Moja babicka ma 87 rokov a zatial zije sama. doteraz sa dokazala o seba ako tak postarat, ale vidime, ze uz nevladze. My pracujeme a nedokazeme kazdy den k nej chodit a preto hladame niekoho, kto by ju navstevoval par hodin denne a trochu jej pomahal, pri

Otázka

Moja babicka ma 87 rokov a zatial zije sama. doteraz sa dokazala o seba ako tak postarat, ale vidime, ze uz nevladze. My pracujeme a nedokazeme kazdy den k nej chodit a preto hladame niekoho, kto by ju navstevoval par hodin denne a trochu jej pomahal, pripadne ju vzal na prechdzaku ci na nakupy. Existuje taka sluzba?

Odpoveď

To čo Vaša babička zrejme potrebuje je opatrovateľská služba. Opatrovateľka chodí k nej domov na niekoľko hodín denne, poskytuje jej spoločnosť a pomáha jej s hygienou, s nákupmi, varením a rôznymi prácami v domácnosti. Môžete sa obrátiť na MÚ v mieste bydliska babičky, alebo si na internete nájdite poskytovateľa opatrovateľskej služby.Za túto službu sa platí, nie je hradená ani zo zdravotného ani zo sociálneho poistenia. Mnohí starší ľudia, keď získajú takúto podporu, dokážu samostatne existovať u seba doma ďalšie roky. Keby sa jej stav rapídne zhoršoval, budete musieť uvažovať o jej umiestnení v zariadení sociálnych služieb. V súčasnosti sa na umiestnenie čaká roky v poradovníku a preto Vám odporúčame nájsť pre babičku čo najskôr opatrovateľskú službu aby ste v nej zmobilizovali a uchovali tie zvyšné rezervy, ktoré ešte má na to aby mohla žiť samostatne.