V decembri 2008 mi identifikovali pozitívne protilátky na plucnu mykoplazmu. Od novembra 2008 do konca februára 2009 som vybrala 5 roznych druhov antibiotík(azatril, penbene, sumamed 3 dávky, zinnat a posledné si nepamätám). Stále sa cítim unavená, slabá,

Otázka

V decembri 2008 mi identifikovali pozitívne protilátky na plucnu mykoplazmu. Od novembra 2008 do konca februára 2009 som vybrala 5 roznych druhov antibiotík(azatril, penbene, sumamed 3 dávky, zinnat a posledné si nepamätám). Stále sa cítim unavená, slabá, bolí ma hlava, kĺby, hlavne kolená a ramená, hrdlo a ako alergika ma tento štýl liečby viac likviduje ako pomáha. Viete mi povedať, ako by sa dala mykoplazma zlikvidovať bez ´dalších antibiotík - údajne sú aj tak neúčinné, pretože mykoplazma sa infiltruje do tela bunky.je nádej že sa vyliečim? Manžel má protilátky v norme, dieťa zatiaľ nebolo na serologických rozboroch.

Odpoveď

Infekcia mykoplazmami je dobre liečiteľná antibiotikami, ktoré sú na tento druh infekcie dostatočne účinné- vo Vašom prípade išlo o ATB Sumamed. Zinnat a Penbene na mykoplazmy nezaberajú. Vzhľadom na to, že uvedená dávka Sumamedu by mala byť dostatočná, ďaľšia ATB liečba nie je potrebná. Nešpecifické ťažkosti, ktoré udávate, môžu byť následkom tejto infekcie a mali by byť prechodné. Rozhodujúca v tomto prípade je životospráva, dostatok oddychu, pobyt na čerstvom vzduchu, bohatý prísun vitamínov. Ak by prejavy neustúpili do cca 1 mesiaca, tak treba absolvovať vyšetrenia na pátranie po iných príčinách ťažkostí.