Už 5 rokov mám problémy s nosnou sliznicou-mám ju nonstop zdurenú, čo sa prejavuje ucpatým nosom-nemôžem dýchať, na chvílu (cca 2hod.) mi pomôže len streknúť si nosové spreje (olynth, muconasal a pod.)Striekam si to 24hod. denne už 5 rokov. Lekár mi dal x

Otázka

Už 5 rokov mám problémy s nosnou sliznicou-mám ju nonstop zdurenú, čo sa prejavuje ucpatým nosom-nemôžem dýchať, na chvílu (cca 2hod.) mi pomôže len streknúť si nosové spreje (olynth, muconasal a pod.)Striekam si to 24hod. denne už 5 rokov. Lekár mi dal xyzal+nasonex-čo mi ale VOBEC nepomohlo, vraj mám alerigiu na roztoče a burinu. No spomínané prípravky mi NEPOMÁHAJÚ a vraj sú jediné na spomínanú alergiu. Nemôžem spávať-stále to smrkám do seba a striekam si do nosa tie spreje proti nádcham. Ako sa mi dá prosím ešte pomôcť? Doktor ma odbil, že sú tie lieky jediné a hotovo. Ale oni mi VOBEC nezabrali, stále je to rovnaké a už sa mi s tým nedá fakt žiť-otravujem aj okolie s neustálym smrkaním do seba (von mi nejde žiadna tekutina-je to len zdurená sliznica a pocit ucpatého nosa). Dá sa mi nejako prosím pomôcť?

Odpoveď

Váš problém má viacero riešení.

  1. Uvádzate, že ste máte zistenú alergiu na roztoče, ale nie či ste boli poučený a urobili ste úpravu domáceho prostredia, doporučovanú pri alergii na roztoče (redukcia prašnosti, protiroztočové prípravky, odstránenie perových lôžkovín).
  2. Xyzal a Nasonex iste nie sú jediné prípravky na potlačenie úporného opuchu nosnej sliznice. Antialergík vo forme tabliet i nosných sprejov je viacero druhov a je vhodné ich vyskúšať, pretože reakcia pacientov na tieto lieky je dosť individuálna.
  3. Časť prípadov chronickej nádchy jednoducho nereaguje na žiadnu liečbu. Vtedy prichádza na rad operatívne odstránenie zhrubnutej sliznice. Zákrok sa robí na ušno-nosno-krčných (ORL) oddeleniach nemocníc.