Môže za bolesti žalúdka stres?

Dlhodobo som liečená na mentálnu bulímiu, hoci stav sa upravuje, nezvraciam, jem pravidelne i keď sa priznám, nie priam ukážkovú stravu. Problémy s vnímaním tela sú stále. Som dosť často v strese.

Otázka

Dlhodobo som liečená na mentálnu bulímiu, hoci stav sa upravuje, nezvraciam, jem pravidelne i keď sa priznám, nie priam ukážkovú stravu. Problémy s vnímaním tela sú stále. Som dosť často v strese vplyvom istých udalostí, bála som sa, že sa začnem prežierať, a tak som prešla na lieky ako jablčný ocot, chróm či štíhla línia.

Beriem ich pravidelne nie však výnimočne nad limit. Problém nastal, keď ma začal pobolievať žalúdok. Lekár určil diagnózu K30 (dyspepsia). Chcem sa teda opýtať, môže sa bolesti žalúdka stres, nevhodná strava alebo aj 4-mesačné branie tabliet jablčného octu v limite, ktorý je predpísaný 1-2 tablety denne + tie ďalšie tablety. Viac ako tri tablety celkovo som však denne nebrala.

Odpoveď

Bolesti brucha patria k diagnóze PPP a môžu sa objaviť aj v súvislosti s nevhodným stravovaním aj vo fáze keď zlepšujete Vaše stravovanie. Väčšina ťažkostí, ktoré vzniknú v súvislosti s PPP je prechodných. Samozrejme bolesti brucha môžu mať aj inú príčinu a môžu súvisieť aj s užívaním rôznych preparátov, predovšetkým pokiaľ bolesti vznikli v časovej súvislosti ako je to aj vo Vašom prípade.

Vzhľadom na dg M. bulímie (ale aj anorexie) nie je vhodné, aby ste užívali lieky, resp. prípravky podporujúce chudnutie, lebo je to len ďalší zo spôsobov (spolu s obmedzovaním jedla, vracaním, preháňadlami...) ktorými chcete znižovať hmotnosť a naďalej zostávate v chorobe. Doporučujem, aby ste uvedené preparáty prestali užívať.