Bolesť chrbta

Chcel som sa spytat na bolest chrbta cez zimu som posiloval a cvicil sme tam kde boli nizke teploty a pri cviceni sme sa zohrali tak si dali dole svetre a cvicil iba v trickach tym padom som prechladol zacalo ma boliet chrbat z nicoho nic tak som siel k doktorovi ten ma odporcucil k ortopedovi pretoze ta bolest prechadzala do prs ortoped mi dal lieky a injekciu a nezabrala tak ma poslal na elektroliecbu a nezabraala a tak som potom nesiel ani za ortopedom dalej isiel som sa dat vymasirovat a to mi trosku pomohlo ale kazdy den ma boli chrbat ale zvykol som si natu bolest ale chcem sa jej zbavit ved mam 20 rokov tak som siel opat obvodnemu a ten mi povedal ze mam si nanu zvykat pocas zivota a ze po pripade ak bude velka dal mi tabletky dorsiflex 200mg ale mne kazdy den boli ten chrbat tak chcem sa spytat ako dalej mam postupovat dakujem tu je sprava z ortoped.vysetrenia. Vo frontalej rovine th segmente s forme vykrivenie,obmedzena dynamika citlive paravertebralne svalstvo maximum bolesti v oblasti costotransverslanych spojeni th 10 1 sin pri palpaci hmatne myogelozy, pritomne pseudoradikularne drazdenie, kozny kryt intaktny bez zapalovych markant, hrudny kos bez deformity. Dg costotransverzlany blok th chrbtice.

Otázka

Chcel som sa spýtať na bolesť chrbta cez zimu, posilňoval som a cvičili sme pri nízkych teplotách. Pri cvičení sme sa zohriali, dali dole svetre a cvičili iba v tričkách. Tým pádom som prechladol, začal ma bolieť chrbát z ničoho nič, tak som šiel k doktorovi. Ten ma odporučil k ortopédovi, pretože bolesť prechádzala do pŕs.

Ortopéd mi dal lieky a injekciu, nezabrala. Tak ma poslal na elektroliečbu, ani tá nezabrala. Dal som sa vymasírovať, to mi trošku pomohlo, ale každý deň ma bolí chrbát, ale zvykol som si na tú bolesť, ale chcem sa jej zbaviť. Veď mám 20 rokov. Tak som išiel opäť k obvodnému, a ten mi povedal, že mám si na ňu zvykať počas života. Poprípade, ak bude veľká, dal mi tabletky Dorsiflex 200mg. Mňa ten chrbát bolí každý deň, ako ďalej mám postupovať?

Tu je správa z ortopedického vyšetrenia: Vo frontálnej rovine th segmente s forme vykrivenie, obmedzená dynamika, citlivé paravertebrálne svalstvo, maximum bolesti v oblasti costotransverslaných spojení th 10 1 sin, pri palpácii hmatne myogelózy, prítomné pseudoradikulárne dráždenie, kožný kryt intaktný bez zápalových markant, hrudný kôš bez deformity. Dg costotransverzálny blok th chrbtice.

Odpoveď

V budúcnosti by ste sa určite mali vyvarovať posilňovaniu a cvičeniu v chlade, spoteniu a následnému pobytu v chlade. Nevhodná je aj jednostranná statická záťaž, vlhké teplo. V akútnom štádiu je vhodná analgetiko-myorelaxačná liečba (užívanie liekov, ktoré zmierňujú bolesť a uvoľňujú svalstvo).

Následne by bolo dobré absolvovať komplexnú liečbu ako rehabilitačné procedúry a liečebnú telesnú výchova, podľa doporučenia lekára, špecialistu v odbore fyziatria a balneológia. Je možné zmiernenie ťažkostí aj ďalšími nefarmakologickými postupmi ako je TENS, akupresúra, akupunktúra.