Rada by som sa opytala ako by som mala postupovat ohladom imunity - od detstva som mala problemy - anginy, zapaly dutin 6 a viac krat do roka. Teraz sa to zlepsilo, ale nastali ine problemy - male vyrazky na tvary - pouzivam na to rozex krem, mala som zap

Otázka

Rada by som sa opytala ako by som mala postupovat ohladom imunity - od detstva som mala problemy - anginy, zapaly dutin 6 a viac krat do roka. Teraz sa to zlepsilo, ale nastali ine problemy - male vyrazky na tvary - pouzivam na to rozex krem, mala som zapal ocnych spojiviek - taha sa to pol roka, teraz z nicoho nic som dostala pasovy opar, citala som, ze to moze byt spojene s imunitou. Moze to mat suvis?

Odpoveď

Pásový opar ako vírusové ochorenie sa skutočne spája spravidla s poruchou imunity. Podobne aj opakované zápaly prínosových dutín. Preto vo Vašom prípade by bolo určite na mieste imunologické vyšetrenie s následnou liečbou, ktorá by pomohla upraviť obranyschopnosť. Popri tom sa vždy robia aspoň orientačne aj vyšetrenia zamerané orientačne na niektoré celkové ochorenia, ktorých prejavom môže byť i pokles imunity.