Mám obrovské výčitky, keď sa prejem

Som 21-ročná bulimička. Myslím, že už takmer úplne vyliečená. S bulímiou som začala asi pred rokom, ale už niekoľko mesiacov mám viac-menej triezvy pohľad na vec, stravujem sa normálne, netúžim schudnúť, neprejedám sa, nevraciam, doprajem si aj nezdravé veci.

Otázka

Som 21-ročná bulimička. Myslím, že už takmer úplne vyliečená. S bulímiou som začala asi pred rokom, ale už niekoľko mesiacov mám viac-menej triezvy pohľad na vec, stravujem sa normálne, netúžim schudnúť, neprejedám sa, nevraciam, doprajem si aj nezdravé veci (nemyslím tým nediétne, ale naozaj nezdravé - sladkosti a pod.)

Raz za čas sa ale prejem, nie nejako extrémne. Niekedy nemám výčitky, niekedy mám obrovské výčitky a vtedy to vyvraciam. Je to tak raz za mesiac. Keď sa to niekoľkokrát opakovalo, uvedomila som si, že toto prejedenie spôsobuje predmenštruačný syndróm, resp. samotná menštruácia. Vtedy sa prejem sladkostí, mám chuť veľa zjesť a neviem to ovládnuť tak, ako by som chcela.

Viem, že som pánom vlastného tela a rozumu, ale jednoducho vtedy sa neviem ovládnuť. Niekedy je to v rámci normy, niekedy to z výčitky vyvraciam. Pritom sa mi to vracanie bridí, možno ide len o ten zvyk: prejesť sa a vracať. Prosím, poraďte mi, ako sa zachovať. Viem, že toto je posledný krôčik od úplného vyliečenia, doteraz som to zvládla sama, ale s týmto akosi neviem sama pohnúť.

Odpoveď

Dobrý deň, teším sa že sa máte lepšie. Píšete, že zostáva ešte vyriešiť problém prejedania s následným zvracaním, ktoré sa objavujú v súvislosti s menštruáciou (1x do mesiaca). Bolo by dobré, aby ste si premysleli, čo viete spraviť preto, aby ste sa neprejedli (napr. nebudem mať doma zásoby jedla, keď na mňa príde chuť na prejedania a zaujmem sa nejakou inou činnosťou...) vopred budem mať premyslené, čo spravím v tej chvíli.

"V hlave" pracujem so svojimi výčitkami, vediem s nimi vnútorný dialóg. Keď sa aj náhodou stane, že sa prejem, tak sa budem snažiť nevracať (čiže skúsim vydržať nepríjemný pocit ťažoby po prejedení, prípadne pocit na vracanie, ktorého naliehavosť po čase poklesne, vyhnem sa miestu a situácii v ktorej viem, že by som určite vracala...).