Ako mám začať s liečením?

Uz viac ako 2 roky trpim bulimiou. Kazdy den vraciam, niekedy aj 4-krat za den. Chcem sa vyliecit, ale chcem to zvladnut sama. Prosim, poradte mi, ako mam zacat? Existuju nejake lieky, ktore potlacaju chut do jedla?

Otázka

Ako mám začať s liečením?

Odpoveď

Nemusíte to povedať nikomu z blízkych ľudí, ale je dôležité vyhľadať pomoc odborníka psychoterapeuta, ktorý by vám pomáhal zvládať vaše ťažkosti.

Liečba bulímie je dlhodobý náročnejší proces a vy potrebujete porozumieť zmyslu tohoto trápenia a naučiť sa riadne jesť. To si vyžaduje čas a veľa práce. Chuť do jedla sa nemá potláčať, stravovanie je proces organizmickej sebaregulácie, ktorý sa deje viac menej automaticky, prirodzene, v pravidelnom rytme bez veľkej vôľovej kontroly. Ak jete často a priveľa, znamená to, že nie ste hladná, ale jedlom si uspokojujete aj iné potreby, ktoré sa netýkajú hladu. Potrebujete toto všetko spoznať a získať podporu na to, aby ste sa naučili napĺňať si svoje potreby adekvátnym spôsobom a nie jedlom. Možné je, že aj vzťah k svojmu telu a teda samej k sebe máte narušený, trochu nerealistický, hyperkritický a psychoterapia by vám mohla pomôcť nadobudnúť úctu a lásku k sebe.