Šťava z červenej repy

Čítala som článok o červenej repe. Chcem vyskúšať piť z nej šťavu, len sa chcem opýtať, koľko šťavy denne treba piť- jedná sa len o prevenciu - a ked si z nej odšťavím aspoň 1l, či to môžem uskladniť v chladničke a kolko dní ju môžem takto uskladnenú mať.

Otázka

Šťava z červenej repy

Odpoveď

Prv než sa dostaneme k „ zázračným účinkom „ červenej repy (cvikly) by som vás chcel potešiť skutočnosťou, že každá zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, kvasené výrobky a mnohé iné prirodzené potraviny (aj čisté mäso) obsahujú obrovský komplex látok z ktorých väčšina má pre organizmus nenahraditeľný význam. Veľká skupina týchto látok má rôzne ochranné zdravotné účinky a tie z nich, ktoré podporujú reparačné mechanizmy v bunkách skúma genetická toxikológia a nazývame ich „nutričné desmutagény“ (výživové protirakovinové látky) a mnohé z nich sú aj v cvikle. Všetky tieto látky dohromady vás chránia nielen proti rakovine, ale proti celému radu ďalších ochorení a metabolických porúch a zabezpečujú bezvadné fungovanie organizmu. Samozrejme, že aj cvikla obsahuje mnohé z nich, rovnako ako všetky druhy zeleniny a ovocia. Väčšina z týchto látok podporuje aj imunitu, detoxikáciu v pečeni, degradáciu cudzorodých látok, regeneráciu atď. Účinky týchto látok sú naozaj zázračné, ale trochu inak ako si to predstavujete. Nie jednorázovo. Organizmus ich potrebuje stále a preto ich nestačí brať v jednorázovej kúre (ako liek) a navyše keď už má človek problémy. Ich zázračný účinok sa prejaví ak sú stálou súčasťou vašej výživy od detstva až po starobu. Tieto látky sa nedajú uložiť v tele do zásoby a ich prísun musí byť pravidelný v prirodzenej strave. Výsledkom sú zdravšie orgány, bunky a tkanivá tela a potom je celý organizmus schopný odolávať po dlhšiu dobu rôznym náhlym škodlivým záťažam prostredia, výživy, infekciám, vyčerpaniu a pod. Tieto látky sa musia stať súčasťou vašej dennej životosprávy a vtedy sa prejaví ich účinok. Sama si odpovedzte na logickú otázku, prečo je stále viac chorôb a stále viac rakoviny v populácii, keď všetci máme k dispozícii taký zázračný a pritom lacný prostriedok ako je šťava z červenej repy a celý rad ďalších zázračných produktov, ktorých sú plné lekárne a reklamy (chlorela, resveratrol, aloe a stovky ďalších výťažkov, enzýmov, minerálov, vitamínov atď.). Je to preto, že žijeme dlhodobo nezdravo celé roky a potom očakávame zázračný účinok za niekoľko dní či týždňov od nejakých výživových receptov a preparátov.
Nemôžete spoliehať na to, že nejaké lieky, a výživové doplnky a výťažky vám jednorazovo nahradia dlhodobo zanedbanú a zlú životosprávu. V skutočnosti je to tak, že červenú repu konzumuje väčšina ľudí tak dvakrát do roka na Veľkú noc a na Vianoce a hoci je dostupná po celý rok a za veľmi nízku cenu, leží nepovšimnutá na pultoch . No vy to chcete ako prevenciu a preto si kľudne urobte intenzívnu niekoľkodňovú kúru so šťavou z repy, ale pamätajte na to, že iba ona sama vaše zdravie nezachráni. Jedzte ju po celý rok aj ako celú buľvu, nielen šťavu a hlavne jedzte po celý rok denne rôzne ďalšie druhy zeleniny,ovocia, strukoviny, obylniny atď . v prirodzenom stave a nie len ako rôzne spracované výťažky a koncentráty z nich. Vlastná čerstvo vyrobená šťava je vždy hodnotnejšia než kúpený výrobok, lebo viete ako ste ju robili a neobsahuje nijaké pridané látky ani konzervanty. Pite 2-3 deci denne. Nerobte si ju do zásoby, lebo látky v nej sa znehodnocujú oxidáciou, robte si vždy čerstvú. Ak niekedy postojí jeden deň v chladničke nič sa nestane, ale viac nedoporučujem. Na odšťavovanie si kúpte starostlivo vybranú surovinu, najprv kúpte a ochutnajte z rôznych zdrojov menšie množstvo a tam kde natrafíte na mimoriadne kvalitné, zdravé a sladké hľuzy si kúpte celé vrecko, pretože hľuzy sa dobre skladujú a v chlade a tme dobrej pivnice vydržia celé týždne bez straty výživných vlastností . Pri konzumácii cvikly a šťavy z nej budete mať červenú stolicu a možno aj trochu sfarbený moč. Niekedy môžete skúsiť miešať cviklovú šťavu aj s inými a tým ju prirodzene dochutíte (napr. s jablčnou). A na záver nezabudnite: jedzte cviklu čerstvú aj varenú pravidelne po celý rok a rovnako aj ostatné zeleniny a ovocie v rámci prevencie a zdravej životosprávy a zabezpečíte si zázračnú ochrana organizmu po celý rok. Každá prirodzená potravina obsahuje niečo iné a s každej si telo vyberie čo práve potrebuje a preto sa stravujte pestro a nespoliehajte na zázračný účinok len jedného vybraného produktu. Neverte prehnaným komerčným klamstvám v médiách o rôznych liečivých a omladzovacích účinkoch práve ich preparátu. Zbytočne draho nakúpite niečo, čo sa vyskytuje prirodzene v každom jablku, pomaranči, kapuste, strukovine, alebo aj v cvikle.