Nadmerné potenie hlavy

Nakoľko už dlhšiu dobu (3 roky) po mozgovej príhode v oblasti malého mozočka (júl 20120) trpím nadmerným potením v oblasti vlasovej časti hlavy, v noci aj počas dňa. Pri malej záťaži sa potenie ešte zvyšuje, aj pri obyčajnej chôdzi.

Otázka

Nakoľko už dlhšiu dobu (3 roky) po mozgovej príhode v oblasti malého mozočka (júl 20120) trpím nadmerným potením v oblasti vlasovej časti hlavy, v noci aj počas dňa. Pri malej záťaži sa potenie ešte zvyšuje, aj pri obyčajnej chôdzi. Z vlasov mi kvapká pot a nemôžem to nijako ovplyvniť.

Odznie to samo po 5-10 minútach. Liečim sa u neurológa. Lieky, ktoré dlhodobo užívam (VIMPOCENTIN-5mg 1,1,0,TROMBEX 250mg 0,1,0 RIVOTROL 0,5mg 1,0,1,internista-CONCOR 5mg 0,0,0,5,EZETROL 1,0,0, GASTR0-KREON 300mg-1,1,1,CIEVNE-MOBIVENAL 1,0,0-PSYCHIATER- ALVENTA 75mg-1,0,0).

Tieto lieky musím denne užívať. prosím vás o radu, prípadne aké vyšetrenie mi odporúčate pre odhalenie príčiny nadmerného potenia v oblasti hlavy.

Odpoveď

Trochu ste sa síce vo svojej otázke vzdialil od témy tejto poradne, ktorou je primárna prevencia rakoviny, ale nevadí, lebo vám aspoň môžem zablahoželať, že nemáte túto ťažko liečiteľnú chorobu. No z vašej otázky vyplýva, že neriešiteľných zdravotných problémov je veľa a aj keď sa na nich neumiera, tak vedia pekne znepríjemniť život. Je viacero možností vysvetlenia efektu nadmerného potenia na hlave. Môže ísť aj o neurologický problém v súvislosti s mozgovou príhodou.

Môže to tiež súvisieť aj s disproporciami a insuficienciami srdcocievného a mozgovo-cievného systému a pretlakom krvi do mozgu. Normálne je problém opačný a chorí mávajú skôr nedokrvenosť mozgu a rôzne spastické a sklerotizačné následky, no u vás je to teraz opačne a je pravdepodobné, že sa na tom podieľa kombinácia mnohých veľmi komplikovaných liečiv ktoré beriete. Neviem v akom zdravotnom stave ste teraz a či je možné skúsiť pod dozorom jedného skúseného lekára vypustiť, nahradiť či znížiť dávky niektorých liekov, ktoré by to mohli ovplyvňovať, ale bolo by to dobré.

Ak sa to jednému nedarí vyriešiť, tak by sa nad tým malo zamyslieť konzílium lekárov vrátane farmakológa. Ak je to bočný účinok niektorých liekov, ktoré musíte brať, alebo účinok ich vzájomnej kombinácie a existujú liekové ekvivalenty s podobným biologickým účinkom ale iného chemického zloženia a menším rizikom bočných účinkov, tak ich treba skúsiť nahradiť ich. Ide napr. o klopidogrel (Trombex), ktorý je veľmi účinným moderným liekom (antitrombotikum používané napr. miesto warfarínu), ktorý má ale v odborných správach signalizované nežiadúce interakcie s niektorými psychofarmakami antidepresívneho a antiepileptického charakteru, ktoré aj vy beriete (Rivotril, Alventa).

Aj ostatné preparáty na cholesterol (Ezetrol), proti praskaniu ciev (Mobivenal) sú novšie lieky, ktorých bočné účinky a liekové interakcie sú menej v praxi známe. No konkrétne CONCOR je pomerne bežným liekom u ktorého sa medzi nežiadúcimi účinkami vyskytuje „nadmerné potenie“ a tak môže byť jedným z vinníkov.Prečo sa však potíte nadmerne len na hlave súvisí určite aj s niektorým ďalším liekom, ktorý beriete. Takmer všetky preparáty, ktoré beriete majú svoje liekové ekvivalenty (nie generiká) iného chemického zloženia ale podobného účinku a lekári môžu zvážiť náhradu.

Je zjavné, že lekári vám chcú dávať tú najúčinnejšiu liečbu a tak došlo nezávisle zo strany viacerých špecialistov k indikácii takej kombinácie novších zložitých preparátov s nepredvídateľnými vzájomnými interakciami, že vznikol aj tento nežiadúci účinok spojený s extrémnym potením hlavovej časti. Keďže menej je niekedy viac, je potrebné aby lekári vzájomne konzultovali a jeden skúsenejší všeobecnejšie zameraný lekár nech doporučí zmenu niektorých liekov za iné s adekvátnym účinkom.

Viaceré z nich „nemusíte brať neprestajne“ a možno ich na určitú dobu vysadiť pod kontrolou lekára, iné možno nahradiť ekvivalentným liekom. Tak by sa ukázalo či to má vplyv na zmenšenie vášho problému a či potom iný náhradný liek nebude mať priaznivejší efekt v tomto smere. To však vyžaduje veľa času od lekára, ktorý sa nad tým bude zamýšľať. Neviem v akom ste zdravotnom stave, ale podľa liekov ktoré beriete súdim, že by vám určite urobil dobre okrem liekov aj konzervatívny terapeutický prístup k životospráve a potom by ste mohol brať časom menej liekov.

Tak by ste mal aj menej bočných nežiadúcich účinkov a aj iných rizík z brania množstva liekov, lebo ako špecialista na prevenciu rakoviny musím zdôrazniť, že štatisticky sa branie ťažkých liekov podieľa na výraznom vzostupe rizika mutagenity čiže vzniku chromozomálnych či génových poškodení a tým narastá aj riziko vzniku niektorých druhov rakoviny z dlhodobého hľadiska.