stipanie pri moceni aj po nom

Príspevok v téme: stipanie pri moceni aj po nom
problemiQ

Ahojte, uz od rana ako som sla na wcko ma stipalo pri moceni a az doteraz pocitujem take stipanie a palenie ( kusok aj vcera ) ... neviem ci je to nejaky gynekologicky problem alebo nieco suvisiace s mocovymi cestami ale mam to aj trochu dole akokeby opuchunute... uz som to raz mala pred par tyzdnami ale preslo to ...pouzivala som krem canesten, pila som alchemilku a casto som sa kupala ... neviete co to moze byt? alebo co by pomohlo na to?

Strejdo

Uz mam tyzden po dobrati ATB, pomohlo to, ale este stale trochu obcas citim, asi pojdem ku doktorke, nech mi predpise este jedny, aby sa to uplne doliecilo. Bral som Ciprinol 500mg

Strejdo

Ahojte, nechcem pridávať novú tému, keďže mám ten istý problém. Rozdiel je iba v tom, že som chlap, mám 28 rokov a toto štípanie pri močení v oblasti prostaty mi pretrváva už asi mesiac, vtedy som mal pohlavný styk s mojou kamarátkou, ktorej absolútne nič nieje a 2-3 dni po milovaní ma svrbel žaluď, mal som na ňom malé červené vyrážky, po týždni zmizli a začalo ma štípať pri močení aj pri výrone semena. Musím s tým ísť ku doktorovi, alebo sa to dá vyliečiť aj bez neho. Okrem toho štípania, žiadne iné problémy nemám, ani teplotu, absolutne nič.

Strejdo

Ahojte, nechcem pridávať novú tému, keďže mám ten istý problém. Rozdiel je iba v tom, že som chlap, mám 28 rokov a toto štípanie pri močení v oblasti prostaty mi pretrváva už asi mesiac, vtedy som mal pohlavný styk s mojou kamarátkou, ktorej absolútne nič nieje a 2-3 dni po milovaní ma svrbel žaluď, mal som na ňom malé červené vyrážky, po týždni zmizli a začalo ma štípať pri močení aj pri výrone semena. Musím s tým ísť ku doktorovi, alebo sa to dá vyliečiť aj bez neho. Okrem toho štípania, žiadne iné problémy nemám, ani teplotu, absolutne nič.

Denz

Zápaly dolných močových ciest a zápal obličky
Ide o druhé najčastejšie ochorenie u detí hneď po ochoreniach dýchacích ciest. Infekcie močových ciest (IMC) sú vyvolané najčastejšie baktériami a sú charakteristické nálezom významného množstva týchto baktérií v moči. Môžu postihovať dieťa opakovane. V novorodeneckom veku je výskyt častejší u chlapcov, u ktorých je často spojený s vrodenými vývojovými chybami, ktoré postihujú močovo - pohlavný systém. U dojčiat sa tento rozdiel vyrovnáva. Naopak, v školskom veku sa vyskytuje asi 10 krát častejšie u dievčat, čo je ovplyvnené anatomickými pomermi - krátkou močovou rúrou a blízkosťou konečníka s ľahkým prístupom baktérií zo stolice. Ak je hygiena v oblasti pohlavných orgánov dievčatka nevhodná alebo vlhkosť a nesprávna bielizeň vedú k chronickému podráždeniu, sú takéto infekcie nepríjemnou komplikáciou zdravotného stavu. U novorodencov sa infekcia môže šíriť krvnou cestou. U starších detí baktérie postupujú vzostupnou cestou. Zriedkavejšie IMC vyvolávajú parazity, kvasinky alebo vírusy. Z močového mechúra sa baktérie môžu dostať do obličky a poškodiť ju.
Klinický nález
Infekcia dolných močových ciest sa prejavuje pálením, u malých detí plačom, pri močení a častým močením malých porcií, dieťa s už osvojenými hygienickými návykmi sa začína pomočovať. Telesná teplota je len mierne zvýšená. Zápal močových ciest u detí však prebieha často bez klinických príznakov (asymptomaticky). Dieťa nepriberá, trpí nechutenstvom, u novorodencov niekedy býva jediným klinickým príznakom pretrvávajúca žltačka. V prvom roku života dieťaťa by sme pri každej horúčke nemali zabudnúť na vyšetrenie moču.
Diagnostika
Vyšetrenie moču patrí medzi základné diagnostické pomôcky u detí. Pomocou citlivých chemických a mikroskopických testov (moč chemicky + sediment) vieme, či má moč správne pH (rozmedzie 4,6 až 8,0). Ochorenia močových ciest spôsobujú zvýšenie zásaditosti (alkalizáciu) moču. Chemickým vyšetrením moču pomocou špeciálneho papierika zisťujeme aj prítomnosť bielkovín, krvi alebo iných látok. Po scentrifugovaní moču (tzv. močový sediment) hľadáme pod mikroskopom prítomnosť bielych a červených krviniek, baktérií a odlúpených buniek či kryštálikov močových solí.
Pre priamy dôkaz infekcie v moči treba naočkovať moč na vhodné kultivačné médium a sledovať, či na ňom rastú baktérie. Tento postup vyžaduje aspoň 12 až 48 hodín. Podmienkou pre správny výsledok kultivačného vyšetrenia moču je získanie takej vzorky moču, ktorá nie je kontaminovaná. Hovoríme o tzv. odbere stredného prúdu moču. Zachytený moč by nemal obsahovať baktérie z kože v okolí pohlavných orgánov a konečníka dieťaťa, ale mal by prezentovať vzorku z močových ciest. Takýto odber u malých detí je častým predmetom ťažkostí mamičiek.
Medzi často využívané diagnostické postupy patrí aj sonografické vyšetrenie obličiek a močového mechúra.
Liečba
K všeobecným opatreniam patrí dostatočné podávanie tekutín, starostlivosť o hygienu (uprednostnenie sprchovania, u dojčiat výmena plienok). Ak sú prítomné vrodené anomálie močových ciest, je nutné ich odstrániť. Základom je však protibakteriálna liečba (antibiotiká, sulfónamidy). Antibakteriálne pôsobia aj brusnice. Opakovanému výskytu IMC predchádzame dlhodobým podávaním antibakteriálnych látok v jednej večernej dávke. Deti po prekonaní IMC sú sledované a opakovane kontrolované.
Zápal obličky a obličkovej panvičky – Pyelonefritída
Ide o prudký zápalový proces obličkového tkaniva (parenchýmu). Zápal obličiek má veľa spoločného so zápalom močových ciest. Taktiež ho spôsobujú prevažne gram - negatívne baktérie a k ovplyvňujúcim činiteľom patrí vek, vrodené chyby obličiek a odvodných močových ciest, ako aj iné pridružené ochorenia. I zmeny a poruchy vyprázdňovania močového mechúra môžu druhotne spôsobiť zápal horných močových ciest, kde patrí aj samotná oblička.
Klinický obraz
Pyelonefritída sa prejavuje vysokou horúčkou a bolestivosťou v bedrovej oblasti. Občas sa môžu vyskytnúť aj ťažkosti pri močení. Zápal akéhokoľvek orgánu v detskom veku v podstate vyvolá celkovú reakciu organizmu. Klinické prejavy však nemusia byť typické. Práve naopak. Napríklad bolesť v oblasti drieku je u malých detí naozaj výnimočná. Takže zápal obličiek nám niekedy signalizuje len celková malátnosť dieťaťa, vysoká teplota a prípadne i rôzne nejasné príznaky zo strany brušných orgánov. Opäť platí, že čím menšie dieťa, tým netypickejšie príznaky. Preto na pyelonefritídu treba myslieť pri každom horúčkovom ochorení z nevysvetliteľnej príčiny. Môže sa však stať, že aj ten najčastejší príznak zápalu - zvýšená teplota, môže u niektorých detí chýbať.
Diagnostika
Základom je vyšetrenie moču (močový sediment a mikrobiologické vyšetrenie) ešte pred nasadením liečby, spolu s jednoduchým vyšetrením zápalových parametrov, aspoň CRP (bielkoviny akútnej fázy). Netreba zabúdať, že aj správne údaje o dieťati a jeho zdravotnom stave, teda podrobný rozhovor s lekárom, môžu prispieť k správnej diagnostike.
Liečba
Už potvrdený alebo len predpokladaný zápal obličiek sa predovšetkým lieči širokospektrálnymi antibiotikami v dostatočne vysokej dávke. Chorému dieťaťu musíme zároveň zabezpečiť aj zvýšený príjem tekutín. Antibiotiká sa podávajú v plnej dávke 7 - 10 (-14) dní. Najmä menšie deti pri zápale obličiek zvyčajne končia v nemocnici. Na začiatku liečby sa totiž uprednostňuje vnútrožilová, príp. vnútrosvalová aplikácia liečiv, pričom pomocou infúzií sa zabezpečuje aj dostatok tekutín. Vďaka takémuto podávaniu antibiotík sa dosiahne i jeho promptná vysoká koncentrácia v tkanive obličky, a tým sa minimalizuje aj postihnutie tkaniva, teda jazvenie. Postupne sa prechádza na podávanie antibiotík per os – tabletky, sirupy. Opäť je dôležitá prevencia opakovania infekcie. Preto sa nezľaknite, ak vaše dieťa bude musieť užívať lieky dlhšie ako spomínaných (v priemere) 10 dní. Je to preto, aby sa vyhlo následným infekciám, resp. aby sa ich riziko znížilo na minimum - takže počas ďalších 2 týždňov (podľa potreby aj dlhšie) sa odporúča alternatívne (chemoprofylaktické) podávanie vybraných liečiv (napr. Biseptol, Furantoin atď.) vo večernej dávke. Deti po prekonaní takejto infekcie musia byť opakovane kontrolované.
Záver
Neliečené, nedostatočne liečené alebo opakujúce sa zápaly obličkového tkaniva, ale aj močových ciest, môžu spôsobiť vytvorenie jaziev v tkanive (parenchýme) obličky. Tie môžu viesť k vážnemu poškodeniu funkcií obličiek. Žiaľ, proces jazvenia môže pokračovať aj po úprave klinického stavu dieťaťa bez akýchkoľvek príznakov a spôsobovať zmeny, ktoré sa prejavia až neskôr - najčastejšie v pubertálnom veku. Ide najmä o zmeny krvného tlaku v zmysle hypertenzie, ale i zmeny samotných funkcií obličiek, ktoré môžu vyvrcholiť aj ich zlyhaním. Preto hlavnou úlohou lekára, ale aj pacienta, resp. jeho rodičov, je včas rozpoznať problémy a začať s liečbou najlepšie do 24 hodín od objavenia sa príznakov. Antibiotiká by mali mať širokospektrálny záber a po stanovení výsledku mikrobiologického vyšetrenia moču možno následne zmeniť liečbu podľa citlivosti mikroorganizmu na antibiotik

jajkafr

problemiQ
určite sa teraz nekúp pri zápale močových ciest je vhodné iba sprchovanie, pi veľa tekutín, tiež urologický čaj vhodný je s výťažkom z rýbezlí

problemiQ

tak dneska som bola pri obvodnej lebo som uz nasla aj krv v moci , poslali ma na vysetrenie mocu, a zistili mi nejaky hnis ...mam antibiotika tak uvidime no ale to stipanie je hrozne :/

Denz

Takýto problém je skutočne najlepšie riešiť s lekárom a nie len samoliečbou doma. Aj keď tá tomu môže veľmi pomôcť, ale problém sa nemusí podariť zvládnuť úplne a potom sa problémy stále vracajú a stávajú sa chronickými, ale to vy asi nechcete. Takže najlepšie pre seba a svoje zdravie urobíte, ak navštívite svojho gynekológa. Môže sa jednať buď len o urologický problém, alebo môže ísť aj o spojený, urogynekologický problém. Takže liečba u lekára by mala byť na prvom mieste.