Nepravidelný biely fľak vo veľkosti mince na jazyku

Prosím o radu ohľadom manžela. Má nepravidelný biely fľak vo veľkosti mince na jazyku, ktorý mu diagnostikovali ako leukoplakiu. Manžel nefajčí, je takmer abstinent, 46 ročný. Chodil k 3 odborníkom, posledne u zubára, zuby tiež v poriadku, a robil výplachy Corsodilom, Tantum verde, repíkom, harmančekom po rade lekára. Nič nepomáha, fľak je nezmenený ani po dobe asi 9 mesiacov, dokonca akoby sa zväčšoval. Stále je na pozorovaní. Keďže som sa dočítala na internete o veľmi vysokom percente až vyše 90% predpokladu zvrhnutia leukoplakie na jazyku v rakovinu, mám oňho veľké obavy. Je tento postup správny, ak áno za akú dobu? Užíva aj probiotiká denne na prevenciu plesní, z čoho ale hlavne ako ďalej, aby sa predišlo rakovine? Manžel to už totižto vzdáva, ale fľak je zjavný a dosť veľký.

Otázka

Nepravidelný biely fľak vo veľkosti mince na jazyku

Odpoveď

Leukoplakie sú belavé škvrny v ústnej dutine ktorých bunky sú abnormálne zmenené (displastické). Predstavujú rizikové útvary prekancerózy, pretože isté percento z nich sa po dlhšej dobe môže transformovať na karcinóm. Preto je potrebné aby boli sledované a histologicky vyšetrené. V prípade nutnosti je ich potrebné chirurgicky odstrániť. Príčiny vzniku leukoplakií sú nie všetky presne známe, ale keďže vznikajú niekoľkokrát častejšie u fajčiarov, možno predpokladať, že vznikajú chronickým dráždením jazyka a ústnej dutiny súčasne viacerými faktormi napr. infekciami, mechanickým dráždením, horúcimi a pikantnými jedlami, cigaretovým dymom, poraneniami, alkoholom, pri zníženej imunite a používaní ťažkých liekov, zníženej, alebo prehnanej hygiene ústnej dutiny atď.
Teraz už musíte byť pod trvalou kontrolou lekárov a v prípade ich doporučenia treba podstúpiť aj chirurgickú liečbu. Uvedomte si, že aj keby ste už teraz dodržiavali všetky pravidlá konzervatívnej liečby, prevencie a ústnej hygieny , vy už máte v ústach rizikové tkanivo, ktoré je dráždené všetkým jedlom čo prejde ústami, včetne prítomnej bežnej bakteriálnej flóry a dezinfekcií ktoré používate. Ústna dutina je 24 hodín denne aktívna a preto je leukoplakická škvrna neustále dráždená, lebo to už nie je zdravé tkanivo. Tu už dezinfekcie nepomôžu, lebo nejde o bakteriálny ani mykotický útvar. Skôr dbajte na to aby ste dutinu ústnu čo najmenej dráždili. Po každom jedle cez deň si vypláchnite ústa dôkladne vlažnou vodou (žiadne ústne vody ani iné dezinficiens) a prípadne krátko a veľmi jemne prečistite jemnou zubnou kefkou bez pasty, čím odstránite všetky dráždivé zložky z ústnej dutiny. Večer to isté len s použitím nedráždivej detskej zubnej pasty a trochu zubnej pasty STOMA (s čajovníkovým olejom) a znovu vypláchnuť dôkladne vlažnou vodou , aby na jazyku nezostalo nič dráždivé. To isté s pastou aj ráno.
Nedráždením jazyka potravou a chemikáliami zlepšíte aj prirodzenú ústnu bakteriálnu flóru a znížite riziko, alebo aspoň oddialite zvrhnutie plaku na karcinogénne tkanivo.