Aký vplyv majú Éčka v potravinách na vznik rakoviny?

Aký vplyv majú éčka v potravinách na vznik rakoviny? Prečo niekto kto ich konzumuje vo veľkom rakovinu nedostane a ten ktorý sa snaží dodržiavať zdravý životný štýl tak áno? A aký vplyv ma víkendové fajčenie (20 cigariet za dva dni) na zdravie človeka? Je to vysoké riziko? Ešte mám zopár otázok. Aký máte názor na dr.Adamsa z USA ktorý po sledovaní ľudí predstavil stravovanie podľa krvných skupín? Môže byť jeho teória reálna? Alebo je rakovina spôsobená nedostatkom vitamínu B 17 o ktorom sa v poslednom čase tak veľa hovorí? Alebo je to o detoxikácii organizmu? Prepáčte za množstvo otázok ale mám 17 a zaujíma ma to.

Otázka

Aký vplyv majú Éčka v potravinách na vznik rakoviny?

Odpoveď

Položil ste v tejto jednej otázke 6 podotázok, ale nevadí, všetky spolu súvisia a sú to otázky, ktoré si kladú mnohí a kvôli tomu je táto poradňa. No rakovina nie je žiadna záhadná choroba, len bežná verejnosť ešte málo vie o skutočných príčinách a mechanizme jej vzniku, lebo sú všetko veľmi čerstvé poznatky. Rakovina vzniká z 90% u ľudí, ktorí sú dlhodobo v riziku karcinogenity z genotoxickej výživy, liekov, fajčenia, práce v škodlivom prostredí, alebo po prekonaní kritických rizikových zdravotných epizód (vážne ochorenia) , alebo náhle po haváriách s únikom ionizujúceho žiarenia či nejakého genotoxického substrátu, po úraze atď. a len veľmi vzácne z dedičných dôvodov. Teda proces karcinogenézy nevzniká, len tak z ničoho u zdravých a zdravo žijúcich ľudí aj keď sa vám to tak javí. Nikto navonok nevidí, čo robia ľudia v súkromí, akými chorobami, rizikami a liekovými či nutričnými rizikami mnohí prechádzajú aj keď navonok vyzerajú zdravo a bezproblémovo.
U osôb v spomínanom komplexe rizík vzniká rakovina v bunkách tkanív nie naraz ale v dlhodobom viacstupňovom procese a jej prvé fázy sú diskrétne (neviditeľné a bezpríznakové). Medzi počiatočným rizikovým obdobím, kedy vznikajú prvé zmeny v DNA a vznikom nádoru, ktorý už je zistiteľný, ubehnú často roky až desiatky rokov. Napríklad niekto má 30r. a je zdravý, potom začne fajčiť 30 denne, piť alkohol, behá po diskotékach, začne sa živiť steakami, údeninam, mastnotqami, začne brať ťažké lieky, veľa pracuje vyčerpáva sa –stresuje sa, priberá, často je chorý, alebo prekoná vážne ochorenie. Organizmus sa týmto negatívnym vplyvom dokáže isté obdobie brániť. Neskôr tu vznikajú prvé zmeny a zmenené bunky (proces mutagenézy). To je prvý skrytý (diskrétny) stupeň - riziková životospráva - a uvedené faktory sú genotoxické faktory, ktoré poškodzujú genetický materiál a vzniknú prvé bunky v poškodenom štádiu DNA (iniciované bunky). To je prekancerózne štádium a človek o ničom nevie a pripadá si ešte zdravý a tak pokračuje v rizikovom spôsobe výživy, života a práce. Neriziková životospráva je základný predpoklad v prevencii rakoviny.
Ak riziková životospráva, výživa a práca a riziko pokračuje ďalšie roky - poškodené iniciované bunky pri ďalšej kritickej rizikovej zdravotnej epizóde a indispozícii organizmu (prudký zápal, ťažká viróza, pokles imunity, ťažké lieky, stres) spustia delenie už poškodenej perzistujúcej bunky (neoplastická promócia) – to je druhý stupeň a od prvého je vzdialený aj niekoľko rokov či desaťročie. Táto fáza pokračuje množením sa rakovinových buniek a je stále diskrétna (nezistiteľná). No je to už skrytý proces karcinogenézy (rakovina). Po dlhšej , alebo kratšej dobe (mesiace až roky) sa vytvorí z buniek v tkanive nádorček a to je posledný stupeň - už zistiteľná a viditeľná fáza rakoviny. Postihnutý je prekvapený ale proces tvorby nádoru prebiehal už dlho, len ho nebolo vidieť a neprejavoval sa nijakými príznakmi. Proces sa už nezastaví, ak aj medzitým začnete zdravo žiť, či prestanete napr. fajčiť. Zmenené bunky sa už delia samé ďalej. Z uvedeného je jasné, že nevieme presne stanoviť, kedy rizikové správanie a faktory prekročia hranicu a spustia proces karcinogenézy a vznik rakoviny a preto jedinou cestou ako predísť rakovine je vyhnúť sa dlhodobému pôsobeniu komplexu významných genotoxických rizík v životospráve, výžive a prostredí a potencujúcim rizikových vplyvom. Tým znížime možnosť jej vzniku na minimum. Ak k tomu pridáme aktívny prístup k podpore vlastného zdravia kondície a obranyschopnosti organizmu (príjem nutričných desmutagénov čiže ovocia, zeleniny vo výžive a správny životosprávny režim, pohyb, regenerácia) zvýšime imunitné a reparačné a detoxikačné kapacity organizmu natoľko, že možnosť vzniku rakoviny bude blízka nule. Takúto zdravotnú a režimovú prevenciu, musíme však tiež robiť systematicky a dlhodobo, prakticky celoživotne. Ochráni vás však nielen pred rakovinou, ale aj pred celým radom ďalších vážnych ochorení.
A teraz k vašim otázkam:
- zdravý životný štýl vás nezachráni pred všetkými typmi rakoviny, ak ste napr. žena a nakazíte sa od partnera nebezpečným typom HPV vírusu tak môžete dostať rakovinu krčka maternice z tohto vírusového chronického zápalu. Rôznych skrytých rizík existuje veľa aj u ľudí s inak relatívne zdravým životným štýlom navonok. Na to je potrebné odborné vyšetrenie u nás. Zistíte, že o mnohých rizikách ste ani nevedel. Napríklad vyše 90% ľudí drží olej v teple a na svetle a nie v tme a v chladničke. Takýto olej po týždni zoxiduje a je to genotoxický produkt a potom je to ako keby ste používali stále prepálený olej. A túto chybu robí celá populácia a nielen u nás. Spotreba mastí, tukov a olejov stúpa, namiesto aby klesala a navyše ich nevieme správne skladovať. Ak si k takejto rizikovej potravine do čreva pridáme, údené a mäsové výrobky s dusitanmi a údiacimi preparátmi plus lieky proti bolesti a zápalu, ktoré každý hlce ako cukríky (ibalgin a iné lieky )) a geometrickým radom rastúci počet cudzorodých látok a aditív v nezdravých farbených potravinách, tak máme veľmi slušnú expozíciu zažívacieho traktu genotoxickým látkam a nečudo, že najčastejšie postihuje rakovina zažívací trakt (kolorektálny karcinóm). A to je len jedno z niekoľkých desiatok rizík v životospráve a výžive jednotlivca.
- víkendové fajčenie vám nemusí hneď vážne uškodiť ak ste úplne zdravý a ak nerobíte súčasne ďalšie nezdravé veci, ale ak fajčíte občas, potom raz začnete natrvalo, takže prestaňte fajčiť celkom.
- stravovanie podľa krvných skupín je ničím nepodporená, nevedecká a nelogická teória z kategórie „genetického determinizmu“ a nemá význam ďalej sa ňou zaoberať. Ľudia vedeli byť zdraví podľa osvedčených zásad aj v minulosti i keď netušili nič o krvných skupinách.
- éčka - sú rôzne aditíva (pridané látky) do potravinových výrobkov pričom niektoré sú úplne neškodné prirodzené látky a bránia oxidácii produktu, iné sú menej prirodzené, alebo cudzorodé, konzervačné a pod. ale všetky musia byť z krátkodobého hľadiska a malej dávky neškodné, no pri častom používaní a vysokých dávkach ich účinky nemusia byť zanedbateľné. Preto okrem spracovaných balených výrobkov a potravín používajte často potraviny v prirodzenej forme - denne ovocie a zeleninu (nemusí byť bio), vlastné ovocné šťavy miesto džúsov,vlastné kvasné produkty bez farbív a konzervantov (kapusta, čalamády, kyslomliečne produkty, strukoviny, celozrné obylniny), čerstvé dusené a pečené mäso, a varte a pečte si aj sami doma, zdravo a diétne a tak budete vedieť čo tam je a ušetríte peniaze aj zdravie.
- rizikové pre vznik rakoviny sú chronické neliečené zápalové ochorenia a ložiská kdekoľvek v organizme
- látky ako B17 a stovky ďalších sú v každom ovocí, zelenine a semenách a jadrách mnohých plodov a tak radšej jedzte celé čerstvé plody či ich semená a nevyhadzujte zbytočne peniaze za komerčné preparáty. Kto je už chorý ten si môže kúpiť potravinové doplnky pre zvýšenie účinku. Ale zdravého človeka chráni denná zdravá životospráva, výživa a stovky ochranných látok v nej a lekárenské koncentráty nepotrebuje. Nemôžete žiť nezdravo a brať napr. B 17, to vás nezachráni.
- ak žijete a stravujete sa neustále zdravo a máte dosť pohybu, nepotrebujete nič detoxikovať lebo sa detoxikujete denne. Nesmiete sa prejedať ani zdravými potravinami, lebo aj zdravá potrava v prebytku a prebytok jedla je už nezdravou záťažou a vyčerpáva metabolizmus a zanáša ho splodinami. O to viac je škodlivé ak sa prejedáte a ste obézni z nezdravej potravy. Riziko rakoviny zažívacieho traktu je vtedy veľmi vysoké. Vtedy vám môže poškodiť aj víkendové fajčenie.
Záverom znovu zdôrazním, že nikto nežije rizikovo dlhodobo bez následkov a každý kto dbá o zdravotnú prevenciu znižuje riziko rôznych ochorení vrátane rakoviny. Vy len máte málo komplexných a dlhodobých informácií o ľuďoch okolo seba a o ich celoživotných osobných rizikách a tak robíte mylné závery. Vy poznáte niekoho kto žije posledných 10 rokov zdravo a ochorel, ale neviete, že možno 30 rokov predtým žil veľmi rizikovo, ale vtedy ste ho ešte nepoznal a tak máte dojem, že ochorel zdravý človek. Iný zasa žije posledných 10 rokov čo ho poznáte nezdravo, ale možno predtým 30 rokov žil niekde na vidieku veľmi zdravo a tak ho to ešte chráni. Pre správne odborné vyhodnotenie príčiny ochorenia na rakovinu je potrebné detailné a presné poznanie celoživotnej anamnézy, kritických rizikových epizód a periód v živote, dlhodobých (aj skrytých) životosprávnych zvykov a zlozvykov a celý rad iných okolností a súvisiacich a ovplyvňujúcich faktorov, ktoré laik nepozná. Preto sa pýtajte kľudne ďalej v ďalších otázkach.