiť sa do evidencie úradu práce. Občan, ktorý sa chce zaevidovať ako uchádzač o zamestnanie, by tak mal urobiť do siedmich dní od ukončenia podnikania.

(red.)