Prenášanie vírusu HPV

Bývalá priateľka sa mi ozvala s tým, že u nej lekári diagnostikovali HPV vírus. Niečo som si o tom prečítal. Chcel by som zistiť, či som to od nej dostal aj ja. Za akým lekárom mám ísť, u koho sa to zisťuje?

Otázka

Bývalá priateľka sa mi ozvala s tým, že u nej lekári diagnostikovali HPV vírus. Niečo som si o tom prečítal. Chcel by som zistiť, či som to od nej dostal aj ja. Za akým lekárom mám ísť, u koho sa to zisťuje?

Odpoveď

Vôbec nie je isté kto od koho to dostal. Rovnako ste ju mohol nakaziť aj vy, pretože ste to mohol mať už dávno s predošlých sexuálnych kontaktov či nepriamych intímnych techník (vzájomné orálne uspokojovanie, petting, hladenie na pohlaví a pod.) len ste o tom nevedel. Muži ak sú nositeľmi vírusu totiž nemajú navonok nijaké vážne príznaky ktoré by im to signalizovali (iba niekedy genitálne bradavice) . Ženy nakazené rizikovými typmi HPV môžu dostať zápal krčka maternice a postupné zmeny na sliznici môžu neskôr vyústiť v rakovinový proces na krčku.

Jedine, ak by ste bol panic, ktorý sa dovtedy intímne nedotýkal žiadnej inej ženy (ani vzájomne orálne či dotykom na pohlaví), potom by ste si mohol byť 100% istý že to nemá od vás. Pre ňu logicky platí to isté, že ak už mala aj iné intímne kontakty či priamy styk s niekým iným, môže to mať dlhšie.Iba ak by naisto vedela, že tomu tak nie je a že bola panna a navyše nemala ani nepriamy intímny kontakt s nikým pred vami, prípadne absolvovala už vyšetrenie HPV s negatívnym výsledkom tesne pred vami, potom by mohla mať istotu, že to má od vás.

Promiskuita - striedanie partnerov je vždy riziková a dnes bohužiaľ veľmi rozšírená, čo vedie k obrovskému nárastu a šíreniu pohlavných vírusových a bakteriálnych infekcií. U žien tieto ochorenia vyšetruje gynekológ a u mužov urológ. Očkovať sa proti HPV môžu tak ženy ako aj muži čo je dnes ešte pre mnohých novinka. Nie všetky vírusy HPV sú rovnako rizikové, takže riziko u vašej bývalej partnerky bude závisieť na tom či má niektorý z vysoko virulentných typov a na kvalite jej imunitného systému a obranyschopnosti jej organizmu.

Takže to môžete mať aj vy, ale nie na 100%. Ona je na tom horšie, vy slúžite len ako prenášač a môžete nakaziť novú partnerku a tá bude mať rovnaký problém ako tá predošlá. Menej virulentné typy HPV však môže zdravý organizmus potlačiť a infekcia sa spontánne vylieči. Niektoré štúdie dávajú zápal a rakovinu prostaty u mužov do súvislosti s niektorými typmi HPV. Poraďte sa s urológom, ako ďalej.