Nafukovanie, plynatosť a výtok z konečníka spojený s veľkými bolesťami

Mám osemnásť rokov, od svojich 15-tich navštevujem gastroenterologické ambulancie pre nafukovanie, plynatosť, výtok z konečníka /hlieny/. V 15 mi robili testy na celiakiu /dvakrát neg., raz pozitiv./, kolonoskopiu, bioskopiu tenkého čreva. Nezistili mi okrem intolerancie na fruktózu a laktózu nič.

Otázka

Mám osemnásť rokov, od svojich 15-tich navštevujem gastroenterologické ambulancie pre nafukovanie, plynatosť, výtok z konečníka /hlieny/. V 15 mi robili testy na celiakiu /dvakrát neg., raz pozitiv./, kolonoskopiu, bioskopiu tenkého čreva. Nezistili mi okrem intolerancie na fruktózu a laktózu nič.

V 17-tich som pre ukrutné bolesti konečníku navštívila pohotovosť, na chirurgii mi povedali, že mám trhlinku, dali mi masť a repíkové kúpele. No tým sa začalo pre mňa peklo. Každý deň v trvaní asi mesiac - dva som každý deň /hlavne večer/ plakávala od bolesti, nevedela čo so sebou, chodila po byte ako lev v klietke, ako hrozne ma bolel konečník, mala som ho celý voľaký zdeformovaný, vyliezajúci von, steny boli nepružné. znova pohotovosť- zápal konečníku. Konečne som narazila na dobrú pani doktorku, tá bola v šoku ako môže mať mladé dievča takéto problémy.

Hneď mi povedal,a že treba spraviť kolono, rektoskopiu, magnetickú rezonanciu a následne operácia a plastika. Ale bohužiaľ, tá ma dala inému lekárovi a on mi odporučil iba cviky. Prosila som ho nech mi spraví aspoň tie vyšetrenia. Robili mi kolonoskopiu - samozrejme ani len hemeroidy mi nezistili. Na magnetickej mi našli dve cysty v ováriu. A tým to haslo, vždy mi iba pozrel konečník, skúsil brucho, zapísal si a o mesiac kontrola. Že mám cvičiť na konečník a nasadil mi dicetel. Po týždni užívania som mala dva krát samovolný hnačkovitý únik stolice a to bolo pre mňa dosť, aby som k nemu prestala chodiť.

Nehľadal príčinu iba mi chcel naslepo nasadzovať lieky. Zabudla som ešte spomenúť tie hlieny, ktorým sa vôbec nevenoval. V tých 15-tich som tie hlieny mala ešte celkom fajn, ale s tým zápalom konečníka sa dostavili v takej miere, že samovoľne zo mňa idú von /nosím toaletný papier v nohavičkách inak by som si mohla ale 30-krát denne meniť/ bez toho aby som bola na stolici, alebo vôbec na wc. Sú vo veľmi veľkej miere. Jediná asi kto sa o to riadne zaujímala je moja alergologička /senná nádcha/, ktorá okamžite ako som jej to povedala, mi spravila potravinové alergie a poslala vzorku hlienu na rozbor /tiež bola v absolútnom šoku čo to zo mňa ide.

No zase nič - ani alergie a v hliene nič nezistili. Ja už skutočne neviem čo robiť preto sa obraciam na tieto poradne. Ešte by som spomenula že sa snažím stravovať zdravo, veľa vlákniny, jem aj psyllium, pitný režim až nad normu niekedy, no po akomkoľvek jedle som hneď nafúknutá, plyny, grganie... Pridružila sa mi k tomu bulímia, pani psychiatrička uviedla, že mi to pravdepodobne začalo z týchto gastro problémov, že som to jedla chcela dať von, aby som ním predišla. Viem, že mám na to nízky vek, ale našla som na webe článok o rakovine konečníka a príznaky všetky sedia. ale to by hádam na magnetickej zistili nie? Mama mala rak. krčka maternice a dedo zomrel na rak. prostaty.

Odpoveď

S najväčšou pravdepodobnosťou trpíte „syndrómom dráždivého čreva“. Nejde teda v žiadnom prípade o rakovinu. Ani to nie je nič neliečiteľné, len na úpravu vášho stavu treba správny terapeutický režim a lekári asi nenašli čas podrobne vám to vysvetliť a venovať sa vám systematicky, dlhodobejšie až do nápravy. No ak by ste svoje problémy neriešila ďalších 20 rokov, vznikali by v čreve ďalšie problémy (hemoroidy, polypy a i.) a chronické zápalové stavy, mikrobiálne disproporcie a pod. a to všetko sú rizikové faktory z dlhodobého hľadiska.

Táto ešte donedávna pomerne málo sa vyskytujúca diagnóza „syndróm dráždivého čreva“ je dnes „hitom“ medzi zažívacími zdravotnými problémami, často práve u mladých ľudí. Ide o funkčné ochorenie bez prítomnosti nejakej anatomickej poruchy v čreve. Za hlavné príčiny sa pokladá kombinácia chronického stresu (neurózy) s nesprávnou výživou a životosprávou. Keďže ženy a dievčatá sú citlivejšie a psychicky labilnejšie, trpia týmto problémom asi trikrát častejšie než mužská časť populácie. Ide teda do veľkej miery o psychosomatické ochorenie.

Porucha sa pomerne rýchlo upraví ak pacient systematicky vylúči v svojej životospráve rozhodujúci zdroj stresu a upraví svoj výživový, pohybový a spánkový režim. A to je práve ten veľký problém, že pacienti jednak nevedia ako, alebo nedokážu, nemôžu, alebo nenájdu vôľu a silu urobiť podstatné zmeny a spoliehajú iba na lekárov a lieky a tí zasa nemajú toľko času sa im venovať. Inokedy aj majú chuť a vôľu upraviť svoj celkový životosprávny režim, ale nevedia zmeniť negatívne okolité vplyvy a podmienky v škole, práci či rodine. Vaša intolerancia na fruktózu a laktózu môže byť len dočasná a môže súvisieť s momentálne zníženou funkciou čreva.

Mnohé prípravky (lieky), ktoré berú pôsobia kontraproduktívne (opačne) a zhoršujú stav ako aj nesprávne diéty. Nejde teda v skutočnosti o závažné ochorenie aj keď príznaky tak niekedy vyzerajú, ale o správny liečebný a režimový postup. Čo teda môže zmeniť každý je prirodzená osobná životospráva, liečivá a diétna výživa, spánok, pohyb a cvičenie a antistresový režim. Takáto komplexná „režimová liečba“ s postupným odbúraním aj okolitých negatívnych vplyvov pomôže u tejto diagnózy viac než lieky. Lieky tu majú skôr pomocnú funkciu v prvých fázach pri potláčaní neurózy alebo infekcií.

Dráždivé črevo a jeho zmenená funkčnosť h čreva sa prejavuje buďto zahlienením a hnačkami ako je tomu u vás a u niekoho zase zápchou, náhlym nutkaním na stolicu a potom zasa zápchou. Pod prirodzenou „režimovou terapiou“ teda rozumieme zmenu životosprávy v tých oblastiach ktoré vedú k rozvoju a zhoršovaniu choroby a dodržiavanie tých zásad ktoré vedú k zlepšeniu. „Dobrý pán doktor(ka) nie je ten ktorý vás chce poslať na desiatky vyšetrení, dať vám horu liekov a nechať vás operovať na plastike. Buďte rada, že to nie je nutné a navyše by to ani nepomohlo, takto sa táto diagnóza nelieči. Hovoríte, že beriete psyllium, jete veľa vlákniny, pijete veľa tekutín, jete zdravo a aj tak máte problém.

To všetko sú však umelé prístupy. Problém je vo vašom čreve a v jeho silne podráždenom epiteli, ktorý sa potrebuje ukľudniť. Tu môže práve aj nadbytok vlákniny zhoršiť dráždenie. Navyše v takto podráždenom črevnom epiteli nie je správna bakteriálna flóra a to tiež komplikuje situáciu. Váš fyzický stav vás neurotizuje a možno máte aj iné zdroje stresu (škola, rodina, partner). Takže začnite ukľudnením črevného epitelu a to tým že vo forme bežnej stravy budete prijímať látky, ktoré majú „sťahujúci“ účinok na sliznice a „nedráždivý“ prípadne protizápalový účinok. V podstate ide o diétu aká sa dáva deťom, keď majú hnačky. Sťahujúci účinok majú triesloviny v čiernom čaji (ruský , indický, čínsky sypaný nie v nálevových sáčkoch), zelený čaj sypaný, čaji z dubovej kôry.

Čierne a zelené čaje uvoľňujú v prvých dvoch minútach viac kofeínu (teínu) a až po 4-8 minútach trieslovinu theanin (tanín), ktorá má sťahujúci a protizápalový účinok. Vo všeobecnosti sa triesloviny z rastlinných substrátov vylúhujú až neskôr a prípadne v opakovanom druhom výluhu. Preto ak chcete znížiť účinok kofeínu a zvýšiť účinok trieslovín prelejte čajovinu nakrátko horúcou vodou, tú do minúty vylejte a potom lúhujte 4-8 minút, aby sa vyluhovali triesloviny. Pri jeho pití by ste mali cítiť trpkastohorkastú chuť a sťahovanie na konci jazyka - vtedy obsahuje viac trieslovín. Necukrujte si ho-cukor zrieďuje stolicu. Urobte si liter – dva takéhoto čierného alebo zeleného trieslovinového čaju denne (rovná polievková lyžica sa cez sitko preleje vriacou vodou preč do výlevky a čaj ponoríme aj so sitkom do litra vriacej vody a po 10 minútach ho vyberieme. Vlažným alebo odstátym čajom zapíjajte jedlo miesto vody, alebo ho pijte v rámci smädu odstáty počas dňa.

Striedajte ho niektoré dni s čajom z dubovej kôry(sypaný v lekárni) a s čajom Tormentan ktorý je určený špeciálne určený na chronické zápaly čreva s čajom z listov a plodov brusnice a pravej lesnej čučoriedky, obe rastliny sú najzámejším ľudovým prostriedkom proti hnačke. Neviem v akej forme jete vlákninu. Tá sa vyskytuje vo všetkom ovocí a zelenine. Ale vy nemôžete jesť príliš veľa hrubozrnnej vlákniny, lebo mechanicky príliš dráždi črevo. Ani nejedzte teraz nalačno a často všetky druhy surového hrubovláknitého ovocia a zeleniny, zvlášť tie ktoré sú pikantné, príliš ostro kyslé, príliš povzbudzujúce trávenie.

Navyše hrubá vláknina pomáha skôr pri zápche a vy máte hlieny a hnačky takže treba prijímať menej dráždivé jemnozrné formy vlákniny, rozmixované rozvarené a v kombinácii s trieslovinovou a stravou ktorá „stavia“ a nedráždi napr. banány, mrkvička, zemiaky varené, tekvica, špenát, ryžu, quinoa a proso neobsahujú lepok, niektoré cestoviny,diétne sucháre a piškóty, obyčajné rožky, menej kyslé odrody jabĺk, brusnice a čučoriedky aj málo sladené kompóty z nich, ďalej varený karfiol, brokolicu, kel všetky aj vo forme polievok. K tomu môžete v malých množstvách pridať dietne vyvarené, nekorenené mäsko všetkých druhov aj rybacie, vajíčko natvrdo, nedochutený a neprekysnutý jemný tvaroh, čerstvý neochutený, nesolený a nekvasený syr z mlieka, čerstvý jednodňový ovčí a kravský syr, neochutenú mozarelu, neochutené tofu.

Zeleninu a ovocie jedzte do mäkka varenú a v menších množstvách surovú a len v malých kusoch, jemnozrne rozmixovanú a pridanú do varenej, ľahkostráviteľnej stravy kvôli vitamínom (kašovitá). Ide o to aby vám potrava v príliš hrubých kusoch, potrava nerozvarená a zle rozhryzená, hrubovláknitá, nestráviteľná, prepražená apod. mechanicky príliš nedráždila chorú a citlivú sliznicu tráviacich ciest a čreva. Medzi jedlami robte aj primerané prestávky, aby si tráviaci trakt oddýchol a ukľudnil sa a v to čase práve môžete popíjať od smädu odstáte trieslovinové čaje. Testujte opatrne čo pôsobí priaznivo a čo dráždivo na vaše črevo. Účelom vašej diéty je okrem mechanického šetrenia aj chemické a termické šetrenie slizníc tráviaceho traktu a s cieľom zabrániť podráždeniu chorých slizníc akýmkoľvek spôsobom a znížiťsekréciu tráviacich štiav pri požití potravy.

Chemicky dráždivými látkami sú látky vznikajúce pri pečení a vyprážaní či už mäsa, alebo škrobových či iných potravín, pikantné látky a jedlá, prepálené tuky a veľa tukov a olejov v jedle, alkoholické nápoje, všetky farbené potraviny, cigarety, presolené a prekorenené jedlá, kyslé octové jedlá a výrobky, koncentrované kyseliny z ovocia a zeleniny umelé ovocné šťavy a džúsy, príliš kyslé čerstvé šťavy z ovocia (dajú sa tlmiť rozmixovaním banánu, mrkvy), kečupy, balzamikové octy, surová cibuľa, surový cesnak, prepálené tuky, margaríny, káva a extrakty z kávy, umelé farbené a dochucované nápoje (rôzne koly) a minerálky, príliš sýtené nápoje CO2, presladené nápoje, horúce nápoje a jedlá, studené a ľadové nápoje a jedlá, všetky druhy smažených a presolených zemiakových či iných čipsov, hranolkov, pikantné KFC a McDonald\'s výrobky, proste nič smažené a vyprážané na oleji, tiež žiadne majonézy a dressingy, údeniny a spracované mäsové výrobky (klobásy, salámy, párky, slaniny a pod.) proste dobrú, domácu varenú a dusenú stravu, takú aká sa dáva 5 ročným ďeťom alebo v liečebniach v rámci „šetriacej črevnej a žalúdkovej diéty“ .

V akútnej fáze sa vyhnite aj inak zdravým kvasným potravinám ako je kyslá kapusta, čalamáda, nakladané uhorky, bryndza, kyslomliečne výrobky a zrejúce a pikantné syry. Pozor na tuky a zvlášť na umelé margaríny a rôzne “zaručene zdravé“ pomazánky a oleje. Akýmkoľvek tukom a mastným potravinám sa teraz vyhnite. V prípade tuhšej stolice a zápchy použite pri príprave pokrmov malé množstvá masti, masla alebo slnečnicového či olivového oleja – sledujte ktorý tuk vám neškodí a ten občas použivajte bežným spôsobom. Všetky tuky a oleje uskladňujte vždy krátkodobo a vždy v chladničke a tme. Zoxidované, staré, prepálené a presmažené tuky môžu veľmi zhoršiť vaše ochorenie.

Jedzte pravidelne, pokiaľ možno v kľude, málo a doprajte si čas na jedenie. Vyhýbajte sa veľkým dávkam jedla naraz , nejedzte hltavo a rýchlo nepohryzenú potravu a nepremiešanú so slinami, nejedzte na noc (po 17,30h), ráno začínajte vlažným čajom (horeuvedené čaje) a suchárom či diétnou piškotkou (kesík Marína a pod.) neskôr napr. banán a celkovo jedzte menej. Pozor, nikdy nejedzte na lačno , alebo po dlhšej prestávke ostré, korenené a pikantné, presolené, mastné, studené a horúce, niektoré lieky. Vždy uvažujte, či to čo konzumujete by ste dala svojmu 5 ročnému dieťaťu. Na večeru jedzte ľahké kašovité jedlá (krupicu, kaše z obilia, zeleniny, a rozomleté alebo rozmixované mäso a iné ľahké jedlá) a znovu trieslovinové a protizápalové a stavajúce čaje. Veľmi ukľudňujúci a staviaci účinok má ryža uvarená s mrkvičkou (ryžovomrkvový vývar) vo forme hustejšej polievky ktorú len trochu prisolíme, alebo varená ryža s marhuľovým kompótom.

Do ryžovomrkvového vývaru či nákypu potom môžete pridávať rôzne prílohy na slano alebo na sladko. Kúpte si masť „Faktu (ukľudňuje zapálený konečník) a aplikujte keď sa opláchnete po stolici. Čípky detralex aplikujte na ukľudnenie hemoroidne vydráždeného konečníka či v prípade vytvárania hemoroidov. Vyskúšajte či vám neurobí dobre občas aj živočíšne uhlie proti hnačke „Carbosorb“. Okrem stravovacieho režimu si musíte zaviesť aj psychohygienický režim a pohybový, režim, režim spánku a regenerácie (samozrejme žiadne fajčenie, alkohol a nočné žúrovanie s priateľmi análne praktiky pri intímnych kontaktoch a pod. neprichádzajú do úvahy) . To je neoddeliteľná a rovnako dôležitá súčasť liečby (antistresová liečba.).

Musíte prehodnotiť, kto a čo vás najviac systematicky stresuje (okrem samotnej choroby) a pokúsiť sa to eliminovať. Niekedy je práve toto ťažšie než úprava výživového a pohybového režimu. Znamená to, že teraz nesmiete mať na sebe toho veľa, naháňať nejakú veľkú kariéru či veľké športové či učebné výkony a pod. Všetko čo vás preťažuje by ste teraz mala vynechať. Režimová terapia znamená, že si doprajete čas na seba a na správny režim vo výžive, pohybe a odpočinku. Vaši blízki by to mali vedieť, že ste chorá a mali by akceptovať váš režim a pomáhať vám dodržiavať ho. Sami by z vášho režimu mohli prebrať mnoho užitočného pretože tento režim sa veľmi nelíši od režimu a životosprávy normálneho zdravo žijúceho človeka.

Lenže zdravý človek ho môže občas porušiť, ale vy keďže ste v liečbe ho musíte dodržiavať prísne a nepretržite kým sa vám stav neupraví a aj potom musíte byť opatrná a niektoré zásady dodržiavať nepretržite ďalej. Mal som prípady keď sa tento syndróm pacientkam zlepšil vždy keď sa dostali z príliš stresujúceho vplyvu istej (trebárs aj milujúcej) osoby. Vždy keď boli opäť spolu, problém sa vrátil. Strach, prenasledovanie, ohrozovanie, šikana, prílišný dohľad, ťažké skúšky, prenasledovanie v zamestnaní, škole a pod. môžu byť významným rizikovým faktorom pri vzniku a liečbe tohto ochorenia.

Ďalšou z príčin podráždeného čreva a ťažšieho návratu do normy je rozvrat bakteriálnej flóry v hrubom čreve. Možno neviete, že sa u zdravého jedinca sa tu nachádza až niekoľko stovák bakteriálnych druhov, ktoré črevo osídľujú, patria tu, lebo mnohé z nich produkujú významne výživové, vitamínové a esenciálne zložky, ktoré nevie vyprodukovať naše telo samo a bez ktorých by sme ochoreli. V chronicky zapálenom a podráždenom čreve sa mení pomer jednotlivých druhov baktérií a pomnožia sa tam aj infekčné druhy, zatiaľ čo niektoré zdravé sa potlačia a táto disproporcionalita druhov sa spôsobujúca hnačky sa niekedy rieši pomocou liekov, ktoré síce potlačia patogénny druh, ale zároveň aj osožné druhy a tým sa môže ešte prehlbiť disproporcionalita v druhovom osídlení čreva s následným nástupom a pomnožením problematických druhov baktérií. A preto je snaha lekárov pri liečbe postupne so zlepšením stavu upúšťať od liekov a naučiť pacienta prirodzenej režimovej terapii, ktorou si potom udržiava zdravie už sám.

Po ukľudnení čreva horeuvedenými diétnymi postupmi a zlepšení stavu preto začnete opatrne skúšať aj iné potraviny napr. kvasné výrobky, ktoré ste mali najprv zakázané. Cieľom je obnoviť vám postune črevnú flóru užitočnými baktériami.Vždy však platí jedno pravidlo: musíte sama skúšať čo vám robí v danej fáze liečby dobre a čo vám stav zhoršuje. Hlavné zásady som vám naznačil. Postupne zistíte, že to čo ste ešte včera nemohli vám už neskôr neškodí, alebo naopak niečo predtým bežné vám začne robiť problémy. Napr. dnes nemôžete jesť kyslú kapustu a bryndzu, ale neskôr po zlepšení stavu vám môže liečba hnačky spôsobiť zápchu a vtedy siahnete po niektorých potravinách, ktoré podporujú peristaltiku čriev a ktoré ste mala v akútnej fáze zakázané. Jeden z úkolov pre vás je teda sledovať či sa hnačky postupne nemenia na zápchu a vtedy treba nasadiť prirodzenú hrubšievláknitú stravu (jabĺčka, surovú zeleninu a pod.).

Nikdy si nesmiete nasadiť dlhodobo len jeden druh diéty, ktorá vám práve robí dobre. Postupné striedanie dravých potravín vám zabezpečí všestrannú výživu a odolnosť zažívacieho traktu. Vaše problémy s bulímiou svedčia o prítomnosti psychickej neurózy ktorá sa samotným ochorením ešte zhoršuje. Preto ku všetkým vyššie uvedeným postupom ešte musíte pridať aj pohybový a kondičný rehabilitačný režim, dostatok spánku a prestávok v práci a duševnej psychohygieny. Pohybové aktivity hlavne v prírode pôsobia integrovane pozitívne aj na fyzické aj na psychické kapacity. Vychádzky v prírode, turistika, horská cyklistika, beh, plávanie a korčuľovanie v prírode, záhradka, pestovanie kvetov a chov zvierat sú v komplexnom hodnotení rekreačných športov a činností na prvých miestach pokiaľ ide o pozitívny prínos pre celý organizmus.

To preto, že sa nielen hýbete a zvyšujete tak svoju otužilosť,kondíciu a imunitu na slnku a vzduchu, ale prírodné a prirodzené prostredie a jeho krása a kľud lieči aj vašu psychiku a kompenzuje traumatizácie a stresy ktoré podstupujeme nedobrovoľne v škole, práci, rodine, na úradoch, v televízii, s partnerom atď. Zlé sociálne prostredie a vzťahy, psychické napätie, neuróza, vyčerpanie naozaj veľmi negatívne ovplyvňujú toto ochorenie a jeho prognózu. Obmedzte kontakty nakoľko je to možné so stresujúcim prostredím a ľudmi a vytvárajte si priestor a čas pre milých ľudí a pozitívne aktivity.

**Vyhnite sa tiež negatívnym vplyvom dnešnej mobilovej, počitačovej a televíznej éry a jej psychicky deštrukčnému pôsobeniu. Ak máte v rodine či okolí veriacich ľudí a pôsobia na vás ukľudňujúco spojte sa s nimi. Správne praktizovaná viera môže predstavovať dobré útočisko pre mnohých psychicky vystresovaných v dnešnom svete.**Avšak nasilu vnucovaná viera môže byť aj stresujúcim faktorom podobne ako škola. Uvážte sama či využijete aj túto možnosť.

Milá slečna, možno ste sklamaná tým, čo vám radím a zdá sa vám to zložité a chcela by ste to vyriešiť rýchlo, liekmi a pomocou nejakého lekára. Ale sú poruchy zdravia, ktoré vznikajú vplyvom zlej životosprávy a stresov preto sa dajú riešiť jedine jej nápravou a trvalým znížením stresu na únosnú mieru. Nie je to ľahké a rýchle ako s liekmi, ale je to trvalé a má to výhodu v tom, že ste mladučká v najkrajšom veku a rozkvete a keď sa to teraz naučíte tak sa do budúcna vyhnete nielen terajším problémom, ale zdravá životospráva a psychohygiena vás ochránia pred ďalšími nepríjemnými civilizačnými ochoreniami aj vo vyššom veku.

Ak budete mať nejaké nejasnosti a záujem napíšte ďalšiu otázku, prípadne sa spojte s redakciou serveru zdravie a požiadajte o telefonickú konzultáciu so mnou na nejakom tel. čísle ktoré im necháte. Nie všetky rady sa vám musia osvedčiť, vyberte si tie ktoré vám prinesú úľavu. Kúpte si v zdravotníckej predajni jednoduchú literatúru pre laikov o syndróme dráždivého čreva a vzdelajte sa v problematike. Bádajte a pýtajte sa ďalej a po čase uvidíte, že ste zvládla svoj zdravotný problém. Riešenie je len čiastočne u lekárov. A kľudne sa ozvite znovu.