Chcem sa spýtať alergológa, kedy je najvhodnejší čas na kožné testy, ktorými sa zisťuje alergia na pele, trávy, roztoče... Sú to testy, ktoré sa robia na predlaktiach nanesením alergénu a jemným vpichom, aby sa dostal do pokožky. Mám totiž dcéru, ktorej t

Otázka

Chcem sa spýtať alergológa, kedy je najvhodnejší čas na kožné testy, ktorými sa zisťuje alergia na pele, trávy, roztoče... Sú to testy, ktoré sa robia na predlaktiach nanesením alergénu a jemným vpichom, aby sa dostal do pokožky. Mám totiž dcéru, ktorej tieto testy robila alergologička koncom marca, a zistila jej alergiu na roztoče. Synovi robila tieto testy teraz koncom mája, a tiež mu zistila alergiu na roztoče, stromy brezovité, trávy. Kamarátka mi však povedala, že alergologička, ku ktorej chodí jej syn, odmietla jej synovi urobiť kožné testy v tomto období, že by boli neobjektívne, a objednala ich na október, s tým, že tieto testy sa môžu robiť len v októbri, v inom mesiaci v roku nie. Teraz neviem, čo si mám o tom myslieť,ktorá lekárka má pravdu. Dcéra už užíva Staloral roztočový, a syna to čaká tiež. Môžete mi napísať Váš názor, kedy sa vlastne tieto kožné testy robia a prečo? Ďakujem.

Odpoveď

niektori kolegovia robia testy koznej precitlivenosti pelovzmi alergenmi mimo pelovej sezony, lebo toto testovanie je v pelovej sezone spojene so zvysenym rizikom burlivej reakcie testovanej osoby. Tito lekari testuju potom pacientov na jesen. Ini lekari toto riziko povazuju za zanedbatelne, resp, akceptovatelne a testuju celorocne. Dalsi testuju celorocne, ale pele v pelovej sezone netestuju. Je plne v kompetencii daneho specialistu, aky postup si zvoli vo svojej praxi.