Upchatý nos a suchý kašeľ

Mám dve deti a žijeme v Írsku, chcem sa poradiť, pretože príznaky choroby u deti sa nelepšia aj napriek tomu, že týždenne sme u lekára, v polovici augusta u obidvoch začala nádcha, lepšie povedané upchatý nos. Po týždni sa pridal kašeľ.

Otázka

Mám dve deti a žijeme v Írsku, chcem sa poradiť, pretože príznaky choroby u deti sa nelepšia aj napriek tomu, že týždenne sme u lekára, v polovici augusta u obidvoch začala nádcha, lepšie povedané upchatý nos. Po týždni sa pridal kašeľ, doktorka povedala piť čaj s citrónom a medom, po týždni som sa vrátila, lebo sa kašeľ zhoršil, nos stále upchatý bez teploty. Vravela dať si znova čaj, ja som však išla do lekárne.

Lekárnik mi poradil dávať Nurofen a Calpol pre dcérku, má 4, 3-krát denne plus sirupček na kašeľ a sprej do nosa s morskou soľou a aloe vera. Po týždni malá dostala teplotu, išla som späť, znova vírus a čaj. Nechala som malú doma 3 dni + víkend teplota ustúpila, išla do škôlky, 3 dni chodila na štvrtý deň som znova išla lekárovi, že má hnusný suchý kašeľ a nevyzerá dobre a sťažuje sa aj na uši.

Lekárka povedala znova len vírus, čaj a vypísala sirup na kašeľ, v nedeľu sme bežali na pohotovosť, lebo už v piatok sa jej vrátila teplota, nespala celú noc, bolelo ju uško, celý čas ledva papala. Doktorka povedala, že je to silný zápal uší a hrdla. Dala jej na týždeň antibiotiká a kvapky do uší, včera som bola na kontrole, malá stále kašle.

Doktorka povedala, že má ešte červené ušká, ale už nemám dávať žiadne lieky, nekľudne spí, v pondelok ju mám dať do škôlky, teploty už nemá, je to v poriadku alebo by sa mala doliečiť? Syn celý čas chodí do školy, má stále upchaty nos a kašeľ. Čo mám robiť, keď náš tunajší rodinný lekár nič nerobí (pite čaj s citrónom a medom) to všetko vylieči? Bojím sa, aby nemali vážne následky.

Odpoveď

Ide o klasický postup "rodinného lekára", charakteristický pre Veľkú Britániu a Írsko. Lekári tam vychádzajú z predpokladu, že deti jednoducho kašlú a hotovo. Najpravdepodobnejšou spúšťacou príčinou nádchy, upchatého nosa a ďalších príznakov je alergia.

Buď alergia na jesenné buriny (palina - rag weed alebo príbuzné druhy). Inou možnou príčinou je prítomnosť pliesní vo vašom obydlí. V liečbe treba skúsiť antihistaminiká, napr. skúste deťom v lekárni kúpiť Loratadine, Cetirizine alebo nejaké podobné antihistaminikum. Možno to postačí, ak nie, tak by bol vhodný nosový sprej s kortikoidnou látkou, aby sa nos uvoľniť.

Dieťa sa dobre vyspalo a aby nehrozili komplikácie zo strany opakovaných zápalov stredného ucha (ktoré môžu dieťaťu poškodiť sluch a naozaj ho môžu poznačiť na celý život). Tieto lieky sú vhodné aj na dlhodobú liečbu. Ako dočasné riešenie na 5-7 dní môžu poslúžiť aj dekongestívne nosové spreje (Nasivi, Otrivin, Olynth, Tysin a podobne).

Nepodávajte ich ale dlhšie ako 5-7 dní. Aj keď žijete v Írsku, asi nejedávate veľa rýb. Na posilnenie imunity kúpte deťom v lekárni rybí tuk a denne im ho dajte v primeranej dávke. A určite mi po čase napíšte, že ako ste pochodili. Ak sa veci nepohnú k lepšiemu, tak mi napíšte adresu vašej rodinnej lekárky a ja jej napíšem, lebo to anglické zdravotníctvo ma už (na základe množstva podobných listov, ako ste mi napísali) začína pekne .... hm ... iritovať.