Alergia na brezovité ovocie

Dobrý deň, dva roky mám zistenú alergiu na brezovité, liečim sa Staloralom 300, v čase kvitnutia beriem aj antihistaminiká. Pôvodne mi robilo problém jedenie jabĺk (šteklenie v ústach), tento rok sa objavil opuch pery po konzumácii čerešní a marhúl. Teraz skoro mesiac pociťujem denne akoby mierne pálenie a pocit sucha na jazyku a hornom podnebí, ráno menej, večer viac. Potraviny ako ovocie, zeleninu, korenie a orechy vôbec nekonzumujem - mám obavy z alerg. reakcie - alergolog mi predpísal Rupafin a Prednison, ktoré mám užiť ak by po nejakom jedle začalo svrbenie alebo opuch v ústach. Sú tieto lieky dostatočné na to, aby zabránili anafyl. šoku? Obavy z neho mi bránia v konzumovaní akejkoľvek zeleniny a akéhokoľvek ovocia. Sú moje obavy namieste, alebo sa mám vyvarovať len ovocia, ktoré mi spôsobilo problém a ostatné druhy môžem konzumovať tak ako doteraz? A aká môže byť príčina problémov s pálením jazyka? ORL nič nezistil.

Otázka

Alergia na brezovité ovocie

Odpoveď

Rupafin a Prednison môžu ovplyvniť menej závažné alergické reakcie po potravinách. Ak by bolo reálne riziko anafylaktického šoku, predpisuje sa k tomu ešte adrenalínové pero- Epipen. U vás sa pravdepodobne jedná o tzv. orálny alergický syndróm, čo je skrížená peľovo-potravinovaá alergia na základe istých spoločných chemických štruktúr obsiahnutých v určitých peľoch a potravinách, hlavne rastlinného pôvodu. Pri tomto type potravinovej alergie málokedy dochádza k závažným celkovým alergickým prejavom ako je anafylaktický šok. Nemyslím, že by bolo potrebné vyhýbať sa apriori všetkej zelenine a ovociu. Môžete napokon vždy postupne vyskúšať každú jednotlivú zeleninu či ovocie v minimálnom množstve, a ak nič nepocítite, môžete potravinu konzumovať. Aká je príčina vašich aktuálnych pocitov v ústnej dutine- to naozaj nie je možné riešiť týmto spôsobom. Problém- ak trvá- je potrebné rozanalyzovať s vaším imuno-alergolgógom. Jednou z príčin môže byť aj z nejakého dôvodu zhoršená tolerancia Staloralu.