Mám 25 rokov - bola som u ORL lekára a odporučil my vybrať mandle. ASLO mám 430, v r. 2007 som mala 522,6 a v r. 2008 320. Som alergička - mám alergiu na perie, roztoče... Prekonala som pred 8 rokmi infekčnú mononukleózu a v r. 2007 zlatého stafylokoka. P

Otázka

Mám 25 rokov - bola som u ORL lekára a odporučil my vybrať mandle. ASLO mám 430, v r. 2007 som mala 522,6 a v r. 2008 320. Som alergička - mám alergiu na perie, roztoče... Prekonala som pred 8 rokmi infekčnú mononukleózu a v r. 2007 zlatého stafylokoka. Problémy s mandlami mávam tak maximálne 2xročne (v apríli 2007 a marci 2009 sa mi opakovali rovnaké problémy s hrdlom a mandlami - boli mi robené výtery z hrdla na mykoplazmy, chlamýdie..... Neprišli mi na to akú chorobu som vlastne mala, ako prišla tak za 4 týždne odišla - ja predpokladám že mohlo ísť o nejakú alergickú reakciu) Čoho sa však obávam je,aby mi po vybraní mandlí nezatekal hlien na priedušky. U alergologičky mám diagnózu Rhinitis alerg, pravidelne beriem Zodac, naposledy mi p. doktorka povedala aj to, že mám mierne zníženú imunitu. Zatekanie hlienov mám do hrdla už asi 10 rokov. Pravdepodobne mám aj alergiu na "zimu" pretože akonáhle je chladnejšie počasie, tak sa my zvykne upchávať nos a zatekať hlien do hrdla. Preto sa Vás chcem opýtať na váš názor, či by ste mi odporučili vybrať mandle aj napriek uvedeným skutočnostiam, že som alergička a mám uvedené problémy. Môže mi prosím vás vysoké ASLO v živote spôsobiť nejaké zdravotné problémy (kĺby...)? Viem totiž že mandle sú orgán ktorý sa spolupodiela na imunite.

Odpoveď

Otázka, či pri zvýšenej hodnote ASLO odporúčať tonzilektómiu je veľmi častá a nie je jednoduché na ňu odpovedať,. Pokiaľ naozaj nemáte časté angíny, žiadne prejavy kĺbnych ťažkostí, alebo ložiskovej infekcie ( zvýšené teploty, únavnosť a pod.) a nemáte pozitívny bakteriologický nález vo výteroch, tak podľa môjho názoru možno s rozhodnutím prinajmenšom počkať a približne v polročných či ročných intervaloch nález sledovať. Po vybratí mandlí sa nedá vylúčiť zhoršenie alergického ochorenia horných dýchacích ciest, prípadne prechod na dolné dýchacie cesty.